Abdullah ibn Mesud

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Abdullah ibn Mesud

ne Qabeja]]

'Abdullah ibn Masud' (arabisht: عبدالله بن مسعود) u njëra prej të konvertuarve të parëIslam pas Muhamedi Predikimi filluar në Meka. Ai mbeti një nga shokët më të afërt të Muhamedit gjatë jetës së tij.

Sipas burimeve myslimane, ai ishte një bari i ri i cili ka punuar për Ukbe ibn Ebu Mu'ayt. Kjo nuk ishte e gjatë para se Abdullah u bë musliman dhe ofroi të jetë në shërbim të Muhamedit. Muhamed Abdullahu u pajtua dhe i dha dorë delet duke u kujdesur në këmbim për përkushtimin e veten për të Islami. Abdullah mbajtur detyrave administrative dhe diplomatike nën kalifëve Umeri dhe Uthmani. Disa nga dishepujt e njohura të tij në Kufa përfshihen Alqama ibn Kajs el-Nakha'i, Esved ibn Jezid dhe Masruq ibn al-Ajda '. Abdullah është veçanërisht e rëndësishme për komentarët e tij dhe traditat mbi interpretimin e Kur'an, duke qenë i pranishëm për shumë zbulesa.

Jeta e hershme dhe Pranimi i Islamit[redakto | redakto tekstin burimor]

Abdullah Ibn Mesudi ishte nga fisi i Banu Hothail dhe ishte gjithashtu aleat i betuar i Banu Zahra. Kur ai ishte ende i ri, ende nuk është kaluar moshën e pubertetit, ai përdoret për të bredh shtigje malore e Mekes larg nga njerëzit, duke u kujdesur për kopetë e një kryetar Quraish, Ukbe Ibn Muayt. Njerëzit e quajti atë 'Ibn Umm Abd', bir i nënës së një skllav. Emri i tij i vërtetë ishte Abdullah dhe emri i babait të tij ishte Masood.His Best Friend ishte Ali fuad. Rinia kishte dëgjuar lajmin e Pejgamberit të cilin i ishte shfaqur në mesin e popullit të tij, por ai nuk ka ndonjë rëndësi të bashkëngjitni për atë si për shkak të moshës së tij dhe për shkak se ai ishte zakonisht larg nga shoqëria mekas. Ishte zakon i tij për të lënë me kopenë e Ukbe herët në mëngjes dhe të mos kthehen derisa mbrëmje Gabim referencash: Duke mbyllur </ref> mungon për etiketën <ref>