Libertarianizmi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Eshte nje forme radikale e liberalizmit qe i permbahet mendimit se roli i shtetit duhet te zvogelohet ne nje minimum absolut dhe qe e sheh pronen private dhe ekonomine e tregut si bazen e nje shoqerie te mire.Sipas libertarianeve, roli i shtetit duhet te kufizohet ne mbrojtjen policore, ne detyrimin per plotesimin e kontratave dhe ne mbrojtjen kombetare.Disa shkojne edhe me tej dhe metojne qe mbrojtja e individeve duhet te ofrohet prej shoqerive private mbi bazen e tregut;ketu libertarianizmi behet nje forme e anarkizmit.