Lista e kalifëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është një listë e Kalifëve.

Kalifët Rashidun (632–661)[redakto | redakto tekstin burimor]

Umeri
Ebu Bekri

Katër të parët janë të pranuar nga Muslimanët Sunni si kalifët e udhëzuar drejtë.

 • Ebu Bekri - 632–634
 • Umar ibn al-Khattab - 634–644
 • Uthman ibn Affan - 644–656
 • Ali ibn Abi Talib - 656–661
 • Hasan ibn Ali - 661 (Braktisi titullin që tja jap Muawiyah I).

Kalifët Umajad (661–750/1031)[redakto | redakto tekstin burimor]

Ali Ibn Taleb
Hasan Ibn Ali

Kalifët e Damaskut (661–750)[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Muawiyah I - 661–680
 • Yazid I - 680–683
 • Muawiyah II - 683–684
 • Marwan I - 684–685
 • Abd al-Malik - 685–705
 • Al-Walid I - 705–715
 • Sulayman - 715–717
 • Umar II - 717–720
 • Yazid II - 720–724
 • Hisham - 724–743
 • Al-Walid II - 743–744
 • Yazid III - 744
 • Ibrahim - 744
 • Marwan II - 744–750

Emirët e Kordobës (756–929)[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Abd ar-Rahman I - 756–788
 • Hisham I - 788–796
 • al-Hakam I - 796–822
 • Abd ar-Rahman II - 822–852
 • Muhammad I - 852–886
 • al-Mundhir - 886–888
 • Abdallah ibn Muhammad - 888–912
 • Abd-ar-Rahman III - 912–929 (Deklaroi veten Kalif)

Kalifët e Kordobës (929–1031)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Jo të njohur botërisht; autoriteti i kufizar në Spanjë dhe pjesë të Magrebit)

 • Abd-ar-Rahman III - 929–961
 • Al-Hakam II - 961–976
 • Hisham II al-Hakam - 976–1009
 • Muhammad II - 1009
 • Sulayman ibn al-Hakam - 1009–1010
 • Hisham II al-Hakam, restored - 1010–1013
 • Sulayman ibn al-Hakam, restored - 1013–1016
 • Abd ar-Rahman IV - 1021–1022
 • Abd ar-Rahman V - 1022–1023
 • Muhammad III - 1023–1024
 • Hisham III - 1027–1031

Abd Allah ibn al-Zubayr (684-692)[redakto | redakto tekstin burimor]

Kalifët Abasid (750–1258/1517)[redakto | redakto tekstin burimor]

Kalifët e Bagdadit (750–1258)[redakto | redakto tekstin burimor]

(I papranuar nga muslimanët në Gadishullin Iberik dhe pjesë të Afrikës veriore).

 • As-Saffah - 750–754 (Themeluesi i Dinastisë Abaside).
 • Al-Mansur - 754–775
 • Al-Mahdi - 775–785
 • Al-Hadi - 785–786
 • Harun al-Rashid - 786–809
 • Al-Amin - 809–813
 • Al-Ma'mun - 813–833
 • Al-Mu'tasim - 833–842
 • Al-Wathiq - 842–847
 • Al-Mutawakkil - 847–861
 • Al-Muntasir - 861–862
 • Al-Musta'in - 862–866
 • Al-Mu'tazz - 866–869
 • Al-Muhtadi - 869–870
 • Al-Mu'tamid - 870–892
 • Al-Mu'tadid - 892–902
 • Al-Muktafi - 902–908
 • Al-Muqtadir - 908–932
 • Al-Qahir - 932–934
 • Ar-Radi - 934–940
 • Al-Muttaqi - 940–944
 • Al-Mustakfi - 944–946
 • Al-Muti - 946–974
 • At-Ta'i - 974–991
 • Al-Qadir - 991–1031
 • Al-Qa'im - 1031–1075
 • Al-Muqtadi - 1075–1094
 • Al-Mustazhir - 1094–1118
 • Al-Mustarshid - 1118–1135
 • Ar-Rashid - 1135–1136
 • Al-Muqtafi - 1136–1160
 • Al-Mustanjid - 1160–1170
 • Al-Mustadi - 1170–1180
 • An-Nasir - 1180–1225
 • Az-Zahir - 1225–1226
 • Al-Mustansir - 1226–1242
 • Al-Musta'sim - 1242–1258 (Kalifi i fundit Abasid në Bagdad)

(Gjatë përiudhës së vonë të sundimit Abasid, udhëheqësit musliman kanë filluar të përderojnë tituj të tjerë, si Sulltan).

Kalifët e Kajros (1261–1517)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Abasidët e Kajros ishin kryesisht Kalifë ceremonial nën patronzhin e Sulltanatit Mamluk që ka egzistuar pas marrjes së Kalifatit Ajubid)

 • Al-Mustansir II - 1261–1262
 • Al-Hakim I - 1262–1302
 • Al-Mustakfi I - 1302–1340
 • Al-Hakim II - 1341–1352
 • Al-Mu'tadid I - 1352–1362
 • Al-Mutawakkil I - 1362–1383
 • Al-Wathiq II - 1383–1386
 • Al-Mu'tasim - 1386–1389
 • Al-Mutawakkil I (i kthyer) - 1389–1406
 • Al-Musta'in - 1406–1414
 • Al-Mu'tadid II - 1414–1441
 • Al-Mustakfi II - 1441–1451
 • Al-Qa'im - 1451–1455
 • Al-Mustanjid - 1455–1479
 • Al-Mutawakkil II - 1479–1497
 • Al-Mustamsik - 1497–1508
 • Al-Mutawakkil III - 1508–1517 (dorëzoj titullin Selimit I, më poshtë)

Kalifët e tjerë (909–1269)[redakto | redakto tekstin burimor]

Kalifët Fatimid (909–1171)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Fatimidët i takojnë degës Ismaili të Islamit Shia dhe kështu nuk janë të njohur nga shumica e Sunnive).

 • Al-Mahdi Billah - 909–934 (Themeluesi i Dinastisë Fatimide).
 • Al-Qa'im Bi-Amrillah - 934–946
 • Al-Mansur Billah - 946–953
 • Al-Muizz Lideenillah - 953–975 (Egjipti është pushtuar gjatë sundimit të tij).
 • Al-Aziz Billah - 975–996
 • Al-Hakim bi-Amr Allah - 996–1021
 • Ali az-Zahir - 1021–1036
 • Al-Mustansir Billah - 1036–1094
 • Al-Musta'li - 1094–1101 (Grindjet rreth trashëgimtarit të tij kanë sjellë deri tek shkëputja e Nizari Ismaliëve).
 • Al-Amir - 1101–1130 (Udhëheqësit Fatimid të Egjiptit pas tij nuk anë të njohur si Imamët nga Mustali Ismailët).
 • al-Hafiz - 1130–1149
 • al-Zafir - 1149–1154
 • Al-Faiz - 1154–1160
 • Al-Azid - 1160–1171

Kalifët Almohad (1145–1269)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Jo të pranuar gjërsisht, sundimet aktuale ishin pesë të Afrikës veriore dhe Iberisë).

 • Abd al-Mu'min - 1145–1163
 • Abu Yaqub Yusuf I - 1163–1184
 • Yaqub al-Mansur - 1184–1199
 • Muhammad an-Nasir - 1199–1213
 • Abu Ya'qub Yusuf II - 1213–1224
 • Abd al-Wahid I - 1224
 • Abdallah al-Adil 1224–1227
 • Yahya - 1227–1235
 • Idris I - 1227–1232
 • Abdul-Wahid II - 1232–1242
 • Ali - 1242–1248
 • Umar - 1248–1266
 • Idris II - 1266–1269

Kalifët nën Perandorinë Osmane (1517–1922)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Origjinalisht sekular, dinastia pushtuese ishte emëruar thjeshtë Sulltan, pastaj filloi të mbledh tituj prej njerzve subjektiv.)

 • Selim i I - 1517–1520 (bëriial-Mutawakkil III që formalisht të dorzoj Kalifatin pas fitores ndaj Sulltanatit Mamluk në 1517)
 • Sulejmani i Madhërishëm - 1520–1566
 • Selim i II - 1566–1574
 • Murati i III - 1574–1595
 • Mehmeti i III - 1595–1603
 • Ahmedi i I - 1603–1617
 • Mustafa i I - 1617–1618
 • Osmani i II - 1618–1622
 • Mustafa i I (i kthyer) - 1622–1623
 • Murati i IV - 1623–1640
 • Ibrahimi i I - 1640–1648
 • Mehmeti i IV - 1648–1687
 • Sulejman i II - 1687–1691
 • Ahmedi i II - 1691–1695
 • Mustafa i II - 1695–1703
 • Ahmedi i III - 1703–1730
 • Mahmuti i I - 1730–1754
 • Osmani i III - 1754–1757
 • Mustafa i III - 1757–1774
 • Abdyl Hamidi i I - 1774–1789
 • Selimi i III - 1789–1807
 • Mustafa i IV - 1807–1808
 • Mahmudi i II - 1808–1839
 • Abdylmexhidi i I - 1839–1861
 • Abdylazizi - 1861–1876
 • Murati i V - 1876
 • Abdyl Hamidi i II - 1876–1909 (aktivisht e përdoroi titullin e Kalifit)

(Prej 1908 dhe më tej Sulltani Osman konsiderohej i barabartë me një monark kushtetues pa fuqi ekzekutive, me Parlamentin që përmbante përfaqsues të zgjedhur.)

 • Mehmeti i V - 1909–1918
 • Mehmeti i VI - 1918–1922

Kalifi nën Republikën e Turqisë (1922–1924)[redakto | redakto tekstin burimor]

Zyra e Kalifatit u transferua tek Kuvendi i Madh Kombëtar i Turqisë që e shpërbëri atë zyrë në 3 mars 1924, kjo për shkak të politikave sekulariste që kishte Republika e Turqis në vitet e saja të para. The current pretender to the Imperial House of Osman is Bayezid Osman. Pretenduesi aktual i Familjes Perandorake të Osmanëve është Bajezit Osmani.

Pas shpërbërjes së Kalifatit, Kuvendi i Madh Kombëtar i Turqisë themeloi Presidencën e Punëve Fetare si autoritetin fetar Islamik më të lartë në atë shtet.

Kalifati Sharifian (1924)[redakto | redakto tekstin burimor]

Një përpjekje e fundit u bë për rikthimin e Kalifatit është bërë nga al-Husayn ibn `Ali al-Hashimi, Mbreti i Hejazit dhe Sharifi i Mekës, që i mbajti këto tituj nga 11 mars 1924 dhe i mbati deri më 3 tetor 1924, kur ja kaloi fronin djalit të tij `Ali ibn al-Husayn al-Hashimi, që nuk pranoi titullin e Kalifi.

Kalifati Ahmadi (1908–i sotëm)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Janë të pranuar vetëm nga Komuniteti Ahmadi, dhe është i papranuar nga shumica e Muslimanve. Udhëheqësit e këtij komuniteti nuk e njohin veten si Kalif por Khalifatul Masih, që do të thotë pasardhësit e Mesias)

 • Hakeem Noor-ud-Din - 1908–1914
 • Mirza Basheer-ud-Din Mahmood Ahmad - 1914–1965
 • Mirza Nasir Ahmad - 1965–1982
 • Mirza Tahir Ahmad - 1982–2003
 • Mirza Masroor Ahmad - 2003–i sotëm

Shiko dhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]