Komuna e Sharrit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Komuna e Sharrit
Emblema Vendndodhja
Qendra e qytetit
Statistika
Popullsia
-dendësia
34,562 banorë
80 banorë/km²
Sipërfaqja 435 km²
Administrata
Shteti {{{cilishtet}}}
Qarku {{{cilirrethe}}}
Adresa e kuvendit {{{adresaekuvendit}}}
Kodi postal {{{numriipostes}}}
Prefiksi telefonik {{{prefiksi}}}
Faqe zyrtare {{{faqezyrtareekuvendit}}}
Politika
Kryetar {{{kryetarimomental}}}
Partia udhëheqëse {{{partiaudheheqese}}}
19 Gusht 1999 ka funksionuar si komuna e Dragashit , dhe me 21 Gusht 1999 u emertua Komuna e Sharrit
Skeda:KFOR in Sharrë.jpg
KFOR-i në Sharrë, viti 2001

Komuna e Sharrit është njësi administrative në pjesën jug-perëndimore të Kosovës. Qyteza e Sharrit gjendet ne Kosovën jug-përendimore dhe shrihet në një lartësi mbidetare 1100 m. Deri para Lufta e Dytë Botërore ka qenë fshat dhe në lashtësi njihet me emrin Sharrë mirëpo në kohën e reformës agrare të mbretërisë Jugoslave i është ndrruar emri nga Sharrë në Dragash sipas emrit të një serbi të ashtuquajtur Dragan të sjellur me dhunë nga mbretëria Jugoslave për serbizimin e rajonit sipas politikës së asajë kohë. Edhe pse ka pas tendenca për serbizim të kësajë komune para më se një shekulli sot nuk ka banor serbë në vitin 1999 janë larguar. Pas luftës dytë botërore nga fshati shndërrohet në qender komunale dhe merr statusin e qytezës dhe sot prap është qendër komunale për rajonin e [Opojës]] dhe të [Gorës]].

Demografia[redakto | redakto tekstin burimor]

Viti/Etnia Shqiptaret  % Goranët  % Total
1991 regj.1 22,802 59% 16,112 41% 38,914
Janarë 1999 llog.2 27,633 61% 17,470 39% 45,103
Mars 2000 llog.3 24,856 72% 9,706 28% 34,562
2006 llog.3 22,800 ë 57% 17,975 43% 40,775
Burimet: Është për tu theksuar se të dhëat për vitin 1991 janë politike dhe numrar janë të zmadhuara pa kuptimIt. 1.Federal Office of Statistics in Serbia 2. UNHCR Kosovë Village List 3.OSCE Field Office Sharrë />

Kultura[redakto | redakto tekstin burimor]

Para masave të dhunëshme serbe të viteve 1981 - 1999, komuna e Sharrit ka pasur 7 biblioteka publike me një numër prej gjithsejt 52.300 librash. Biblioteka kryesore ka pasur 14.600 libra, derisa degët në Brodë, Kurshevë, Breznë, Bardhajë, Bresanë dhe Blaqë kanë pasur 37.700 libra. Fatmirësisht, gjatë masave shtypëse serbe dhe Luftes se Kosovës, librat nuk janë dëmtuar dhe është e vetmja komunë ku librat janë të paprekura. pas luftës, komuna e Sharrit ka 7 biblioteka me një numër prej gjithësejt 52.300 librash.

Shih dhe këtë[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Sistemi shtetrorë në Kosovë

Coat of arms of Kosovo.svg
Stema e shtetit
Deklarata Kushtetuta Republika e Kosovës SHPK TMK
Gjykata Kuvendi Kryetari Qeveria Shërbimet
Stema e qeverisë KS.gif
Komunale : Artana  · Dardana  · Deçani  · Sharri  · Drenasi  · Ferizaji*  · Fushë Kosova  · Gjakova*  · Gjilani*  · Graçanica  · Hani Elezit**  · Burimi  · Juniku  · Kaçaniku  · Klina  · Albaniku  · Lipjani  · Malisheva  · Mamusha  · Mitrovica*  · Obiliqi  · Parteshi  · Peja*  · Podujeva  · Prishtina*  · Prizreni*  · Rahoveci  · Shtërpca  · Shtime  · Skënderaj  · Theranda  · Vitia  · Vushtrria  · Zubin Potoku  · Zveçani
Rajonale : Gjakova ·  Gjilani · Mitrovica · Peja · Prizreni · Prishtina · Ferizaji