Nijazi Ramadani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko


Nijazi Ramadani
Nijazi Ramadani.143x107.jpg
Nijazi Ramadani
Informacione
Ditëlindja: 14 shkurt 1964
Vendlindja: Kokaj, Gjilan
Aktiviteti: Matematikanshkrimtarë
Nënshtetësia: Flag of Kosovo.svg Albanian| Kosovar| shqiptar
Vënde të rrjetit
Faqja zyrtare: http://www.rrjedha.20m.com
Libri- trajtesa Veshtrime letrare17shkrt (1) (1).pdf

Nijazi Ramadani lindi në vitin 1964Kokaj [1]Gjilanit (Kosovës), ku i kreu mësimet e para (fillore) dhe shkollën e mesme dhe Fakultetin (Matematikë-Informatikë,(Prog. AKM Bachelor), Fakulteti Edukimit, Universiteti i Prishtinës, Qendra në Gjilan dhe Prishtinë, që ishte një bazë e mirë për të përvijuar krijimtarinë e nisur që nga bankat e shkollës fillore dhe për një integrim në arte. Krijimtarinë fillestare për fëmijë dhe të rritur ka filluar ta publikojë në periodikun letrar në fund vitet e shtatëdhjeta dhe tetëdhjetës, kur edhe anatemohet nga jeta publike pas rreshtimit politik në Lëvizjen Kombëtare të atyre viteve dhe pikërisht për këtë burgoset në vitin 1981. Merret me shkrime letrare, publicistike, kulturore dhe politike të cilat i boton herë pas here në të përditshmet dhe periodikun shqiptar. Shkrimet mund t'i gjenden edhe të botuara në të përditshmën “Rilindja”, pastaj në revistën letrare e periodike “Jeta e Re”, "Pionieri"' GEPi, Flaka të Shkupit, "Haemus", Bukuresht, Gazeta Athina, Athinë, Gazeta Shkodra si dhe “Shkëndija”, “Revista Paqja”, të Prishtinës, por edhe në gazetat shqiptare “Shekulli” të Tiranës dhe “Koha jonë”. Ramadani më pas vazhdoi me paraqitjet në gazetën “Bujku”,"Euro-Rilindja,Tiranë,“Koha ditore”, “Zëri”, “Bota e Re”, "Fokus", “Epoka e re”,ku punoi pas vitit 2000, dhe botoi varg shkrimesh në të përditshmet: "Express", "Infopress" “Kosova sot”, “Iliria post”, "Pavarësia News" "Lajm" të Prishtinës, Agjensia e lajmeve "[[Kosovapress]. Gjatë punës së tij u muar me të gjitha zhanret e shkrimeve gazetareske, duke përfshirë editorialin, komentin, replikën, reportazhin, përshkrimin, skicën, fejtonin etj. Gjatë punës së tij në mediat elektrinike dhe të shkruara ishte redaktor përgjegjës te e përkoshmja "Ushtima e maleve", dhe në redaksitë në cilat punoi, ku përvç punës në gazetari, botoi artikuj të ndryshëm dhe shkrim letrare dhe publicistike. Punon mësimdhënës në shkollën "Mulla Idriz Gjilani", të Gjilanit, koordinator i artistëve, krijuesve, gazetarëve “Rrjedha”, udhëheq edicionin “Rrjedha”, ku botoi një varg veprash, dhe editoi revistën "Ushtima e maleve", është anëtar te Shoqata e shkrimtarëve të Kosovës. Jeton e krijon në Gjilan.


Veprat

Libra të botuar

 • | Shtegtim në histori - Monografi për Kokajt 1842-2012, bot. [[Rrjedha], Gjilan, 2012.

Shkrime të botuara në media

 • |Çmimi letrar: Vendi i dytë në poezi" Libri shoku më i mirë", i ndarë me rastin e ditës së çlirimit të Gjilanit, 1978, komplet libra e stilograf nga Biblioteka "Amë" Gjilan.Bibliografia e botimeve: Nijazi Ramadani: 1978/2008
 • Fitues i Çmimit Kadmus: Klubi i shkrimarëve "Drita", revista Pelegrin, Athinë 2006, ia ndau çmimin për tregim vendi i tretë, si dhe për kritikë letrare, çmimi i parë.
 • "Pionieri", nr.3, cikël me poezi, mars, 1978, Prishtinë
 • "Rilindja për fëmijë", poezi"Lirisë", si dhe të përcjellur me portretin të autorit,",Krijues i ri-nxënësi udhëtar shembullor'",7.shtator.1978, Prishtinë.
 • "Flaka e vëllazërimit/Shkollari",poezi, dhjetor 1979, Shkup.
 • "GEP-Gazeta e pionierëve" dhe "BAT", vitet e '80-ta, poezi.
 • Prej 24 koorik 1981/1990, si krijues i anatemuar pushoi përshkak të burgosjes nga se rreshtohet në Lëvizjen kombëtare të atyre viteve për Republikën e Kosovës dhe veprimatrisë në nxjerrjen në dritë të Fetushkës ilegale "[Ushtima e Maleve]", Kokaj,qershor'80-janar 1981.
 • Dy poezi te "Bota e re", 1995, Prishtinë.
 • Cikël me poezi, nëntor 1995, "[Pionieri]"- revistë letrare për fëmijë, Prishtinë.
 • Revista "[Fjala jonë]", "Faqja-Poezi", "[Cikël me poezi]", korrik, 1996, Prishtinë.
 • Cikl me poezi:"[Fisi- pikë e pesë]", Revistën letrare e periodike "Jeta e Re",[1995],nr.6.
 • Cikël me poezi, në gazetën ","Euro-Rilindja",Tiranë, 1996
 • Cikël me poezi te Ars-poetika/':

NIJAZI RAMADANI - GJAKU E DHEU I HARTES SIME ... poetika te Publiku

 • Prozë:" Arapi i zi apo gjaku e dheut të hartës sime, përfshi në konkursin "ars-buzuku", numri 1 (35) i revistës letrare shqiptare "Ars, 31 mars 2002
 • Poezi/ tek'Kush i ka shkruar këto vargje ?,Rrjedha *|Revista "Agmia", numri 7 i revistës "[Agmia]" prozë, "Hata e madhe" Gjilan,2007
 • TABLETË/TABLETĂ "Si të bëhen malet me zile që t’i dëgjojmë rënkimet e tyre- f.162...... Revista Haemus - Bukuresht / RUMAN
 • Revista Haemus 3-4 /2006, prozë: "Shkëlqimi i rrasave të gurtë mbi çati dhe varrezat e martirëve me epitaf"
 • "N'Itakën e vet pushon Zejno Halili",Gazeta Shkodra, Shkodër, 2005
 • Proza:"Cupi" (30 qershor,2008),"Lajm", shtojca për kulturë, Prishtinë.

Përmbledhje poezish me poetë të ndryshëm

 • Gazeta Athina, më 18 maj 2007: te rubrika "Letërsi", përzgjodhi dhe botoi Hiqmet Meqaj një cikël me poezi "POEZI NGA KOSOVA"
 • Cikël me poezi "POEZI NGA KOSOVA", AGIM VINCA dhe NIJAZI RAMADANI, Revista Letrare ADMET, botues Andi Meqaj .
 • "Panarama e kijuesve të Kosovës juglindore", H.Këçiku, Prishtinë, 2004.

Cikël me poezish'

 • Poezi:"Fisi-pikë e pesë"," Ata ikën në përjetësi" dhe "19 pranverat e Arbrit", web-faqja: Bashkimi Kombëtar-Përmbledhje poezishë nga Poet të ndryshëm
 • Revista "Agmia", numri 7 i revistës "Agmia",2007, Gjilan

Shkrime për veprat e autorit

 • Ali D. Jasiqi, botoi botoi kritikën letrare "Poezi meditimesh të thella në veprën: "Pesëdhjetë shkrime për poezinë", kritikë letrare dhe te revista "Shkëndija", numer jubilar, mars 1996.
 • Haxhi Vokshi, Pasthënie përmbledhjen me poezi"Dheshkronjë Arbëri" 1995,"Jeta e Re", Prishtinë
 • Hasan Bunjaku-"Syri kritikë mbi veprën poetike "Dheshkronjë Arbëri" 1995,"Bujku/Rilindja", Prishtinë, dhe exraktë nga recensioni "Dheshkronjë Arbëri" 1995, "Jeta e Re", Prishtinë.
 • Vitrina e librit, Bujku(ish Rilindja), Prishtinë 1995, Shpend Halili: Botime të reja, "Dheshkronjë arbri-( përmbledhje me poezi), "Jeta e Re",1995, Prishtinë
 • Bujku: Shpend Halili, botime të reja: Vështrim mbi librin "Kosova dhe vetëvendosja,(trajtesë historike dokumentare dhe politike) SH.B. "Ushtima", Gjilan.
 • Tefik Selimi: Recension: Një qasje në teatër, SH.B. Rrjedha, 2004, Gjilan, "Bota sot", 2005, Prishtinë
 • Minire Berisha:Botime"Libër me vështrime e trajtesa publicistike për artin letrare e pamore", Vështrime për arte, maj, 2004, Epoka e Re.
 • Naile Demiri:"Shumë studies-pak arte", Epoka e re",gusht,2008, Prishtinë, vështrime rreth librit "Vrojtime artistike", vështrime letrare, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2006.
 • Malësore Llapashtica:"Çmimet nuk japin as nuk e marrin kompetencën artistike", intervistë ekskluzive meNijazi Ramadanin, krijues, publicist, pedagog dhe editor i SHB “Rrjedha” në 30 vjetorin e krijimtarisë letrare, bisedë me rastin e 30 vjetëve të krijimtarisë",Pavarësia News, Prishtinë, 2006.
 • Prespektiva, Bujanoc, shtator 2008: "Krijimi vjen si domosdeoshmeri", intervista
 • Tefik Selimi:"Iliria past", Prishtinë, 2006, "Vështrim kritik rreth veprës:"Qasje tjetër për skenën", 2006 , "SH.B. Rrjedha" Gjilan,
 • Imazhe kohe, poezi:1978-2008, SH.B. Rrjedha, Gjilan, 2008 , Xhemë Karadaku, pasthënie.
 • IMAZHE KOHE”, TUFËZ POEZISH QË REFLEKTON KRIJIMTARINË 30-VJETËT e Nijazi RAMADANIT , 17 nëntor 2008,Kosovapress
 • Ilmi Musliu: Një udhëtim poetik 30-vjeçar, E përditshmja Kosova Sot, 27 nëntor 2008.
 • Imazhe kohe, poezi:1978-2008, M.Sabedini,Gazeta "Lajm", 26 nëntor 2008.
 • Tefik Selimi: Imazhi poetik i një vepre poetike, Bota sot, dhjetor, 2008, Prishtinë

^Nuhi Ismajli: Këndvështrim: Imazhe poetike të përjetimeve kolektive e individuale, Nijazi Ramadani: "Imazhe kohe" (poezi 1978-2008), botoi: SH.B. "Rrjedha", 2008, E martë, 17 mars 2009, Zëri, Prishtinë

 • | Biser MEHMETI: Shkrimtari i imazhit dhe i krenarisë komabëtare, bot. "Epoka e Re", 30 dhe 31 janar 2012, Prishtinë.
 • | Tefik Selimi, Bota sot shkurt 2012, recensionRomani i atdhedashurisë kombëtare vështrim për romani "Imazhi i ngrirë" të bot. SHB "Rrjedha", 2012.
 • |Ilmi Musliu {Kosova sot, shkurt 2012, vështrim për romanin "Imazhi i ngrirë", 2012
 • |K.ShabaniEse për romanin "Imazhi i ngrirë (të autorit Nijazi Ramadani,bot.(2lonline.com)Epoka e Re, të enjtën, 3 maj 2012, Prishtinë
 • |Kristaq F.Shabani "Nijazi Ramadani - poet, prozator, studiues Kosove, Epoka e Re, 9 maj 2012, Prishtinë

Personazhe autoriale në të përditshmet dhe revista

 • Personazh:"Mësuesi Mustafë Koka dhe Hasan Alia", tetor, 1993, Bujku- "Rilindja", Prishtinë
 • " Jehona", Bujanoc, 1993, portereti: "Kush ishte mësuesi Mustafë Koka
 • Revista "Paqja", të Prishtinës, tetor, 2008 "Njerëz dhe fate"mësuesi Mustafë Koka.
 • "N'Itakën e vet po pushon përjetësisht Zejna Halili",Gazeta "Shkodra" si dhe "Shkëndija"(2007)," dhe te Revista letrare shqiptare "ars" njofton daljen e numrit të 2 (40), 2004, në Shqipni, Kosovë, Maqedoni e Mal të Zi.
 • Jeta 63 vjeçare teatrore e Gjilanit.

Shkrime, artikuj, recensione, vështrime për dramën dhe shfaqjet skenike

Përmbledhje shkrimesh të botuara nëpër media e shkruar dhe elektronike shqipe për dramën dhe skenën

 • |Drama për fëmijë: "Të pamoshtur gjer në vdekje", aktrim, roli kryesor (neg.) në shfaqjen skenike konkuruese për shkollat fillore të rajonit dhe në garat tjera.
 • Jeta skenike 63 vjeçare e Gjilanit:Teatri profesional i Gjilanit e rikujton vetveten skenën tradicionale dhe moderne/
 • Recension: "Gjenerali i ushtrisë së vdekur" i dramatizuar dhe në regji të prof. dr. Milto Kutali, Epoka e Re, 2000.
 • Shfaqja skenike e veprës “As parë, as njohur”,i dramatizuar dhe në regji të prof. dr. Milto Kutali, Epoka e Re, 2001.
 • Komedia "Gomari diversant", Jeton Neziraj, Teatri Kombëtar i Gjilanit, Koha ditore, Shtojca, 2006.
 • Teatri i Gjilanit: Drama e N. Islamit "Ligatina" sipas veprës Musa Ramadanit Regjia, Jahi Jahiu, I.Ymeri
 • Teatri i Gjilanit: Shfaqja me çmimin"A. Moisiu" Tiranë, "Darka publike", Teki Dërvishi
 • Dy monodrama e Rexhep Qosjes:"Vdekja e një mbretëreshe",Epoka e Re,Prishtinë
 • Shfaqje dramatike “Sfinga e gjallë”, e autorit Rexhep Qosja( Infopress, 7 korrik 2010, Prishtinë)[1][2]
 • Teatri kombëtar: "Një interpretim i thjeshtë i fabulës së mrekullueshme të autorit[3]
 • Ese mbi teatrin provincial"Qasje tjetër teatrore, Epoka e Re, Prishtinë, 2001
 • Sistemi i vlerave e thyerjeve të mëdha :(Shfaqja e dramës Kohë e paemër e Ruzhdi Pulahës nga Teatri i Korçës), 2002, Rrjedha.
 • Prometheu”, I.Kadare, Teatri Ferizaj, Rrjedha, Gjilan.
 • Një qasjeje groteske Teki Dërvishi: “ Repriza e lirisë”, 2003, Rrjedha, Gjilan.
 • Skena teatrore e Gjilanit: (Komedia "As parë, as njohur"), Epoka e Re, 2001, Prishtinë
 • Lexim racional i tragjedisë së Shekspiri, Epoka e Re, 2002, Koha ditore, Prishtinë
 • "Realitet i shprehur me mjetet mitike", dramë "Kafeneja ballkanike", Begzad Baliut , 2003, Epoka e Re, Prishtinë
 • Në mes të dramës dhe Mono-dramës -"Kronisti i të vrarëve " M.Zymberaj, Epoka e Re, 2003, Prishtinë
 • "Një thyerje meditative kohe": Mbi shfaqja "Ura e sakrificës" Teatri i Gjilanit, Zëri, Prishtinë, 17 prll. 2003
 • Dramë e ndërgjegjes së vrarë", drama "Vegullia" Zëri, Prishtinë, 2004
 • Teatri i Gjilani dha premierën e komedisë "Kumbara", Zeri, 2005, Prishtinë
 • Skena gjilanasve me vlerat të reja, Zëri, Prishtinë
 • Shfaqja me efekt te madh skenik: Shfaqja premier e komedisë "Revolja", Zëri, 2005, Prishtinë
 • Teatri i Gjilanit :"Tuneli", Erson Zymberi, Zëri, 2005, Prishtinë
 • "Mos e prek", Zëri, 2005, Prishtinë
 • Premiera e Komedisë "Mysafiri i Mallkuar" autorit Ilir Bezhani, Pavarësia News, 2006
 • Drama "Im at donte Adolfin" e Mehmet Kraja në regji të Agim Sopit, 2007, Zëri, Prishtinë
 • Shfaqja "[Ditëlindja]" e Teatrit Gjilanit- Premierë si "Ditëlindje e trefishtë, Rrjedha, 2008
 • Shfaqja premierë e Teatrit Gjilanit të zhanrit komedi " Ah, auzvajzi", Shqipe Kadriu, 2008, Rrjedha
 • Besnik Fabulës së mrekullueshme të autorit(Rexhep Qosja), "Shfaqja Sfinga e gjallë", Teatri profesional Gjilan, korrik, 2010, "Infopress" Prishtinë, 2010.
 • Nijazi Ramadani: Vështrim letrar, skenike dhe arte:
 • Shekspir apo limonatë, ese për shfaqjen Hamleti, Rrjedha, 2004.
 • Shpalosja e riciklimeve historike përmes artit skenik ”[Nata e fundit në Goli Otok]” të autorit Mehmet Kajtazi, Rrjedha Gjilan, 2003
 • Koha të shtrojmë çështjet e artit skenik", ese, Express, 2005, Prishtinë
 • Gazetat shqiptare "Shekulli" të Tiranës: Rreth ramave "Marrëveshja mes teatrove, "Streha e të harruarve" në Gjilan." Teatri kombëtar i Tiranës, 2004.
 • Lexim i “Hamletit” të Shakespeare a lomonatë, Rrjedha, Gjilan, 2004
 • Gazeta "Koha jonë": Mbi dramën" Ligatina" Teatri i Gjilanit,2006.
 • "Koha ditore", botoi në shtojcën për kulturë nga dramat "Rënia e sistemit të vlerave- Të mallkuarit", E.Petroci, Koha ditore, mars 2002
 • Bisedë me Jozif Papagjonin,dramaturg dhe kritik teatror nga Tirana: Teatri duhet ti bëjë vend dramaturgjisë kombëtare, Epoka e re dhe Zëri, Prishtinë, 2003/04.

Referencat

 1. ^ [kokajt.com - Kokajt com :: deri më sot! » Kokajt-dje dhe Hyrje Pozita Toponimistika Ekonomia Flora Fauna Kultura Arsimi Nëpër vite??? Personalitete Fejtonistika News/lajm Muzikë Malësia e Karadakut Reportazhe K A R D U Njoftime Takime Argëtim Kuiz/ Barcoleta Komunikim Presheva Online Libri i mysafirëve Lidhje interesante Galeria Kontakt Impressum Rregullorja Login Regist Shoutboxavniasani: pershendetje kokajligramos: Me rastin 60 vjetorit jubilar të vrasjestë Hasan Alisë mësuesit Mustafë Koka nga Kokaj. Përderisa ndriçohet vërteta këtë rast sado thellë jetë nën tokë familjet Ballit Bres fshatit Ko ndryshme vite Musta Downloads Kosova lirë menya 01 Gästebuch Kok links G Gallery t Regeln /atirtemoht-auto4.1]

[4]

Karadaku- Monografia e fshatit Kokaj të Gjilanit..[1]

''''| Monografia e fshatit Kokaj të Gjilanit

 • [5] Hija e gjallë|NIJAZI RAMADANI. IMAZHI I NGRIRË. Page 2. 6. SHB “RRJEDHA”. GJILAN. Biblioteka: BENI. Redaktor: BISER MEHMETI. Recensent: NEXHAT REXHA]
 1. ^ [2].

Lidhje të jashtme