Djete me pak karbohidrate

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Diete me pak karbohidrate - Ne zemër te diskutimit për sa me shume dieta me pak karbohidrate një nder pyetjet kryesore ishte se çfarë është një diete normale dhe si trupi i njeriut mund ta përballoje atë. Karbohidratet me vlera ushqimore janë relativisht te lehta për tu tretur dhe janë kalojnë ne zorre dhe me pas shkojnë ne sheqerin e gjakut. Glukoza e gjakut përdoret nga qelizat e trupit për energjinë qe iu duhet atyre për te kryer funksionet baze : rreth 2/3e qelizave te gjakutmbajnë insuline ne vend te glukozës. Njesasi e tepërt e glukozës se gjakut mendohet te jete një nga shkaqet kryesore te komplikimeve te diabetit;kur glukoza hyn ne reaksion me proteinat e trupit dhe ndryshon sjelljen e tyre. Ndoshta për këtë arsye teprica e glukozës qe ndodhet ne gjak është pothuajse e ulet. Ne përgjithsi ne qofte se një vaft është i pasur me sheqer dhe nisështë, glukoza e gjakut do te ritet ne një ose dy ore pas ngrënies se vaktit. Kur kjo ndodh qelizat e pankreasit prodhojnë insuline qe te ulin glukozën ne gjak. Ne melci dhe qelizat e muskujve merret me shume glukoze nga ajo qe nevojitet dhe dhe depozitohet si glicerine. Dietat me një përmbajtje te larte nisështëje dhe sheqeri shkaktojnë rritjen e insulinës ne gjak. Ne jo-diabetiket niveli i glukozesritet gjate ngrënies se vakteve dhe ulet si pasoje e karbohidrateve qe merren gjate ushqimit. Ne jo-diabetiket sheqeri i gjakut është normal dhe mund te ritet për një orew ose dy por normalizohet përsëri. Uria ose një diete e varfër me nisështë dhe sheqer mund te shkaktoje uljen e nivelit te sheqerit ne gjak. Kjo shkakton qe pankreasi te prodhoje glykagon. Glykagoni me pas stimulon melcine te zëvendësoje glykagonin ne glukoze dhe me pas ta zëvendësoje ne gjak. Glykoza e muskujve nuk kthehet me kure ne gjak si qelizat e muskujve lejojnë makinerinë e tyre ta beje këtë. Glykoza e melcise është shume "lodhur" dhe me pas melcia fillon te djege acidet e dhjamërave dhe ti ktheje ato ne gjak ne një alternative me pak te dëmshme. Gjate metabolizmit te shëndoshe tre tipe koten trupi janë prodhuar si ndërhyrje e produkteve. Ne fakt melcia fillon te ktheje proteinat e trupit ne amino acide te beje glukoze. Qe këtu shume qeliza te trupit mund te përdorin ketonet e trupit për energji ne qofte se glukoza është e pamjaftueshme, dietat jot e uritura me pak karbohidrate rralle rezultojnë te rrezikshme ne uljen e nivelit te sheqerit ne gjak ose te rrezikshme ne shtimin e ketoneve ne gjak (ketoacide). Njerëzit qe shmangin dietat me pak karbohidrate përmendin hipogliceminen dhe ketoacidet si faktorë te rrezikshëm, por këto çështje janë problematike vetëm për njerëzit qe kane tashme glukoze dhe ketonet e trupit pothuajse te dëmtuara.

Dietat qe shume nmjerez mbajnë ne perëndim sidomos ne SHBA janë shume te pasura me nisështë dhe sheqer. Si pasoje metabolizmi i shume njerëzve te perëndimit janë te varfra me glykoze dhe kjo sjell qe njerëzit te ndjekin diet atë tjera për te pasur ketone qe perdoret për te mbuluar djegien e yndyrave. Kjo është e rekomandueshme nga mjeket shkencëtare ne shekullin e fundit për njerëzit normale. Ketosis mendon se sa e rrezikshme është aktualisht kërcënimi i jetës e panevojshme te stresohet melcia dhe te shkaktohet shkatërrim i indeve te muskujve. Sigurisht këto acidet janë pothuajse te rrezikshme për trupin por dhe te nevojshme. Një perceptim tregon se te maresh energji nga proteinat nuk krahasohet me energjinë e karbohidrateve dhe energjia e yndyrave nuk krahasohet gjithashtu. Yndyrat shkaktojnë sëmundje te zemrës dhe probleme te tjera te shëndetit. Megjithatë një mendim i përbashkët i shkencëtareve ne kohet moderne është se ketoacidet janë te nevojshme. Shume perkrahes te dietave me pak karbohidrate veçanërisht ata qe rekomandojnë dietën e Atkins argumentojne se një metabolizëm i forte ku glukoza është energjia e pare qe ka trupi i njeriut dhe duhet te prodhoje ketoacide. Ata argumentojnë se insulina e larte mund te shkaktoje probleme shëndetësore. HHS për tab ere 1 zemër sa me te shëndetshme duhet te mbajnë një diete me sa me pak karbohidrate.

Disa dieta[redakto | redakto tekstin burimor]

Pirja e ujit shkakton uljen ne peshe Ne javën e pare ose te dyte te dietës me pak karbohidrate një peshe e konsiderueshme humbet nga eliminimi i ujërave ne trup. Gjithsesi ky është një shkurtim efekti dhe është i ndare nga pasha aktuale e humbur qe këto dieta prodhojnë.

Perimet dhe Frutat[redakto | redakto tekstin burimor]

Duke qene se frutat dhe zarzavatat përmbajnë fibra ushqimore vitamine A dhe C si dhe disa lende te tjera si beta karationet, ato paketojnë rrezikun për kancerin e stomakut, ezofagut, fytit, mushkërive dhe zores se trashe. Vitamina C dhe karotenet, te cilat formojnë vitaminën A mbrojmë qelizat nga dëmtimet qe shpien ne shfaqjen e kancerit. Disa lloj fibrash ushqimore lidhen me kolesterolin dhe nuk e lëne te përthithet ne zorre, duke nxjerre atë jashtë me fecet. Ne këtë mënyre sasia e kolesterolit ne gjak ulet duke pakësuar rrezikun për sëmundjet e enëve te gjakut dhe te zemrës.

Lyrat, Vitaminat, Mineralet[redakto | redakto tekstin burimor]

Lyrat janë lende ushqyese me te pasura ne energji. Ato i marrim si nga ushqimet me origjine shtazore ashtu edhe nga ato bimore. Marja e ushqimeve me shume lyra shkakton probleme për shëndetin dhe shfaqjen e mbipeshës.

Vitaminat janë lende ushqyese qe rregullojnë shume funksione te organizmit. Për shembull, vitamina A forcon shikimin, ndërsa vitamina D forcon kockat dhe dhembet. Trupi juaj ka nevoje për sasi shume te vogla vitaminash.

Mineralet, si kalciumi, hekuri, jodi etj. janë elemente qe, ndonëse ne sasi te vogla janë te rëndësishme, për një sere funksionesh ne organizëm. Kështu, kalciumi është një nder mineralet qe ndihmon ne formimin dhe forcimin e kockave. Hekuri qe ndodhet ne ruazat e kuqe te gjakut ndihmon ne transportin e oksigjenit, jodi është i domosdoshëm për tiroide.