Lista e hat-trick në FIFA Kupën e Botës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është një listë me të gjithë hat-trickët e shënuar gjatë Kupave të Botës ndër vite; gjë që ndodh kur, një futbollistë shënon tre ose më shumë Gola në një ndeshje të finaleve të Kupës së Botës (nuk përfshihen ndeshjet kualifikuese). Të shënosh një hat-trick në Kupën e Botës është me të vërtetë një gjë e rrallë; vetëm 49 hat-trick janë shënuar në më shumë se 700 ndeshje në 19 edicione të Kupës së Botës. FIFA, si organi zyrtar i qeverisjes së futbollit, ka vendosur se quhet hat-trcik nqs një lojtar shënon tre ose më shumë Gola në një ndeshje të vetme.

Hat-tricku i parë u shënua nga Bert Patenaude i Shteteve të Bashkuara, në ndeshjen kundër Paraguajit1930 FIFA Kupën e Botës; hat-tricu më i fundit është shënuar nga Thomas Muller në ndeshjen kundër Portugalisë2014 FIFA Kupën e Botës.

Turnamenti i fundit që nuk ka patur të paktën një hat-trick ka qënë 2006 FIFA Kupa e BotësGjermani. Numri rekord i hat-trickëve të shënuar në një turnament të vetëm është tetë, që janë shënuar 1954 FIFA Kupën e BotësZvicër. Gjarmania (përfshirë Gjermaninë Perëndimore) është shteti me më shumë hat-trick të shënuar (7), ndjekur nga Argjentina dhe Hungaria, 4 secila.

Hat-trick më të shquar[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Bert Patenaude ishte lojtari i parë që shënoi një hat-trick në një ndeshje të Kupës së Botës, më 17 Korrik 1930 kundër Paraguajit. Megjithatë, deri më 10 Nëntor 2006, i pari hat-trick që FIFA pranoi ishte shënuar nga Guillermo Stábile i Argjentinës, dy ditë pas Patenaudes. Në vitin 2006 FIFA njoftoi se Patenaude pretendoi se ai ishte lojtari i parë që kishte shënuar hat-trick, pasi Goli i Tom Florie i'u dha atij.
  • Katër lojtarë kanë dy hat-trick në ndeshjet e Kupës së Botës; Sándor Kocsis (të dy në 1954); Just Fontaine (të dy në 1958); Gerd Müller (të dy në 1970); dhe Gabriel Batistuta (1994 dhe 1998). Batistuta është lojtari i vetëm të shënojë hat-trick në dy Kupa Bote. Ai ka një tjetër rekord unik të shënimit të hat-trickëve, pasi të dy i ka shënuar më 21 Qershor, kundër debutuesve (Greqisë dhe Xhamajkës), dhe në çdo rast Goli i tretë ka qënë penallti [1].
  • Oleg Salenko është lojtari i parë në historinë e Kupës së Botës që ka shënuar pesë Gola në një ndeshje të vetme. Ai e bëri këtë gjë në Kupën e Botës 1994 me Rusinë në ndeshjen kundër Kamerunit.
  • Lojtari i vetëm që ka shënuar një hat-trick në debutimin e tij ndërkombëtarë: Guillermo Stábile (1930).
  • Lojtari i vetëm që ka shënuar katër Gola për skuadrën humbëse: Ernest Wilimowski (5–6, 1938).
  • Dy lojtarët e vetëm që kanë shënuar hat-trick për skuadrën humbëse: Josef Hügi (5–7, 1954); dhe Igor Belanov (3–4, 1986).
  • Ka qënë vetëm tre raste ku janë shënuar dy hat-trick në të njëjtën ndeshje: Dy raste gjatë Kupës së Botës 1938: kur Suedia mposhti Kubën, Gustav Wetterström dhe Harry Andersson, të dy duke luajtur për Suedinë, shënuan tre Gola, të dy shënuan hat-trick në pjesën e parë. Në ndeshjen Brazil vs Poloni, Leônidas shënoi hat-trick për Brazilin kurse Ernest Wilimowski për Poloninë. Një rast gjatë 1954 FIFA Kupa e Botës: kur Austria mposhti Zvicrën, Theodor Wagner dhe Josef Hügi shënuan hat-trick respektivisht për Austrinë dhe Zvicrën.
  • Lojtari i vetëm që ka shënuar hat-trick në finalen e një Kupe Bote. Geoff Hurst shënoi tre Gola për Anglinë kundër Gjermanisëfinalen e Kupës së Botës 1966. Ky është gjithashtu hat-tricku që është dashur më shumë minuta për t'u realizuar. Goli i parë u shënua në miuntën e 10 kurse dy të tjerët u shënuan në minutat 98 dhe 120 të kohës shtesë.
  • Hat-tricku më i shpejtë i përket Erich Probst pasi ai shënoi tre Gola në 24 minuta në Kupën e Botës 1954, pasi shënoi Golin e parë në minutën e 4 dhe të dytin në 21.
  • Briefest hat-trick është koha më e shkurtër ndërmjet Golit të parë dhe të tretë. Këtë gjë e ka realizuar László Kiss1982 kundër El Salvador. Ai shënoi në minutat 69, 72 dhe 76, duke e vendosur kohën ndërmjet Golit të parë dhe të tretë në 7 minuta. Ky është gjithashtu hat-trick i parë dhe i fundit i shënuar nga një zëvëndësim.
  • Lojtari i vetëm që ka shënuar tre Gola me gjuajtjet me kokë ka qënë Tomáš Skuhravý1990 dhe Miroslav Klose2002.
  • Lojtari më i ri që ka shënuar hat-trick është Pelé në moshën 17 vjeçare dhe 244 ditëshe.

Lista e hat-trick në Kupën e Botës[redakto | redakto tekstin burimor]

Rregullat
4 Lojtarët që kanë katër Gola
5 Lojtarët që kanë pesë Gola
Hat-trickët e Kupës së Botës
Nr Lojtari Koha e Golave Për Rezultati Kundër Turnamenti Raundi Data Ref
1. Bert Patenaude 10', 15', 50' Flamuri Shba 3–0 Flamuri Paraguaji 1930, Uruguaji Raundi i parë 17 Korrik [2]
2. Guillermo Stábile 8', 17', 80' Flamuri Argjentina 6–3 Flamuri Meksika 1930, Uruguaji Raundi i parë 19 Korrik [3]
3. Pedro Cea 18', 67', 72' Flamuri Uruguaji 6–1 Flamuri Jugosllavia 1930, Uruguaji Gjysmë–finalja 27 Korrik [4]
4. Angelo Schiavio 18', 29', 64' Flamuri Italia 7–1 Flamuri Shba 1934, Itali Raundi i parë 27 Maj [5]
5. Edmund Conen 66', 70', 87' Flamuri Gjermania 5–2 Flamuri Belgjika 1934, Itali Raundi i parë 27 Maj [6]
6. Oldřich Nejedlý 19', 71', 80' Flamuri Çekosllovakia 3–1 Flamuri Gjermania 1934, Itali Gjysmë–finale 3 Qershor [7]
7. Ernest Wilimowski4 53', 59', 89', 118' Flamuri Polonia 5–6 aet Flamuri Brazili 1938, Francëe Raundi i parë 5 Qershor [8]
8. Leônidas da Silva 18', 93', 104' Flamuri Brazili 6–5 aet Flamuri Polonia 1938, Francëe Raundi i parë 5 Qershor [8]
9. Gustav Wetterström 32', 37', 44' Flamuri Suedia 8–0 Flamuri Kuba 1938, Francëe Çerek–finale 12 Qershor [9]
10. Harry Andersson 9', 81', 89' Flamuri Suedia 8–0 Flamuri Kuba 1938, Francëe Çerek–finale 12 Qershor [9]
11. Oscar Míguez 14', 45', 56' Flamuri Uruguaji 8–0 Flamuri Bolivia 1950, Brazil Raundi i parë 2 Korrik [10]
12. Ademir4 17', 36', 52', 58' Flamuri Brazili 7–1 Flamuri Suedia 1950, Brazil Raundi final 9 Korrik [11]
13. Sándor Kocsis 24', 36', 50' Flamuri Hungaria 9–0 Flamuri Koreja e Jugut 1954, Zvicër Raundi i parë 17 Qershor [12]
14. Erich Probst 4', 21', 24' Flamuri Austria 5–0 Flamuri Çekosllovakia 1954, Zvicër Raundi i parë 19 Qershor [13]
15. Carlos Borges 17', 47', 57' Flamuri Uruguaji 7–0 Flamuri Skocia 1954, Zvicër Raundi i parë 19 Qershor [14]
16. Sándor Kocsis4 3', 21', 67', 78' Flamuri Hungaria 8–3 Flamuri Gjermania 1954, Zvicër Raundi i parë 20 Qershor [15]
17. Burhan Sargın 37', 64', 70' Flamuri Turqia 7–0 Flamuri Koreja e Jugut 1954, Zvicër Raundi i parë 20 Qershor [16]
18. Max Morlock 30', 60', 77' Flamuri Gjermania 7–2 Flamuri Turqia 1954, Zvicër Raundi i parë 23 Qershor [17]
19. Theodor Wagner 25', 27', 53' Flamuri Austria 7–5 Flamuri Zvicra 1954, Zvicër Çerek–finale 26 Qershor [18]
20. Josef Hügi 17', 19', 58' Flamuri Zvicra 7–5 Flamuri Austria 1954, Zvicër Çerek–finale 26 Qershor [18]
21. Just Fontaine 24', 30', 67' Flamuri Franca 7–3 Flamuri Paraguaji 1958, Suedi Raundi i parë 8 Qershor [19]
22. Pelé 52', 64', 75' Flamuri Brazili 5–2 Flamuri Franca 1958, Suedi Gjysmë–finale 24 Qershor [20]
23. Just Fontaine4 16', 36', 78', 89' Flamuri Franca 6–3 Flamuri Gjermania 1958, Suedi Për vendin e tretë 28 Qershor [21]
24. Flórián Albert, Sr. 1', 6', 53' Flamuri Hungaria 6–1 Flamuri Bullgaria 1962, Kili Raundi i parë 3 Qershor [22]
25. Eusébio4 27', 43' pen., 56', 59' pen. Flamuri Portugalia 5–3 Flamuri Koreja e Veriut 1966, Angli Çerek–finale 23 Korrik [23]
26. Geoff Hurst 18', 98', 120' Flamuri Anglia 4–2 aet Flamuri Gjermania 1966, Angli Finale 30 Korrik [24]
27. Gerd Müller 27', 52' pen., 88' Flamuri Gjermania 5–2 Flamuri Bullgaria 1970, Meksikë Raundi i parë 7 Qershor [25]
28. Gerd Müller 19', 26', 39' Flamuri Gjermania 3–1 Flamuri Peruja 1970, Meksikë Raundi i parë 10 Qershor [26]
29. Bajević, DušanDušan Bajević 8', 30', 81 Flamuri Jugosllavia 9–0 Flamuri Zaire 1974, Gjermani Raundi i parë 18 Qershor [27]
30. Andrzej Szarmach 30', 34', 50' Flamuri Polonia 7–0 Flamuri Haiti 1974, Gjermani Raundi i parë 19 Qershor [28]
31. Rob Rensenbrink 40' pen., 62', 79' pen. Flamuri Hollanda 3–0 Flamuri Irani 1978, Argjentinë Raundi i parë 3 Qershor [29]
32. Teófilo Cubillas 36' pen., 39' pen., 79' Flamuri Peruja 4–1 Flamuri Irani 1978, Argjentinë Raundi i parë 11 Qershor [30]
33. László Kiss 69', 72', 76' Flamuri Hungaria 10–1 Flag of El Salvador.svg El Salvador 1982, Spanjë Raundi i parë 15 Qershor [31]
34. Karl-Heinz Rummenigge 9', 57', 66' Flamuri Gjermania 4–1 Flamuri Kili 1982, Spanjë Raundi i parë 20 Qershor [32]
35. Zbigniew Boniek 4', 26', 53' Flamuri Polonia 3–0 Flamuri Belgjika 1982, Spanjë Raundi i dytë 28 Qershor [33]
36. Rossi, PaoloPaolo Rossi 5', 25', 74 Flamuri Italia 3–2 Flamuri Brazili 1982, Spanjë Raundi i dytë 5 Korrik [34]
37. Preben Elkjær Larsen 11', 67', 80' Flamuri Danimarka 6–1 Flamuri 1986, Meksikë Raundi i parë 8 Qershor [35]
38. Gary Lineker 9', 14', 34' Flamuri Anglia 3–0 Flamuri Polonia 1986, Meksikë Raundi i parë 11 Qershor [36]
39. Igor Belanov 27', 70', 111' pen. Flamuri Bashkimi Sovjetik 3–4 aet Flamuri Belgjika 1986, Meksikë Raundi i dytë 15 Qershor [37]
40. Emilio Butragueño4 43', 56', 80', 88' pen. Flamuri Spanja 5–1 Flamuri Danimarka 1986, Meksikë Raundi i dytë 18 Qershor [38]
41. Michel 22', 61', 81' Flamuri Spanja 3–1 Flamuri Koreja e Jugut 1990, Itali Raundi i parë 17 Qershor [39]
42. Tomáš Skuhravý 12', 63', 82' Flamuri Çekosllovakia 4–1 Flamuri Kosta Rika 1990, Itali Raundi i dytë 23 Qershor [40]
43. Gabriel Batistuta 2', 44', 89' pen. Flamuri Argjentina 4–0 Flamuri Greqia 1994, Shba Raundi i parë 21 Qershor [41]
44. Oleg Salenko5 14', 41', 44' pen., 72', 75' Flamuri Rusia 6–1 Flamuri Kameruni 1994, Shba Raundi i parë 28 Qershor [42]
45. Gabriel Batistuta 72', 80', 82' pen. Flamuri Argjentina 5–0 Flamuri Xhamajka 1998, Franca Raundi i parë 21 Qershor [43]
46. Miroslav Klose 20', 25', 70' Flamuri Gjermania 8–0 Flamuri Arabia 2002, Koreja e Jugut/Japoni Raundi i parë 1 Qershor [44]
47. Pauleta 14', 65', 77' Flamuri Portugalia 4–0 Flamuri Polonia 2002, Koreja e Jugut/Japoni Raundi i parë 10 Qershor [45]
48. Gonzalo Higuaín 33', 76', 80' Flamuri Argjentina 4–1 Flamuri Koreja e Jugut 2010, Afrika e Jugut Raundi i parë 17 Qershor [46]
49. Thomas Müller 12' pen., 45', 78' Flamuri Gjermania 4–0 Flamuri Portugalia 2014, Brazil Raundi i parë 16 Qershor [47]
50. Xherdan Shaqiri 6', 31', 71' Flamuri Zvicra 3–0 Flamuri Hondurasi 2014, Brazil Raundi i parë 25 Qershor [48]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ "FIFA World Cup". FIFA.com. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  2. ^ 1930 FIFA World Cup Uruguay - USA 3:0 Paraguay. FIFA Official Website. 17 Korrik 1930. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  3. ^ 1930 FIFA World Cup Uruguay - Argentina 6:3 Mexico. FIFA Official Website. 19 Korrik 1930. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  4. ^ 1930 FIFA World Cup Uruguay - Uruguay 6:1 Yugoslavia. FIFA Official Website. 27 Korrik 1930. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  5. ^ 1934 FIFA World Cup Italy - Italy 7:1 USA. FIFA Official Website. 27 Maj 1934. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  6. ^ 1934 FIFA World Cup Italy - Germany 5:2 Belgium. FIFA Official Website. 27 Maj 1934. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  7. ^ 1934 FIFA World Cup Italy - Czechoslovakia 3:1 Germany. FIFA Official Website. 3 Qershor 1934. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  8. ^ a b 1938 FIFA World Cup France - Brazil 6:5 Poland a.e.t.. FIFA Official Website. 5 Qershor 1938. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  9. ^ a b 1938 FIFA World Cup France - Sweden 8:0 Cuba. FIFA Official Website. 12 Qesshor 1938. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  10. ^ 1950 FIFA World Cup Brazil - Uruguay 8:0 Bolivia. FIFA Official Website. 2 Korrik 1950. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  11. ^ 1950 FIFA World Cup Brazil - Brazil 7:1 Sweden. FIFA Official Website. 9 Korrik 1950. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  12. ^ 1954 FIFA World Cup Switzerland - Hungary 9:0 Korea Republic. FIFA Official Website. 17 Qershor 1954. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  13. ^ 1954 FIFA World Cup Switzerland - Austria 5:0 Czechoslovakia. FIFA Official Website. 19 Qershor 1954. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  14. ^ 1954 FIFA World Cup Switzerland - Uruguay 7:0 Scotland. FIFA Official Website. 19 Qershor 1954. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  15. ^ 1954 FIFA World Cup Switzerland - Hungary 7:0 Fermany FR. FIFA Official Website. 20 Qershor 1954. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  16. ^ 1954 FIFA World Cup Switzerland - Turkey 7:0 Korea Republic. FIFA Official Website. 20 Qershor 1954. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  17. ^ 1954 FIFA World Cup Switzerland - Germany FR 7:2 Turkey. FIFA Official Website. 23 Qershor 1954. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  18. ^ a b 1954 FIFA World Cup Switzerland - Austria 7:5 Switzerland. FIFA Official Website. 26 Qershor 1954. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  19. ^ 1958 FIFA World Cup Sweden - France 7:3 Paraguay. FIFA Official Website. 8 Qershor 1958. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  20. ^ 1958 FIFA World Cup Sweden - Brazil 5:2 France. FIFA Official Website. 24 Qershor 1958. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  21. ^ 1958 FIFA World Cup Sweden - France 6:3 Germany FR. FIFA Official Website. 28 Qershor 1958. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  22. ^ 1962 FIFA World Cup Chile - Hungary 6:1 Bulgaria. FIFA Official Website. 3 Qershor 1962. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  23. ^ 1966 FIFA World Cup England - Portugal 5:3 Korea DPR. FIFA Official Website. 23 Korrik 1966. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  24. ^ 1966 FIFA World Cup England - England 4:2 Germany FR. FIFA Official Website. 30 Korrik 1966. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  25. ^ 1970 FIFA World Cup Mexico - Germany FR 5:2 Bulgaria. FIFA Official Website. 7 Qershor 1970. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  26. ^ 1970 FIFA World Cup Mexico - Germany FR 3:1 Peru. FIFA Official Website. 10 Qershor 1970. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  27. ^ 1974 FIFA World Cup Germany - Yugoslavia 9:0 Zaire. FIFA Official Website. 18 Qershor 1974. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  28. ^ 1974 FIFA World Cup Germany - Haiti 0:7 Poland. FIFA Official Website. 19 Qershor 1974. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  29. ^ 1978 FIFA World Cup Argentina - Netherlands 3:0 Iran. FIFA Official Website. 3 Qershor 1978. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  30. ^ 1978 FIFA World Cup Argentina - Peru 4:1 Iran. FIFA Official Website. 11 Qershor 1978. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  31. ^ 1982 FIFA World Cup Spain - Hungary 10:1 El Salvador. FIFA Official Website. 15 Qershor 1982. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  32. ^ 1982 FIFA World Cup Spain - Germany FR 4:1 Chile. FIFA Official Website. 20 Qershor 1982. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  33. ^ 1982 FIFA World Cup Spain - Poland 3:0 Belgium. FIFA Official Website. 28 Qershor 1982. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  34. ^ 1982 FIFA World Cup Spain - Italy 3:2 Brazil. FIFA Official Website. 5 Korrik 1982. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  35. ^ 1986 FIFA World Cup Mexico - Denmark 6:1 Uruguay. FIFA Official Website. 8 Qershor 1986. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  36. ^ 1986 FIFA World Cup Mexico - England 3:0 Poland. FIFA Official Website. 11 Qershor 1986. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  37. ^ 1986 FIFA World Cup Mexico - Soviet Union 3:4 Belgium a.e.t.. FIFA Official Website. 15 Qershor 1986. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  38. ^ 1986 FIFA World Cup Mexico - Denmark 1:5 Spain. FIFA Official Website. 18 Qershor 1986. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  39. ^ 1990 FIFA World Cup Italy - Korea Republic 1:3 Spain. FIFA Official Website. 17 Qershr 1990. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  40. ^ 1990 FIFA World Cup Italy - Czechoslovakia 4:1 Costa Rica. FIFA Official Website. 23 Qershor 1990. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  41. ^ 1994 FIFA World Cup USA - Argentina 4:0 Greece. FIFA Official Website. 21 Qershor 1994. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  42. ^ 1994 FIFA World Cup USA - Russia 6:1 Cameroon. FIFA Official Website. 28 Qershor 1994. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  43. ^ 1998 FIFA World Cup France - Argentina 5:0 Jamaica. FIFA Official Website. 21 Qershor 1998. Retrieved 21 Qershor 2014. 
  44. ^ 2002 FIFA World Cup Korea/Japan - Germany 8:0 Saudi Arabia. FIFA Official Website. 1 Qershor 2002. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  45. ^ 2002 FIFA World Cup Korea/Japan - Portugal 4:0 Poland. FIFA Official Website. 10 Qershor 2002. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  46. ^ 2010 FIFA World Cup South Africa - Argentina 4:1 Korea Republic. FIFA Official Website. 17 Qershor 2010. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  47. ^ 2014 FIFA World Cup Brazil - Germany 4:0 Portugal. FIFA Official Website. 16 Qershor 2014. Retrieved 22 Qershor 2014. 
  48. ^ 2014 FIFA World Cup Brazil - Honduras 0:3 Switzerland. FIFA Official Website. 25 Qershor 2014. Retrieved 25 Qershor 2014.