Bujanoci

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Bujanoci
Emblema Vendndodhja
Qendra e qytetit
Statistika
Popullsia
-dendësia
53.485 banorë
130 banorë/km²
Sipërfaqja 461 km²
Administrata
Shteti Serbia
Qarku Pçinja
Adresa e kuvendit Karagjorgje Petroviq 115
Kodi postal 17520
Prefiksi telefonik 017
Faqe zyrtare www.Bujanoci.Net
Politika
Kryetar Shaip Kamberi
Partia udhëheqëse PVD dhe LPD dhe UDSH


Bujanoci, (serbisht: Бујановац), është një qytet në regjionin e Dardanisë i cili gjendet nën administrimin e shteti Serb. Qyteti shtrihet në lindje të Kosovës, popullsia është mbi 75 % shqiptar, fshatrat që shtrihen rreth qytetit të Bujanocit në anën perëndimore dhe jugore janë janë kryesisht të banuara vetëm nga popullata Shqiptare d.m.th. nuk ka përzierje te nacionaliteteve të tjera, kurse fshatrat në veri dhe lindje të qytetit janë të banuara vetëm nga popullata serbe d.m.th. vetëm se ekziston një kufi natyral mes shqiptarëve dhe serbëve.

Demografia[redakto | redakto tekstin burimor]

FDH nuk ka mundur të arrijë deri të dhënat e sakta mbi numrin e tanishëm dhe strukturën etnike të popullatës, prandaj ka qenë i drejtuar në konkluzione indirekte.

Regjistrimi i vitit 1981[redakto | redakto tekstin burimor]

Regjistrimi i popullsisë, i vitit 1981, të cilën e bëri enti për statistikë në territorin e tërë ish-Jugosllavisë, ishte i fundit i cili i solli të dhënat e sakta mbi numrin e banorëve në Serbi.

Sipas atij regjistrimi, në komunën e Bujanocit kanë jetuar 46.689 banorë. Prej tyre më tepër se 55 % kanë qenë shqiptar (25.848), serb rreth 34 % (15.914), romë afër 9 % (4.130). Në vetë qytetin Bujanoc kanë jetuar numër gati i njëjtë i serbëve, shqiptarëve dhe romëve. Pos këtij qyteti, i vetmi vend ku ka qenë numri i Serbëve dhe shqiptarëve i njëjtë ka qenë fshati Osllarë. Vendbanimet tjera kanë qenë gati monoetnike. Prej 59 vendbanimeve në komunë, 36 kanë qenë fshatra me banorë Serb. As njëra prej tyre, megjithatë, nuk ka pasur më shumë se 900 banorë, gjersa në fshatin më të madh Tërnovc i Madh, ka 6336 banorë.

Sipas regjistrimit të fundit te popullatës në vitin 2002, Bujanoci ka 43.302 banore, prej tyre 23.681 (54 %) shqiptare, 14.782 (34 %) serb, 3867 (9 %) rom.

10.183 banore në botën e jashtme, me qëndrim më gjatë se një vit, të cilët nuk janë llogaritur ne numrin e përgjithshëm të banoreve, shumica absolute të cilëve janë shqiptar. Me këtë numër, përqindja do të ishte mbi 65 % shqiptare.

Politika[redakto | redakto tekstin burimor]

Në Komunën e Bujanocit veprojnë këto parti politike shqiptare :

Pushtetin lolak në Bujanoc e udhëheq koalicioni PVD + LPD + UDSH.

Kryetar i Komunës së Bujanocit është Shaip Kamberi nga PVD, nënkryetar Nagip Arifi nga PD. Legjislatura Lokale udhëhiqet nga Kryetar i Kuvendit Komunal Jonuz Musliu nga LPD ndërsa nënkryetar Mejdi Zeqiri nga UDSH.

Etnologji[redakto | redakto tekstin burimor]

Etnografia

Folklori : SHKA "Jehona" Trnoc i Madhë

Folklori ; SHKA "Zëri i Lugines" Bujanoc

Telekomunikacioni[redakto | redakto tekstin burimor]

Massmediat[redakto | redakto tekstin burimor]

Në Komunën e Bujanocit ekzistojnë dy mediume radiotelevizive shqiptare

si dhe ekzistojnë disa revista javore si :

Të tjera[redakto | redakto tekstin burimor]

Telekomunikacioni

  • Transporti
  • Ushtria
  • Pushime

Targat[redakto | redakto tekstin burimor]

Targat e regjistrimit të veturave : kodi i targave : BU

Sporte[redakto | redakto tekstin burimor]

Bujanovac ka një ekip football : BSK Bujanovac.

Klubi i futbollit AS Bujanoci, Multietnik...

Klubi i futbollit BESA, përbërë nga Shqiptarët...

Klubi i futbollit Tërnoci, nga fshati i komunës të Bujanocit.

Klubi i basketbollit "ELITA" i përbërë nga Shqiptar

Klubi i Boksit Tërnoci nga fshati Ternoc i Komunës të Bujanocit

International cooperation[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko dhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Suharna, vendbanim në komunën e Bujanocit

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]