Lista e xhamive më të njohura të Evropës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Në këtë listë janë përfshirë disa nga xhamitë më të njohura të Evropës.

Emri i xhamisë Fotografia Shteti Qyteti Viti Grupi Shënime
Baitul Awwal Shqipëri Tirana  ? AMJ Awwal = The First, The Alpha 41°19′54″ Veri 19°49′02″ Perëndim 41.331667° Veri 19.817222° Perëndim
Photo 1, 2
Xhamia Et'hem Beut Shqipëri Tirana  ? U
Xhamia e Shkodrës
Skadar-mosque.jpg
Shqipëri Shkodër  ? U
Xhamia e madhe Bruksel
Bruxelles (Cinquantenaire) la grande Mosquée.JPG
Belgjikë Bruksel 1879, 1978 SA Ndërtimit origjinal është ndërtuar për të formuar pavijon lindje të Ekspozitën Kombëtare në Brukseli më 1880.
Baitus Salam Brukseli Belgjika Brukseli  ? AMJ 50°52′33″ Veri 4°14′23″ Perëndim 50.875833° Veri 4.239722° Perëndim
Photo
Mosque Lebbeke
Mosque-Lebbeke.jpg
Belgjika Lebbeke  ? U 51°01′09″ Veri 4°05′40″ Perëndim 51.019167° Veri 4.094444° Perëndim
Arnaudija Bosnja dhe Hercegovina Banja Luka 1594 U
Ferhadija
Ferhadija reconstruction.JPG
Bosnja dhe Hercegovina Banja Luka 1579 U e shkatërruar në vitin 1993, në rikonstruim
Xhamia Šišman Ibrahim Paša Pocitelj.PNG Bosnja dhe Hercegovina Počitelj 1562/63 U Xhamia e Aka Hadži-Aliut
Ali Pasha's Mosque Sarajeva
Alipasina dzamija.jpg
Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 1560-61 U
Baitus Salam (Sarajeva)
Baitus Salam Sarajewo 2004.jpg
Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 2004 AMJ
Gazi Husrev-begu
Gazihusrevbegsmosque.png
Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 1531 U aka “Begova Dzamija”
King Fahd Mosque (Sarajevë) Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 2000 SA aka “Fahdova Dzamija”, Photo 1, 2
Xhamia e imperatorit
Thetzarsmosque.PNG
Bosnja dhe Hercegovina Sarajeva 1462 / 1566 U aka “Careva Dzamija”, first built 1462, rebuilt 1566
Coloured Mosque Suleimania Mosque 02.JPG Bosnja dhe Hercegovina Travnik 1757 U aka “Süleymaniye”
Djumaya
Moschee Plovdiv.jpg
Bullgari Plovdiv 1364 (e konvertuar nga kisha) U Xhamia më e vjetër në Evropë!
Ibrahim Pasha
Maktul ibrahim Pasa Camii (Razgrad).jpg
Bullgari Razgrad 1616 U
Tombuli
Tombul Djamia Shumen.JPG
Bulgaria Shumen 1740-1744 U
Banya Bashi
Banya-bashi-imagesfrombulgaria.JPG
Bullgari Sofia 1576 U
Hala Sultan Tekke
Tekke.JPG
Qipro Larnaca c.647 U Konsiderohet vendi i tretë për nga shenjtëria në botën muslimane pas Mecca dhe Medina.[1][2][3][4][5][6][7]
Lala Mustafa Pasha Famagusta
LalaMustafaPasaMosque.jpg
Qipro Famagusta  ? U Katedralja Saint Nicola u kthye në xhami gjatë pushtimit turk të Famagustës në vitin 1571.
Selimiye (Nicosia
St sophia.jpg
Qipro Nicosia  ? U Origjinali u konstruktua si kishë
Nusrat Jehan
Nusrat-Jehan-Moschee Kopenhagen.jpg
Danimarka Copenhagen 1967 AMJ
Tauba Mosque Danimarka Copenhagen  ? U
Bilal (Clichy-sous-Bois) France Clichy-sous-Bois afër Paris  ? U [8]
Mosquée d'Évry France Evry 1984 U
Xhamia në Lyon France Lyon 1994 U
Grande Mosquée de Paris
„La Mosquée de Paris“
Mosque Paris Aug 2006 002.jpg
France Paris 1922-1926 U Spanish-Moorish mosque, center of the Moslem community in France.
Ibrahim-al-Ibrahim Mosque
Abdulaziz Mosque Gibraltar.jpg
Gjibraltari Gjibraltari 1997 SA August, 8 1997 (also known as: King Fahd bin Abdulaziz al-Saud Mosque)
Old Mosque in Pécs Hungary Pecs 2005 June 039.jpg Hungaria Pécs  ? U
Pasha Jacowali Hassan Pecs01.jpg Hungaria Pécs  ? U
Xhamia në Reykjavík
Moskan i reykjavik.JPG
Island Reykjavik 2002 U Also home to the Félag Múslima á Íslandi (Association of Muslims in Iceland)
Dublin Mosque Ireland Dublin 1976 U
Xhamia e Romës
Moschea 00497.JPG
Italia Rome 1995 SA
  Marktplatz Ohrid.JPG Maqedonia Ohrid  ? U
Aladja Mosque Aladja Moschee01.JPG Maqedoni Shkupi 1438 U
Isak Bey Mosque Isak Bey Turbe Aladja Mosque Skopje.JPG Maqedonia Shkupi U
Mustapha Pasha
Mustafa-Pasha-Mosque-Skopje.jpg
Maqedonia Shkupi 1492 U
Coloured Mosque in Tetovo Maqedonia Tetova 1495 U Photo
Mariam Al-Batool Mosque Malta Paola 1978 WICS Xhamia e vetme në Maltë
Hussein Pasha Mosque Mosquepv.jpg Mali i Zi Pljevlja  ? U
Podgorica Mosque Podgorica Mosque.JPG Mali i Zi Podgorica  ? U
Assoenna Mosque Holanda Amsterdam  ? U
Fatih Mosque
Fatihmosqueamsterdam.jpg
Holanda Amsterdam  ? U Formerly a Roman Catholic church San Ignacio
El Tawheed Mosque Holanda Amsterdam  ? U
Sultan Ahmed Mosque
Sultan Ahmet Moskee.jpg
Holanda Delft  ? U
Mobarak Mosque Moskee Den Haag Oostduinlaan.jpg Holanda Den Haag 1955 AMJ Die erste Moschee in den Niederlanden.
Aqsa Mosque
Aksadenhaag2.jpg
Holanda Hague  ? U
Mobarak Mosque Holanda Hague 1955 AMJ First purpose-built mosque in the Netherlands
Fatih Mosque Holanda Eindhoven  ? U
Furqaan Mosque Holanda Eindhoven  ? U
Essalaam Mosque Holanda Rotterdam  ? U
Mevlana Mosque
2004 Mevlana Moschee Rotterdam.JPG
Holanda Rotterdam  ? U
Bergen Mosque
„Moske i Bergen“
Moske i Bergen.JPG
Norvegji Bergen  ? U
Oslo Mosque
„Moske i Oslo“
Ahmadiyya mosque Oslo.jpg
Norvegji Oslo 1980 AMJ
Bohoniki Mosque
Bohoniki meczet zima.jpg
Poloni Bohoniki 19/20th century U pl:Meczet w Bohonikach
Gdańsk Mosque
Meczet Gdansk 1.jpg
Poloni Gdańsk 1989 U pl:Meczet w Gdańsku
Kruszyniany Mosque
Kruszyniany Mosque.jpg
Poloni Kruszyniany 18/19th century U pl:Meczet w Kruszynianach
Warsaw Mosque Poland Warsaw 1993 U pl:Meczet w Warszawie
Lisbon Mosque Portugali Lisbon 1988 U
Carol I Mosque Moscheea Carol I, Constanta.JPG Romania Constanţa 1912 U
Mangalia Mosque Romania Mangalia 1525 U
Nurulla Mosque
SoltanMosque.JPG
Russia Kazan 1849 U 1845-1849
Qolsharif Mosque Russia Kazan  ? U Republika e Tataristanit, [9]
Moscow Cathedral Mosque Russia Moscow 1904 U
Saint Petersburg
Saint Petersburg Mosque.jpg
Rusia Saint Petersburg 1909-20 U
Edinburgh Central Mosque
Edinburgh central mosque.JPG
Scotland, UK Edinburgh 1998 SA King Fahd Mosque and Islamic Centre of Edinburgh
Glasgow Central Mosque
Wfm glasgow central mosque front.jpg
Scotland, UK Glasgow 1983 U
Bajrakli Mosque
Bajrakli džamija.jpg
Serbia Beogradi 1575 U Built around 1575
Mezquita de Córdoba
Cordoba moscheefassade.jpg
Spain Córdoba 784 “Great Mosque of Cordoba”, now a Catholic cathedral
Albaicín Mosque Spain Granada 2003 U http://www.mezquitadegranada.com
Basharat Mosque
BasharatMosque1.jpg
Spain Pedro Abad 1982 AMJ First construction of a mosque after 700 years
Mosque of Madrid
Centro Cultural Islámico - Mezquita de Madrid 01.jpg
Spain Madrid 1992 SA A.k.a. Islamic Cultural Center (es:).
40°26′18″ Veri 3°39′26″ Perëndim 40.438333° Veri 3.657222° Perëndim
Madrid Central Mosque
Madrid central mosque.jpg
Spain Madrid 1988 UCIDE A.k.a. Abu-Bakr Mosque.
40°27′24.2″ Veri 3°42′03.6″ Perëndim 40.456722° Veri 3.701° Perëndim
Mezquita de Bab al-Mardum
Cristo de la Luz.jpg
Spain Toledo 999 Historical Mosque, convertet into a Hermitage “Chapel of the Holy Cross”
Bellevue Mosque Sweden Gothenburg  ? U
Nasir Mosque Sweden Gothenburg 1963 AMJ
Malmö Mosque
Mosque Malmö.jpg
Sweden Malmö 1984 U
Fittja Mosque
Fittja Mosque.jpg
Sweden Stockholm  ? T
Stockholm Mosque
„Zayed bin Sultan Al Nahyan's Mosque“
Stockholms moské (gabbe).jpg
Sweden Stockholm 2000 U 1903 vom schwedischen Architekten Ferdinand Boberg als Elektrizitätskraftwerk entworfen
Uppsala Mosque
Uppsala Mosque.jpg
Sweden Uppsala  ? U
Selimiye Mosque
Edirne 7333 Nevit.JPG
Turkey Edirne 1568-1575 U
Eyüp Sultan Mosque
Eyüp Sultan Camii 2.jpg
Turkey Istanbul 1458 U It was the first mosque constructed by the Ottoman Turks following their conquest of Constantinople in 1453.
Fatih Mosque
Fatih Mosque Istanbul.jpg
Turkey Istanbul 1463-1470 U The original mosque was destroyed by the earthquake of 1766; the current mosque dates from 1767.
Hagia Sophia
Aya sofya.jpg
Turkey Istanbul 1453 (converted from a church) Constructed as a patriarchal basilica, later a mosque, now a museum.
Hamidiye Mosque
Yildiz Hamidiye Mosque, Istanbul 01.jpg
Turkey Istanbul 1885 U
Süleymaniye Mosque
Istanbul - Süleymaniye camii - Foto G. Dall'Orto 26-5-2006 - 13.jpg
Turkey Istanbul 1557 T Second biggest mosque of Instanbul
Sultan Ahmed Mosque
Blaue moschee 6minarette.jpg
Turkey Istanbul 1609-1616 U
Juma-Jami
0204-Han Cami.jpg
Ukraina Eupatoria 1552—1564 U Arkitekt Mimar Sinani
Birmingham Central Mosque
Birmingham Central Mosque.jpg
United Kingdom Birmingham 1975 U
Green Lane Mosque
Green Lane Mosque sym.jpg
United Kingdom Birmingham 1970s AH Run by Ahle Hadith
Markazi mosque United Kingdom Dewsbury 1982 TJ European headquarters of Tablighi Jamaat. Situated in an almost entirely Muslim district named Savile Town.
Leeds Grand Mosque United Kingdom Leeds Converted from church in 1994 U
Al-Rahma mosque United Kingdom Liverpool 1889 U Third mosque in England: December, 25 1889
Baitul Futuh
Baitul Futuh.jpg
United Kingdom London 2003 AMJ Largest Mosque in all of Western Europe[10]
Fazl Mosque
Fazl Moschee.JPG
United Kingdom London 1924 AMJ One of the first mosques to be constructed in England, also the first mosque to have been built in London [11]
London Central Mosque (Regent's Park-Mosque)
London Central Mosque2.JPG
United Kingdom London 1977 U
North London Central Mosque (aka Finsbury Park Mosque)
Finsbury park mosque.jpg
United Kingdom London 1995 U
East London Mosque (London Muslim Centre)
East London Mosque Front View.jpg
United Kingdom London 1985 U
Manchester Central Mosque (aka Victoria Park Mosque) United Kingdom Manchester  ? U
Medina Mosque
Medina Mosque 09-12-06.jpg
United Kingdom Sheffield 2006 U
Shah Jahan Mosque
Shah Jahan Mosque TQ0159 214.jpg
United Kingdom Woking 1889 U First mosque in England (second mosque in Great Britain): October/November 1889
Masjid-e-Abu Hurairah United Kingdom Cardiff 1860 U First mosque established in United Kingdom of Great Britain and Ireland.
Ahmadiyya Mosque Berlin
2002-07-20 Moschee-Wilmersdorf.jpg
Germany Berlin-Wilmersdorf 1924 AAIIL Oldest mosque in Germany, aka Wilmersdorfer Moschee
Fazle Omar Mosque
FazleOmarMoschee.jpg
Germany Hamburg-Lokstedt 1957 AMJ First mosque built after Word War II. in Germany
Noor Mosque
Nuur-Moschee Frankfurt Germany.jpg
Germany Frankfurt 1959 AMJ
Imam Ali Mosque
Imam-Ali-Moschee Hamburg.jpg
Germany Hamburg-Uhlenhorst 1961 IZH Build by Iranian business men
Bilal Mosque
Bilal-Moschee, Aachen.jpg
Germany Aachen 1964 IZA Maintained by Islamisches Zentrum Aachen
Freimann Mosque
Moschee Freimann Rückansicht.JPG
Germany Munich-Freimann 1973 IZM Foundation stone in 6. October 1967
Şehitlik Mosque
Sehitlik4 Moschee Berlin.JPG
Germany Berlin-Neukölln 2004 DITIB Architect: Hilmi Senalp
Central Mosque Duisburg Germany Duisburg-Marxloh 2008 DITIB
Mahmood Mosque
Mahmud Moschee.jpg
Switzerland Zürich 1963 AMJ First mosque in Switzerland.
Geneva Mosque Switzerland Geneva 1978 U Inaugurated by rey Chalid ibn Abd al-Aziz.
Winterthur Mosque Switzerland Winterthur  ? U Mosque of an islamic-Albanian Community.
Telfs Mosque Austria Telfs 1998 DITIB Minaret later built in 2006
Vienna Islamic Centre
Moschee Wien.jpg
Austria Vienna 1977 U Built in order of rey Faisal ibn Abd al-Aziz.
Rasheed Mosque Austria Vienna 2005 U Built by Muslims of Ghana, Nigeria and Benin.
Mosque Bad Vöslau Austria Bad Vöslau DITIB Construction started in 2008.
Grupët
AAIIL Lahore Ahmadiyya Movement for the Propagation of Islam
AMJ Ahmadiyya Muslim Community
DITIB Diyanet İşleri Türk İslam Birliği
IZA Islamic Centre Aachen
IZH Islamic Centre Hamburg
IZM Islamic Centre Munich
WICS World Islamic Call Society
SA Saudi Arabia (Wahhabism)
TJ Tablighi Jamaat
T Turkish group
UCIDE Union of Islamic Communities of Spain
U Unknown

Stampa:Mosques

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Referenca[redakto | redakto tekstin burimor]

  1. ^ George E. Bowen (April 3, 2001): Assessing the Isle of Qipro. Patrick S. O'Brien on the University of Tennessee server. Vizituar në 12 Nëntor 2006. „Three historic churches and monasteries are within the city. Just outside the city is the location of the Hala Sultan Tekke Mosque, the third holiest place for Muslims in the world.
  2. ^ Drayton, Penny (January 1993). "Aphrodite's island". Wood & water 2 (41).  Cited by: Trubshaw, Bob (February 1993). "The Black Stone - the Omphalos of the Goddess". Mercian Mysteries (14). Retrieved on 2006-11-12. 
  3. ^ Geoff Daniel, John Oldfield, Christine Oldfield: Landscapes of Cyprus. Sunflower 2004, ISBN 1856912299
  4. ^ The Story of Hala Sultan Tekke, University of Arizona: Center for Middle Eastern Studies, "The Mosque of Umm Haram is the chief Muslim shrine on the island of Cyprus and an important holy site for the entire Muslim world... The Hala Sultan Tekke is the third most revered site of pilgrimage in the Muslim world." Retrieved: 23-02-2009
  5. ^ Papalexandrou, Nassos. Hala Sultan Tekke, Cyprus: An Elusive Landscape of Sacredness in a Liminal Context, Journal of Modern Greek Studies, Volume 26, Number 2. John Hopkins University Press, (October 2008) pp. 251-281. "Der Parthog calls it the “third most holy space in Islam” (1995:222–223)"
  6. ^ Hala Sultan Tekke: Where East Meets West. Issue 1. United Nations Development Programme (Spring 2006). Vizituar në 12 Nëntor 2006. „Islam’s third sacred holy site after the Ka’ba and the Prophet Mohammad’s grave in Mecca, and among the greatest cultural heritage monuments of the world, Hala Sultan Tekke, or Umm Haram, has long been the destination of Muslim pilgrims from Cyprus and the Middle East.“
  7. ^ Monuments: Hala Sultan Tekke. Republic of Cyprus, Ministry of Communications and Works; Department of Antiquities (2005). Vizituar në 6 Mars 2006. „The Muslim mosque of Hala Sultan is located in the center of a spectacular garden at the west bank of the Salt Lake, about 6 km southwest of Larnaca. It is the main Muslim pilgrimage site of Cyprus and the third most important holy place of Islam.
  8. ^ Annuaire Musulman
  9. ^ YouTube - Qolsharif (Kul Sharif) Mosque in Kazan
  10. ^ Bait-ul-Futuh
  11. ^ YouTube - London's First Mosque