Cilindri

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Sistemi koordinativ

Sipërfaqe cilindrike quhet bashkësia e të gjitha pikave në hapësirë të cilat janë njëlloj të larguara nga një drejtëzë e fiksuar e cila quhet bosht i sipërfaqes cilindrike. Largësia e ç'do pike nga boshti quhet rreze e sipërfaqes cilindrike.

Cilindër quhet ajo pjesë e sipërfaqes cilindrike e cila ndodhet ndërmjet dy rrafsheve paralele. Cilindri quhet i drejtë nëse rrafshet prerëse janë normale me boshtin përndryshe quhet i pjerrët. Largësia mes dy rrafsheve prerëse quhet lartësi e cilindrit.

Vëllimi i Cilindrit[redakto | redakto tekstin burimor]

Vëllimi i cilindrit të drejtë njësohet duke e shumëzuar syprinën e bazës së cilindrit e cila është rreth me lartësin e tij:

V = BH

Pasi syprina e rrethit është S = π r^2=3,14....) pra në formulën më lartë në vendë të B-së zëvendësojmë π·r^2 dhe fitojm për vëllimin e cilindrit:

V = π r^2·H

Syprina e Cilindrit[redakto | redakto tekstin burimor]

S=r(r+H)Burimi i të dhënave[redakto | redakto tekstin burimor]