Lista e kalifëve

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Kjo është një listë e Kalifëve.

Kalifët Rashidun (632–661)[redakto | redakto tekstin burimor]

Umeri
Ebu Bekri

Katër të parët janë të pranuar nga Muslimanët Sunni si kalifët e udhëzuar drejtë.

  • Ebu Bekri - 632–634
  • Umar ibn al-Khattab - 634–644
  • Uthman ibn Affan - 644–656
  • Ali ibn Abi Talib - 656–661
  • Hasan ibn Ali - 661 (Braktisi titullin që tja jap Muawiyah I).

Kalifët Umajad (661–750/1031)[redakto | redakto tekstin burimor]

Ali Ibn Taleb
Hasan Ibn Ali

Kalifët e Damaskut (661–750)[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Muawiyah I - 661–680
  • Yazid I - 680–683
  • Muawiyah II - 683–684
  • Marwan I - 684–685
  • Abd al-Malik - 685–705
  • Al-Walid I - 705–715
  • Sulayman - 715–717
  • Umar II - 717–720
  • Yazid II - 720–724
  • Hisham - 724–743
  • Al-Walid II - 743–744
  • Yazid III - 744
  • Ibrahim - 744
  • Marwan II - 744–750

Emirët e Kordobës (756–929)[redakto | redakto tekstin burimor]

  • Abd ar-Rahman I - 756–788
  • Hisham I - 788–796
  • al-Hakam I - 796–822
  • Abd ar-Rahman II - 822–852
  • Muhammad I - 852–886
  • al-Mundhir - 886–888
  • Abdallah ibn Muhammad - 888–912
  • Abd-ar-Rahman III - 912–929 (Deklaroi veten Kalif)

Kalifët e Kordobës (929–1031)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Jo të njohur botërisht; autoriteti i kufizar në Spanjë dhe pjesë të Magrebit)

  • Abd-ar-Rahman III - 929–961
  • Al-Hakam II - 961–976
  • Hisham II al-Hakam - 976–1009
  • Muhammad II - 1009
  • Sulayman ibn al-Hakam - 1009–1010
  • Hisham II al-Hakam, restored - 1010–1013
  • Sulayman ibn al-Hakam, restored - 1013–1016
  • Abd ar-Rahman IV - 1021–1022
  • Abd ar-Rahman V - 1022–1023
  • Muhammad III - 1023–1024
  • Hisham III - 1027–1031

Abd Allah ibn al-Zubayr (684-692)[redakto | redakto tekstin burimor]

Kalifët Abasid (750–1258/1517)[redakto | redakto tekstin burimor]

Kalifët e Bagdadit (750–1258)[redakto | redakto tekstin burimor]

(I papranuar nga muslimanët në Gadishullin Iberik dhe pjesë të Afrikës veriore).

  • As-Saffah - 750–754 (Themeluesi i Dinastisë Abaside).
  • Al-Mansur - 754–775
  • Al-Mahdi - 775–785
  • Al-Hadi - 785–786
  • Harun al-Rashid - 786–809
  • Al-Amin - 809–813
  • Al-Ma'mun - 813–833
  • Al-Mu'tasim - 833–842
  • Al-Wathiq - 842–847
  • Al-Mutawakkil - 847–861
  • Al-Muntasir - 861–862
  • Al-Musta'in - 862–866
  • Al-Mu'tazz - 866–869
  • Al-Muhtadi - 869–870
  • Al-Mu'tamid - 870–892
  • Al-Mu'tadid - 892–902
  • Al-Muktafi - 902–908
  • Al-Muqtadir - 908–932
  • Al-Qahir - 932–934
  • Ar-Radi - 934–940
  • Al-Muttaqi - 940–944
  • Al-Mustakfi - 944–946
  • Al-Muti - 946–974
  • At-Ta'i - 974–991
  • Al-Qadir - 991–1031
  • Al-Qa'im - 1031–1075
  • Al-Muqtadi - 1075–1094
  • Al-Mustazhir - 1094–1118
  • Al-Mustarshid - 1118–1135
  • Ar-Rashid - 1135–1136
  • Al-Muqtafi - 1136–1160
  • Al-Mustanjid - 1160–1170
  • Al-Mustadi - 1170–1180
  • An-Nasir - 1180–1225
  • Az-Zahir - 1225–1226
  • Al-Mustansir - 1226–1242
  • Al-Musta'sim - 1242–1258 (Kalifi i fundit Abasid në Bagdad)

(Gjatë përiudhës së vonë të sundimit Abasid, udhëheqësit musliman kanë filluar të përderojnë tituj të tjerë, si Sulltan).

Kalifët e Kajros (1261–1517)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Abasidët e Kajros ishin kryesisht Kalifë ceremonial nën patronzhin e Sulltanatit Mamluk që ka egzistuar pas marrjes së Kalifatit Ajubid)

  • Al-Mustansir II - 1261–1262
  • Al-Hakim I - 1262–1302
  • Al-Mustakfi I - 1302–1340
  • Al-Hakim II - 1341–1352
  • Al-Mu'tadid I - 1352–1362
  • Al-Mutawakkil I - 1362–1383
  • Al-Wathiq II - 1383–1386
  • Al-Mu'tasim - 1386–1389
  • Al-Mutawakkil I (i kthyer) - 1389–1406
  • Al-Musta'in - 1406–1414
  • Al-Mu'tadid II - 1414–1441
  • Al-Mustakfi II - 1441–1451
  • Al-Qa'im - 1451–1455
  • Al-Mustanjid - 1455–1479
  • Al-Mutawakkil II - 1479–1497
  • Al-Mustamsik - 1497–1508
  • Al-Mutawakkil III - 1508–1517 (dorëzoj titullin Selimit I, më poshtë)

Kalifët e tjerë (909–1269)[redakto | redakto tekstin burimor]

Kalifët Fatimid (909–1171)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Fatimidët i takojnë degës Ismaili të Islamit Shia dhe kështu nuk janë të njohur nga shumica e Sunnive).

  • Al-Mahdi Billah - 909–934 (Themeluesi i Dinastisë Fatimide).
  • Al-Qa'im Bi-Amrillah - 934–946
  • Al-Mansur Billah - 946–953
  • Al-Muizz Lideenillah - 953–975 (Egjipti është pushtuar gjatë sundimit të tij).
  • Al-Aziz Billah - 975–996
  • Al-Hakim bi-Amr Allah - 996–1021
  • Ali az-Zahir - 1021–1036
  • Al-Mustansir Billah - 1036–1094
  • Al-Musta'li - 1094–1101 (Grindjet rreth trashëgimtarit të tij kanë sjellë deri tek shkëputja e Nizari Ismaliëve).
  • Al-Amir - 1101–1130 (Udhëheqësit Fatimid të Egjiptit pas tij nuk anë të njohur si Imamët nga Mustali Ismailët).
  • al-Hafiz - 1130–1149
  • al-Zafir - 1149–1154
  • Al-Faiz - 1154–1160
  • Al-Azid - 1160–1171

Kalifët Almohad (1145–1269)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Jo të pranuar gjërsisht, sundimet aktuale ishin pesë të Afrikës veriore dhe Iberisë).

  • Abd al-Mu'min - 1145–1163
  • Abu Yaqub Yusuf I - 1163–1184
  • Yaqub al-Mansur - 1184–1199
  • Muhammad an-Nasir - 1199–1213
  • Abu Ya'qub Yusuf II - 1213–1224
  • Abd al-Wahid I - 1224
  • Abdallah al-Adil 1224–1227
  • Yahya - 1227–1235
  • Idris I - 1227–1232
  • Abdul-Wahid II - 1232–1242
  • Ali - 1242–1248
  • Umar - 1248–1266
  • Idris II - 1266–1269

Kalifët nën Perandorinë Osmane (1517–1922)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Origjinalisht sekular, dinastia pushtuese ishte emëruar thjeshtë Sulltan, pastaj filloi të mbledh tituj prej njerzve subjektiv.)

  • Selim i I - 1517–1520 (bëriial-Mutawakkil III që formalisht të dorzoj Kalifatin pas fitores ndaj Sulltanatit Mamluk në 1517)
  • Sulejmani i Madhërishëm - 1520–1566
  • Selim i II - 1566–1574
  • Murati i III - 1574–1595
  • Mehmeti i III - 1595–1603
  • Ahmedi i I - 1603–1617
  • Mustafa i I - 1617–1618
  • Osmani i II - 1618–1622
  • Mustafa i I (i kthyer) - 1622–1623
  • Murati i IV - 1623–1640
  • Ibrahimi i I - 1640–1648
  • Mehmeti i IV - 1648–1687
  • Sulejman i II - 1687–1691
  • Ahmedi i II - 1691–1695
  • Mustafa i II - 1695–1703
  • Ahmedi i III - 1703–1730
  • Mahmuti i I - 1730–1754
  • Osmani i III - 1754–1757
  • Mustafa i III - 1757–1774
  • Abdyl Hamidi i I - 1774–1789
  • Selimi i III - 1789–1807
  • Mustafa i IV - 1807–1808
  • Mahmudi i II - 1808–1839
  • Abdylmexhidi i I - 1839–1861
  • Abdylazizi - 1861–1876
  • Murati i V - 1876
  • Abdyl Hamidi i II - 1876–1909 (aktivisht e përdoroi titullin e Kalifit)

(Prej 1908 dhe më tej Sulltani Osman konsiderohej i barabartë me një monark kushtetues pa fuqi ekzekutive, me Parlamentin që përmbante përfaqsues të zgjedhur.)

  • Mehmeti i V - 1909–1918
  • Mehmeti i VI - 1918–1922

Kalifi nën Republikën e Turqisë (1922–1924)[redakto | redakto tekstin burimor]

Zyra e Kalifatit u transferua tek Kuvendi i Madh Kombëtar i Turqisë që e shpërbëri atë zyrë në 3 mars 1924, kjo për shkak të politikave sekulariste që kishte Republika e Turqis në vitet e saja të para. The current pretender to the Imperial House of Osman is Bayezid Osman. Pretenduesi aktual i Familjes Perandorake të Osmanëve është Bajezit Osmani.

Pas shpërbërjes së Kalifatit, Kuvendi i Madh Kombëtar i Turqisë themeloi Presidencën e Punëve Fetare si autoritetin fetar Islamik më të lartë në atë shtet.

Kalifati Sharifian (1924)[redakto | redakto tekstin burimor]

Një përpjekje e fundit u bë për rikthimin e Kalifatit është bërë nga al-Husayn ibn `Ali al-Hashimi, Mbreti i Hejazit dhe Sharifi i Mekës, që i mbajti këto tituj nga 11 mars 1924 dhe i mbati deri më 3 tetor 1924, kur ja kaloi fronin djalit të tij `Ali ibn al-Husayn al-Hashimi, që nuk pranoi titullin e Kalifi.

Kalifati Ahmadi (1908–i sotëm)[redakto | redakto tekstin burimor]

(Janë të pranuar vetëm nga Komuniteti Ahmadi, dhe është i papranuar nga shumica e Muslimanve. Udhëheqësit e këtij komuniteti nuk e njohin veten si Kalif por Khalifatul Masih, që do të thotë pasardhësit e Mesias)

  • Hakeem Noor-ud-Din - 1908–1914
  • Mirza Basheer-ud-Din Mahmood Ahmad - 1914–1965
  • Mirza Nasir Ahmad - 1965–1982
  • Mirza Tahir Ahmad - 1982–2003
  • Mirza Masroor Ahmad - 2003–i sotëm

Shiko dhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]