Oksido-Reduktimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Oksido-Reduktimi quhen reaksionet e lëshim-pranimit të elektroneve nga elmentet e ndryshëm.

Oksidimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Oksidimi është reagim që ka të bëjë me humbjen e elektroneve nga një atom (oksigjeni nuk është e thënë të jetë i pranishëm). Kur celuloza oksidohet formohet një acid, i cili katalizon hidrolizën. Kur materialet polimerike, si ngjitësit dhe plastika oksidohen, ato pësojnë një ndryshim kimik që çon deri tek zvetnimi dhe dikolorizimi. Oksidimi mund të shkaktohet nga papastërtitë e pranishme në apo pranë materialit apo nga ndotës atmosferikë.

Reduktimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Reduktim do të kemi atëher kur një element kimik do të pranoj në elektron.


Barazimi i reaksioneve kimike bëhet me anë të numrave oksidues.

Barazime oksido-reduktuese[redakto | redakto tekstin burimor]

I. NH3 + O2 → N2 + H2O

III. N-3 → N0 -3e- oksidohet O02 → O-2 +4e- reduktohet

III. 4NH3 + 3O2 → 2N2 + 6H2O