Detektoret e metaleve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

HISTORI

Kah fundi i shekullit të 19, shumë shkenctarë dhe inxhinierë përdorën njohuritë e tyre në rritje të teorisë elektrike në një përpjekje për të përcaktuar një makinë që do të detektonte metale. Alexander Graham Bell ishte i pari që përdori një paisje të tillë në përpjekje për të gjetur një plumb të paraqitur në gjoks të presidentit Amerikanë James Garfield ne 1881, përpjekja ishte e pasuksesshme. [1]

Add caption here

Në ditët e sotme detektori I metaleve është shumë I përdorur. Operacioni i detektorëve të metalit është i bazuar mbi parimet e induksionit elektromagnetik.

Detektorët e metalit I përmbajnë një ose më shumë mbështjellje induktore që përdoren për të bashkëvepruar me elemente metalike në terren. [2]


Keto pajisje janë të bazuara kryesisht në eddy-rrymat të shkaktuar nga një fushë ngacmimi në frekuencë Gama e tipike kHz 2 deri 30 kHz. [3] _____________________________________________________________________________________________________

Eddy rrymat janë rrymat të cilat krijohen në ato siperfaqe ku fusha magnetike e ndryshueshme me kohën e depërton trupin përques. Keto rryma krijojnë fushen e vet magnetike. [4] Forma më e thjesht e një paisje e cila detekton metalet përbëhet nga një oshilator për prodhimin e rrymave AC, i lidhur me një solonoid i përberë prej N dredhave rreth të cilit krijohet fusha magnetike.

Add caption here

[5]

Funksionimi i detektoreve te metaleve: Pas krijimit te fushës magnetike vendosim metalin në atë fushë dhe atehër në muret e metalit do të krijohen eddy rrymat. -Kjo është një anomali e cila detektohet dhe detektori ka per detyre ta dergoj këtë informacion tek perdoruesi në formë dridhje ose sinjali vizual. [1]


Detektorët e metalit janë si makina, ata kanë teknologji të ndryshme,dhe karakteristikat e përformancës për qëllimin e përdorimit të tyre.

__________________________________________________________________________________________________

Ekzistojnë pesë lloje themelore të detektorë metali:

-General Purpose-Coin/Relic/Treasure,

-Gold Prospecting

-Underwater & Salt Beach

-Cache Hunting/Deep Searching

-Industrial & Securit __________________________________________________________________________________________________

Disa detektorë metali janë të dizajnuara veçanërisht për një lloj të kërkimit. Për shembull, -detektorët për kërkimin e arit janë të dizajnuar dhe kanë pjesë jashtëzakonisht të ndjeshme --tosmall prej ari. [6]

Detektorët e sotëm të metaleve kanë arritur avancimin teknologjikë, që jo vetëm të detektojnë pranin e metalit por edhe të tregojnë thellësinë nën tokë ku gjenden ato, madhësin si dhe llojin e metalit etj.

Vesabroja (diskutimet) 14 qershor 2012 20:11 (CEST)

References[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ a b http://en.wikipedia.org/wiki/Metal_detector
  2. ^ Molecular Expressions: Electricity and Magnetism - Interactive Java Tutorials: How A Metal Detector Works
  3. ^ http://iris.elf.stuba.sk/JEEEC/data/pdf/8s_106-43.pdf
  4. ^ http://en.wikipedia.org/wiki/Eddy_current
  5. ^ Eddy Currents and Lenz's Law - YouTube
  6. ^ Metal Detector FAQ's