Central Intelligence Agency

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Logo e CIA

Central Intelligence Agency (CIA) (sq: Agjencia Qendrore e Inteligjencës) është një agjenci zbulimi e qeverisë së Shteteve të Bashkuara Amerikane, përgjegjëse për përftimin dhe shqyrtimin e njoftimeve (informacioneve) mbi qeveritë e huaja, ndërmarrjeve, dhe personave, dhe raportimin (ridërgimin) e këtyre informacioneve nëpër degëzime të ndryshme qeveritare. Funksion tjetër i CIA është të veprojë si "dorë e fshehtë" e qeverisë në angazhimin e operacioneve të fshehta, disa prej tyre mbi ligjshmerine e pasigurt ne drejtim te presidentit. Ky funksion ka shkaktuar kundërthëniet më të shumta në lidhje me CIA në jetën e saj.

Qendra kryesore e CIA gjendet në bashkinë e Langley (Langlit) të Virginia (Virgjinias) në Washington, D.C (Uashington D.C.). AQI është pjesë e Bashkesisë së Zbulimit Amerikan dhe udhëhiqet tani nga Drejtori i Zbulimit Kombëtar (Director of National Intelligence shkurt DNI). Rolet dhe funksionet e CIA janë pothuaj të njëjta me ato të MI6 të Mbretërive të Bashkuara Britanike dhe Mossad Izraelian.

Organizimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Historia[redakto | redakto tekstin burimor]

CIA është formuar nga Presidenti i SHBA-së Hary S.Truman

Vula e CIA[redakto | redakto tekstin burimor]

Përbërja[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhjet me agjenci të tjera[redakto | redakto tekstin burimor]

Drejtori i CIA[redakto | redakto tekstin burimor]

Veprimtari historike[redakto | redakto tekstin burimor]

Amerikë e Veriut[redakto | redakto tekstin burimor]

Evropa e Lindjes[redakto | redakto tekstin burimor]

Në Evropë në bllokun Socialist SHBA-ja ka bërë Operacione të ndryshme të cilët kanë marë informata nga Bashkimi Sovjetik dhe KGB-ja.

Zhvillimtaria e Botës[redakto | redakto tekstin burimor]

Indonezi[redakto | redakto tekstin burimor]

Kubë[redakto | redakto tekstin burimor]

me Komunistin Kuban Fidel Kastro ka qenë një problem i madh.SHBA-ja ka Bëre operacione të ndryshme për vrasjen e Fidel Kastros.Një ndër helmimet ka qenë helmimi i kllapave por Kastro e kuptoi.

Veprimtaritë e CIA pas Kubës[redakto | redakto tekstin burimor]

Kili[redakto | redakto tekstin burimor]

Nikaragua[redakto | redakto tekstin burimor]

Kundërvëniet[redakto | redakto tekstin burimor]

Mbështetje për diktatorë të huaj[redakto | redakto tekstin burimor]

Veprimtari tepër të paligjshme[redakto | redakto tekstin burimor]

Qortime për paaftësi[redakto | redakto tekstin burimor]

Trafik droge[redakto | redakto tekstin burimor]

AQI dhe kundërshtime[redakto | redakto tekstin burimor]

Raportimet e Komitetit të Kerrit[redakto | redakto tekstin burimor]

Drogat në Azi[redakto | redakto tekstin burimor]

Vrasjet[redakto | redakto tekstin burimor]

Veprimet e CIA në Irak[redakto | redakto tekstin burimor]

Burgjet e fshehta të CIA[redakto | redakto tekstin burimor]

Torturimet[redakto | redakto tekstin burimor]

Doracakete çklasifikuar të CIA[redakto | redakto tekstin burimor]

1984[redakto | redakto tekstin burimor]

1997[redakto | redakto tekstin burimor]

Lufta e Irakut[redakto | redakto tekstin burimor]

Të tjera[redakto | redakto tekstin burimor]

Lexime të mëtejshme[redakto | redakto tekstin burimor]

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]