Jeta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Jeta është një emërtim i shumanshëm që mund të lidhet me ecuritë (proceset) vazhduese që gjallesat janë pjesë ndërmjet pllenimit ose mitozës dhe vdekjes.

Si jetë përcaktohet një qenie metafizike, të dhënë atëherë kur vetitë e një gjallese janë të vëzhgueshme, siç janë vetërregullimi, riprodhimi, dhe tek format më të ndërlikuara edhe ndjekja e qëllimit. Nuk ka ndonjë përcaktim të përgjithshëm të emërtimit.

Përkufizimi biologjik i jetës është një çështje që ka ngjallur debate filozofike që në lashtësi, dhe me lindjen e saj edhe diskutime shkencore për shekuj me radhë, të cilat ende nuk kanë sjellë një zgjidhje të përbashkët dhe të pranueshme, edhe për shkak të ndërhyrjeve fetare.

Përcaktimi i emërtimit të jetës[redakto | redakto tekstin burimor]

Jeta është kushti që dallon kafshët dhe bimët prej sendeve joorganike, organizmave të vdekur, i shfaqur nga rritja nëpërmjet metabolizmit, riprodhimit, dhe fuqisë së përshtatjes me mjedisin rrethues mes ndryshimeve të brendshme.

Përcaktimi tradicional[redakto | redakto tekstin burimor]

Qeniet e gjalla karakterizohen nga cikli vijues: lindja, rritja, riprodhimi, dhe vdekja

Prejardhja e jetës[redakto | redakto tekstin burimor]

Qëllimi i jetës dhe pyetja e amshuar përse jetojmë[redakto | redakto tekstin burimor]

== A ka jetë në gjithësi? == A ka ndonjë jetë tjetër në univers?

"Ndonjëherë mendoj shenjë surest që jeta inteligjente ekziston diku tjetër në univers është se asnjë nga ajo është përpjekur të na kontaktoni."

Bill Wattersongrumbull yll M15 rrumbullakët


Nëse janë apo jo jeta extraterrestrial ekziston është sigurisht e hapur për spekulime, për deri sa ne fakt gjejnë përgjigje duhet të jetë që ne nuk e di, për të mos gjetur se nuk e përjashton mundësinë e ekzistencës së saj.

Kur parasysh thellësinë e universit, që përmban në të gjitha gjasave miliona planete, është e vështirë të imagjinohet se planetit tonë është e vetmja që strehon jetës. Megjithatë, në qoftë se mundësia gjasa duhet të kthehet të jetë rasti, atëherë ndoshta do të jetë vetëm e arsyeshme të supozohet se ajo duhet të jetë e pamundur për jetën e për të formuar nga procesi i zhvillimit të natyrshëm, por se ajo duhet të ketë qenë krijuar unike. Për të marrë një qëndrim të kundërt, që jeta krijohet në mënyrë spontane në vetëm një planet në të gjithë gjithësinë, po nxit ligjet e probabilitetit për të caqeve praktikisht të pakufizuar. Unë do të sugjeroja për këtë arsye ne kemi vetëm dy opsione realiste të marrin në konsideratë. 1) Jeta është krijuar vetëm në këtë planet nga Perëndia. 2) Jeta ka formuar më shumë planetet spontanisht.

Duke pasur mundësinë e parë, se jeta është krijuar vetëm në këtë planet nga Perëndia, ngre një numër problemesh. Një problem është historia se si Perëndia krijoi jetën e njeriut si të regjistruara në Bibël, duke formuar Adam nga "pluhuri i tokës" (Zanafilla 2,7). Mjafton që të them se ky version i formimit të Homo Sapiens 'e specieve' nuk përputhje me rezultatet e antropologë, dhe unë nuk e mendojnë se është e nevojshme që të hyjë në një bisedë të gjatë duke shpjeguar pse - ne të gjithë e dinë pse. Por në drejtësi, ajo duhet të jetë thënë se Bibla është shkruar në stilin e popullit pjesa më e mirë e 2000 vjet më parë dhe nuk duhet ndoshta të merret fjalë për fjalë edhe sot. Ne tani jetojmë në moshë ku njeriu ka ecur në Hënë, ka dërguar hetimet në të gjithë planetet në sistemin diellor, dhe e ka dërguar edhe hetimet për të hetuar kometa dhe tokën në një asteroid. Të armatosur me të gjitha njohuritë këtë që ne kemi mbledhur rreth botës tjetër dhe galaktikave të largëta, shumica prej nesh nuk besojnë se bota është bërë në gjashtë ditë, kështu që unë nuk do të ndjekë ushtrimin e pakuptimtë e argumentuar kundër biblik. Ata prej jush që nuk besojnë në të vërtetën tekstual i Biblës janë arsyet tuaja për të bërë kështu, por unë nuk besoj se Zoti e krijoi jetën në Tokë. Unë nuk e arsyetojnë se Perëndia nuk krijoi këtë univers që ka rezultuar me jetën në Tokë, por se nuk është e njëjta gjë në të gjitha.

Nëse atëherë ne hidhni idenë e krijimit të Perëndisë jetës në Tokë ne jemi lënë me opsionin e dytë që jeta është krijuar këtu rastësisht dhe për këtë arsye ajo është më e mundshme që ajo do të formojë tjetërkund. Ju mund të pyesni se si të arrijë këtë konkluzion, dhe përgjigja ime është se ajo është e bazuar në probabilities. Le të shikojmë sa planetet nuk mund të jetë në univers, duke filluar me numrin e galaktikave të njohur.

Statitistics

1) Numri i galaktikave. Rreth 50 miliard galaksi janë të dukshme me teleskopët moderne dhe numri gjithsej në gjithësi me siguri duhet të kalojë ky numër nga një faktor i madh, por ne do të jetë konservative dhe thjesht shumëfishon atë. Kjo është 100.000.000.000 galaktikave në gjithësi.

2) Numri i yjeve në një galaktikë mesatare. Deri në qindra miliarda në çdo galaktikë.

Lejon e quajti atë vetëm 100000000000.

Kjo është 100.000.000.000 yje për galaktikë.

3) Numri i yjeve në univers.

Pra, numri i përgjithshëm i yjeve në univers është rreth 100.000.000.000 x 100 miliardë.

Kjo është 10.000.000.000.000.000.000.000 yje, 10000, miliardë, miliardë. njohur si 10 sextillion duhur. Dhe kjo është një vlerësim shumë konservatore.

4) Numri i yjeve që kanë sisteme planetare. Origjinal jashtë-diellor planeti sistemit të gjuetisë teknologji diktuar se një yll e nevojshme për të për të mbyllur me ne për një planet që të zbulohet, zakonisht duke tundur yjet . teknologji më të mirë që na lejon të matur dimming e një shkëlqim yje kur një planet kalon disk tij ka revolucionarizuar tani gjueti planetit dhe planeteve të reja janë zbuluar në një shkallë gjithnjë e në rritje. Deri më tani (gusht 2003), rreth 100 janë zbuluar deri ne kemi të dhëna shumë pak për të punuar më për këtë vlerësim. Edhe kështu, cosmologists shumica besojnë se formimi planetare rreth nje ylli është mjaft i përhapur vend. Për hir të argumentit, le të na thonë se kjo nuk është normë dhe atë në vetëm një në një milion dhe vetëm një planet në çdo sistem, si ne duam një vlerësim konservativ, jo një e ekzagjeruar. Se rezultatet e llogaritjes në:

10.000.000.000.000.000 planetet në gjithësi. Dhjetë milion, miliard, si një vlerësim konservator.

5) Numri i planetëve të aftë për të mbështetur jetën. Le të supozojmë se kjo është shumë e rrallë në mesin e planeteve norma dhe atë në vetëm një në një milion. Rezultatet e ndarjes Simple në:

10000000000 planetet në gjithësi aftë për të prodhuar jetës. Dhjetë miliardë!


Për qasje tjetër unë rekomandoj Drake Equation. Kjo thekson se numri i komunikimit qytetërimeve në galaksise tone (vini re, Galaxy tonë vetëm, nuk univers) gjasa varet nga një numër faktorësh të cilat duhet të kombinohen për të japin një planet të banueshëm, ku jeta ka shansin për të zhvilluar në një nivel të caktuar të teknologjik know-how. Këta faktorë përfshijnë shkallën e formimit të yjeve si Dielli, pjesë e atyre me të planeteve, pjesë e planeteve si Toka, pjesë e planeteve të tilla ku jeta zhvillohet, pjesë e atyre ku bëhet jeta inteligjente, pjesë e inteligjente lloje të cilët mund të komunikojnë në një mënyrë që ne mund të zbulojë, dhe jetën e civilizimeve komunikimit. Si mund ta imagjinoni, ka shumë debat rreth vlerave të arsyeshme për shumicën e këtyre faktorëve.

vlerësimin e vet Frank Drake i vë numrin e komunikimit qytetërimeve në vetëm tonë Galaxy vetëm në 10.000.

Edhe pse shifrat i kanë përdorur natyrisht nuk mund të konsiderohet të jetë i saktë, të paktën figura e 10 yje sextillion në univers është më patjetër një nënvlerësojnë. Numri i jetës mbështetur planetet që mund të jenë orbital ato yje është e pamundur për të thënë, por nga ndonjë vlerësim të arsyeshëm me siguri duhet të shkojnë në miliona, nëse nuk miliarda. Kjo është e lehtë për të justifikuar mbi bazën se pas Big Bengut materiale më të bollshme në univers është hidrogjen dhe helium, duke u atomet më të thjeshtë, dhe këtë material përbën pjesën më të madhe të përbërësve të para për formimin yll. Të gjitha yjet fillojnë jetën në të njëjtën mënyrë, duke tërhequr gravitacionale së bashku nga këto elementë bazë që pas rënies gravitationally për të formuar një yll. Përveç madhësisë, të gjitha yjet fillojnë shumë e shumë të njëjtën gjë, me mbeturinat e hidrogjen dhe helium retë që nuk janë të zhytur në yje formimin e një disk orbital që shkon për të formuar protoplanets. Me këtë proces të njëjtë përsëritet shumë miliarda herë se do të ishte vetëm statistikisht të arsyeshme të pritet që shumë planetet do të ketë karakteristika të ngjashme, dhe do të jetë e aftë për të mbështetur jetën e një formë ose një tjetër, ashtu si e bën planetin tonë.

Me qëllim që të përgjigjen në pyetjen e ekzistencës së jetës extraterrestrial, ajo duhet të ekzistojnë në vetëm një planet tjetër. Duke pasur parasysh këto mosmarrëveshje, si nuk mund të ekzistojë?


Kontakt

Në pikëpamje të probabilitetit tepër të lartë të jetës extraterrestrial ekzistuese mbetet pyetja pse ne ende nuk e kanë gjetur ndonjë shenjë të tij. Ndoshta nuk ka pasur ende kohë të mjaftueshme, apo ndoshta ne jemi duke përdorur teknologji të gabuar. Unë vlerësoj se ka një numër njerëzish që pretendojnë se janë tashmë të huajt na vizituar në formën e disk fluturues, por pasi që është shumë spekulative kam trajtuar me temë më vete. Fact: UFO Shihni apo Trillim?

Ekipi SETI (Search për Extra Terrestrial Intelligence) është skanim qiejt për shumë vite në kërkim për një radio sinjal nga një burim i huaj, por deri tani pa sukses. Duke thënë se, ata nuk kanë shumë sinjale shumë të mira kandidat që ata do të ndjekin deri në. Radio sinjale nuk duket të jetë mënyra më e logjikshme për të dërguar mesazhe në distanca të astronomike, por një shoqëri të huaj me një avantazh të thjeshtë njëqind vjet në teknologji mund të jetë duke përdorur diçka shumë të ndryshme. Me një avantazh mijë vjet, dhe një mijë vjet në drejtim evolucionar është injoroj një sy, ato mund të kenë teknologji përtej të kuptuarit tonë. Kjo mund të jetë që radio sinjalet e tyre - në qoftë se ata ndonjëherë e përdorur radio në të gjitha - ishin transmetuar vetëm për pak kohë dhe mund të ketë arritur ne vitet e para kemi pasur marrës radio, kështu që ne kurrë nuk do të gjeni një radio sinjal. Alternuar, ato mund të kenë filluar përdorimin e radio pak a shumë të njëjtën kohë ne e bëmë, kështu që nëse ata janë të mijra vjet drite larg, ne nuk do të marrë mesazhin e tyre për mijëra vjet për të ardhur, në të cilën kohë ne nuk mund të jenë duke e përdorur atë . Dritarja e mundësisë për dy civilizimeve të largët të kanë sisteme të përputhshme të komunikimit mund të jenë shumë të vogla të vërtetë.

Ne duhet të marrë parasysh gjatësinë e kohës që do të marrë për një sinjal të lidheni me ne. vet 'ynë Kashta e Kumtrit "galaktikë e masave rreth 100,000 vjet dritë të gjithë, kështu që një mesazh nga ana e kundërt e galaksise do të marrë 100.000 vite të lidheni me ne. galaktikë spirale ynë më i afërt, Spiral Andromeda Galaxy, është mbi 2.000.000 vjet drite larg. Për një mesazh të lidheni me ne sot se do të duhet të ketë qenë transmetuar drejt përfundimit të moshës Pliocene, kur Erectus Homo të parë u duk dhe filluan të diversifikuar. Për ta thënë ndryshe, në garë se transmetuar një mesazh të tillë do të ishte 2.000.000 vjet më të avancuar se ne jemi dhe ne vetëm mund të imagjinojmë se si do të duket primitiv ne për ta. Ne duhet të konsiderojnë gjithashtu se në qoftë se ne e bëmë marrë një mesazh nga galaktikë Spiral Andromeda, deri në kohën që kemi bërë ata mund të mos ekzistojnë më.

Edhe në qoftë se ka shumë qytetërimeve tona galaktikë vet Kashta e Kumtrit, dhe madje edhe në qoftë se ne nuk dëgjojmë prej tyre, nuk kemi me të vërtetë duan ata të dinë se ku jemi? Unë për një vend të fshehur në bar të gjatë, nëna ime më mësoi kurrë të flas për të huajt!


Çfarë nuk mendoj se?

Ka KA thjesht të jetë e tjera në gjithësi. Kjo ka ndodhur këtu, ajo duhet të ketë ndodhur diku tjetër. Nëse ne nuk do të komunikojë ndonjëherë është një tjetër çështje krejtësisht.


Update: 2003 gusht

Astronomët kanë botuar një vlerësim të ri të numrit të përgjithshëm të yjeve në univers. Grupi ndërkombëtar i astronomët paraqiti rezultatet e tyre në Asamblenë e Përgjithshme të Bashkimit Astronomical Ndërkombëtare në Sydney, Australi. Shifra që ata kanë mbërritur në është 70 sextillion, shtatë herë më e lartë se vlerësimi im (hej, të paktën unë kam numrin zero të drejtë të!). Kjo shifër nuk përfaqëson numrin aktual i përgjithshëm i yjeve në univers, vetëm ata që janë në rangun e teleskopët tonë. Numri aktual mund të jetë shumë e shumë më të mëdha.''''Tekst i trashë'Tekst i trashë'

Shiko edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Jeta është[redakto | redakto tekstin burimor]

JETA

Jeta është mundesi, pranoje. Jeta është bukuri, admiroje. Jeta është lumturi, shijoje. Jeta është ënderr, zbatoje. Jeta është sfidë, ballafaqoje. Jeta është detyrë, kryeje. Jeta është loj, luaje. Jeta është e qmushme, nderoje. Jeta është pasuri, ruaje. Jeta është dashuri, perjetoje. Jeta është fshehtsi, zbuloje. Jeta është premtim, plotsoje. Jeta është pikellim, tejkaloje. Jeta është himn, kendoje. Jeta është tragjedi, zbute. Jeta është aventurë, zbertheje. Jeta është knaqsi, meritoje. Jeta është jetë, mbroje. Nena Tereze

JETA Veti thelbësore e qenieve të gjalla, që lindin, zhvillohen, ndryshojnë e vdesin dhe që kanë dukuri fiziologjike pak a shumë të njëjta e të përbashkëta, pavarësisht nga veçoritë e gjinisë, të llojit etj.

Jeta! ç'është Jeta! Pse Jeta!!![redakto | redakto tekstin burimor]

Jetën Ia Kemi Borxh Atdheut, Vdekjen Zotit


Kanë thënë për jetën:

Jeta, ekzistenca, është një enigmë. Feja na mëson se Jeta është një dhuratë e Zotit, dhe se qëllimi i saj është ta njohim Zotin. Shkencërisht ende nuk dimë se prej nga vemi, ku shkojmë? Dolëm nga toka, apo erdhëm nga qielli?

Në kohën e fundit shkenca ka mundur të përqëndrohet vetëm në këto tri pohime: Jeta është e bukur (optimizmi); Jeta është e shëmtuar – pesimizmi; Jeta ka të bukurën e saj dhe anënë e shëmtuar-pesimizmi i matur. Asnë filozofi nuk ka arritur ende -as sot të thotë e të nxjerrë ndonjë përfundim tjetër, të konkludoj, ndonjë gjë tjetër… JETA në përgjithësi ndahet në tri etapa: e kaluara, e tashmja dhe e ardhëshmja... E tashmja është tepër e shkurtër, dhe e ardhëshmja e pasigurt, të vetmën siguri e gjemë shpesh vetëm në të kaluarën… vëtëm ajo na përket krejtësisht, meqë askush s’është në gjendja të na e rrëmbejë… Konkludon Nermin Vlora Fallaski. Jeta e padobishme është sikurse vdekja e parakohshme. Gëte Jeta duhet të jetë një edukim i parreshtur, lypset që të mësojmë gjithjçka që nga të folurit e deri në vdekje. G. Flober Janë disa momente në jetë, për të cilat do të zëvendësonim tërë pjesën e pajetuar të jetës sonë. Bajron Në këtë jetë asgjë nuk është e lehtë Heminguej &. Jeta:i madhi Sokrat pati thënë: “jeta pa vetëdije nuk vlen as të jetohet”. Shumica e njerëzve nuk bëjnë jetë të vetëdijshme. Jetojnë jetë mekanike, me mendime mekanike, nga aksionet dhe reaksionet mekanike. Jeta e kësaj bote, sipas Kur’anit të shenjtë, nuk është tjetër vetëm se: përjetim mashtrues,... një përjetim i shkurtër, një lojë, kalim kohe, një argëtim, vetëm lojë e dëfrim... por edhe stoli! Jeta është edhe dhembje edhe gëzim, edhe e hidhur, edhe e ëmbël. Jeta është e hidhur për atë që s’di marifete e hipokrizira… Jeta është e vështirë. Jeta është vuatje. Jeta mund të prishet vetmë nga një hap! Jeta është çmendinë!

Jeta është helm, e tmerrshme, pelin. - Lindim me të qarë, rritemi duke qarë, thotë poeti ynë i madh, Lasgushi. Jeta mund të prishet nga një hap i gabuar, vetëm nga një hap. Pastaj vinë greminat.. “Mos i kërkoni shumë jetës sepse jeta është koprace në mirësi, thotë shkrimtari ynë i nderuar Mitrush Kuteli. Jeta është plot halle, plot vërer e plot helm, është e pamëshimrshme, tmerrësisht e pamëshirshme, është përplot probleme që na i sjellin të tjerët, por edhe ne vetëvetës ia përgatisim ose ndihmojmë në një mënyrë ose në një tjetër në përgatitjen e tyre. Jeta është Një ëndër e parë nga një i marrë. Po nëse Jeta është një ëndërr, më lini që të jetoj, thotë Unamynos Jeta e nxehtë, e egër, e rrëmbyeshme Stefan Cvajg. Për Balzakun jeta vlen aq sa njeriu e vlerëson! Shopenhaueri thote se jeta eshte vuajteje, eshte gjendje e mjerueshme sepse do te na beje te ditur qe gjerat nuk jane kaq te lehta sa duken. Do te na veje ne gjendje alarmi. Te njejten gje thote dhe Spinoza. Per Nicen e dime te gjith pak a shume. Ndersa te tjere mendojne se jeta eshte labirint i lumturise, kopsht i lulezuar qe s'vjeshterohet kurre. JETA Ta marrë djalli! Ç’punë e ngatërruar që është jeta, apo jo? Por, le të të marrim nga ajo ç’të mundemi. Çdo gjë që mund të na japë! Jeta i ngjan një shfaqjeje. Shpesh, aty, njerëz mjaft të këqij zënë vendet më të mira! Jeta, ashtu siç është në të vërtetë, nuk është lufta në mes të keqes dhe të mirës, por në mes të keqes dhe më të keqes. Joseph Brodsky. Jeta ëshët e shkurtër, kurse shpresa e gjatë. Luis de Gongora Të mësosh t’i buzëqeshës jetës! Kjo botë (pra, Jeta Andi) është defrim, e dëfrimi më i mirë është gruaja e ndershme. Muhameti JETA është histori. Jeta nuk duhet lënë spontanitetit! Sipas shumicës së feve: Qëllimi i jetës njohja e zotit! Jeta nuk është rezultat i ratësisë!, njësia bazë e jetës një protein... ! Jeta si edhe vetë njeriu i përbërë (i tërë i bërë) prej pjesësh. Prej trupi dhe pjesëve të tij: asnëra gjymtyrë nuk mund t’i thotë pjesës tjetër nuk kam nevojë për ty, trurit, zemrës, funksioni i të cilave është krejt i ndryshëm, qëllimi jeta, lufta për jetë kundër vdekjes… e loja ndaj jetës së vetë njeriut! Secila gjymtërë – pjesë e trupi të njeriut, i shërbejnë jetës së njeriut, po aq sa dashuria e urrejtja… na mëson Dhjata e re. Jeta më e errët e më e thellë se vdekja! Jeta eshte nje dhurate... Ndonjeher nuk ka kuptim por, megjithatë eshte e bukur Jeta është dhurata, (një dhurim) më e shtrenjtë e më e shenjtë! Andaj këtë dhuratë – dhurim duhet ta ruajmë si sytë! Fjalët e gjata nuk e shtyjnë përpara punën, ashtu si fustani i i gjatë nuk të ndihmon për të ecur. I mençuri përpiqet ta shfrytëzojë sa mundet. Budallai e zë rrugën. Për t’u habitur mjafton një minutë, për të bërë një gjë të habitshme duhen shunë vjet. K. Heverci Bindja e verbër të shpinë në skllavëri të plotë, prej skllavërisë së plotë asnjë popull i botës nuk e fiton dot përsëri lirinë. Uollt Uitman Jeta: lufta për jetë a vdekje = njeriu për njeriun armiku më i madh! Forcat më të mira, më të mëdha të intelektit të njeriut shpenmzohen për t’u mbrojtur nga njeriu… në zhdukjen e kombit, fesë.. njeriut tjetër, të ideologjisë tjetër... Tamaro

Jeta pa të gjtha ngjyrat s’ka kuptim.

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]