Mark Tirta

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Akad. Prof. Dr. Mark Tirta, etnolog, lindur në OroshMirditë-s më 21 maj 1935; kryen studimet në universitetin eShkodrës e të Tiranë-s për Histori - Gjuhësi më 1957- 1961. Në vitet 1955-1957 dhe 1959-1967 ka qenë arsimtar në Mirditë: më tepër drejtor shkolle a inspektor arsimi për rrethin.

Nga viti 1961 e në vazhdim, krahas punës në arsim, merret dukshëm me kërkime në fushë të etnokulturës: mbledhje materiali etnografik e folklorik, zbulon e përshkruan qendra të reja arkeologjike të Arbrit Mesjetar, po kështu dhe kulturë ilire e romake, ngriti një muze në Rrëshen (1967), mbledh toponime, antroponime, fjalë të rralla. Botoi shkrime të ndryshme. Ka bërë një fjalor me 6500 toponime të Mirditë-s. Si rrjedhojëe kësaj pune kërkimore, më 1968 e emërojnë etnolog profesionist në Tiranë, në Institutin e Histori - Gjuhësisë, dega e etnologjisë.

Titujt dhe gradat shkencore

Veprat kryesore

-Migrime të Shqiptarëve (1999) -Veshjet popullore shqiptare (me bashkautorë), V.I.(1999) -Etnologjia e Përgjithshme V.II.(2001) -Etnologjia e Shqiptarëve (2003, 2006) -Mitologjia ndër Shqiptarë (2004) -Lëvizje migruese të brendshme ndër Shqiptarë (2013) -Mjeshtria e kërkimit shkencor në etnologji (2006) -Panteoni e simbolika, doke e kode (2007)--Daja Jr (diskutimet) 27 shkurt 2014 18:37 (CET)[1]
Gabim referencash: Etiketat <ref> ekzistojnë, por nuk u gjet etiketa <references/>