Portal:Histori

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

SHOQATA KULTURORE KOMBETARE DITA E VERES SHMIL ELBASAN

PROGRAMI[redakto | redakto tekstin burimor]

Shoqata kulturore kombetare dita e veres Shmil Elbasan, eshte nje organizate shoqerore kulturore kombetare e pavarur. Juridiksioni I saj me epiqender ne zonen tradiciona le Shmil qarku Elbasan e cila ka mbeshtetje dhe perkrahje mbare kombetare, ne masivizimin e festimit te 14 marsit dites se veres. Dite e cila te kujton dhe te sjelle ndermend lule , temperature te ngrohte dhe ajer te paster, kenge e valle Elbasanase me shijen e embel te ballakumeve.  Vizioni kulturor I shoqates kombetare dita e veres Shmil, do te kete ne qender te vemendjes memorien historike te zones, ndjenjen e thelle kulturore dhe shpirterore ne kete treve te paster shqipetare, ne zemer te Shqiperise se mesme. Platforma jone e punes si shoqate kulturore ne kete treve, do te sherbeje si burim frymezimi edhe ne zona te tjera ne qarkun Elbasan e rreth tij.

Historiku I zones se Shmilit e shtrin kujtesen dhe memorien e tije ne harkun kohore te brezave te shkuar, dhe atij qe eshte sot, e padyshim ai qe vjen pas, ne formen dhe aspektin e nje trashgimie kulturore ‘’Testamentare’’ shpirterore. Ky mesazh nuk eshte gje tjeter vecse nje rotacion historik-kulturor nder breza. Shoqata kulturore kombetare Dita e Veres Shmil Elbasan ne aspektin shoqeror e kulturor, do te jete hartuese e perpunimit te mendimit te lire pluralist duke perkrahur dhe nxitur cdo individ me prirje e talent bashkohor. Ne varetesi me pozicionin gjeografik te vendodhjes e shtrirjes se saj do ti japim ndihmesen dhe kontributin tone maksimal. Vendin kryesore do ta zere puna kerkimore-shkencore , rreth kesaj vlere te lashte kulturore-popullore, mbare shqipetare e pa zbuluar me pare.

OBJEKTIVAT E SHOQATES KULTURORE KOMBETARE DITA E VERES SHMIL ELBASAN Do te ngrejme larte nivelin kulturore ne zonen rurale te Shmilit, komuna Labinot-Mal, duke u mbeshtetur ne traditen dhe zakonet me te mira ne kete zone, qe kujton dhe feston festen pagane me popullore, mbare shqipetare. Shoqata kulturore kombetare dita e veres Shmil ne aktivitetet e saj kulturore do te ndermarre studime dhe pergjithesime te pervojes me te mire ne zonen e Shmilit e me gjere, duke I dhene, kesaj zone te bekuar nga perendia dijen dhe mendjen e mprehte te shoqerise njerzore, qe vazhdimisht ka prodhuar kultura te bukura folklorike popullore. Zona e Shmilit eshte nje nga trevat, me tradita fisnike patriotike ne qarkun e Elbasanit, e cila mbajti peshen kryesore ne luften nacional-clirimtare kunder ekupatorit fashist, e njohur zona e ‘’Cermenikes’’, ndersa sot ne demokraci pasqyron dhe manifeston traditen dhe kulturen me te lashte popullore, festimin e dites se veres 14 marsin, festen pagane mbare shqipetare. Dita e veres sot festohet ne cdo familje shqipetare, ajo ka pushtuar te gjithe shpirtrat dhe mendjet e tyre, duke ju rikujtuar ardhjen e nje pranvere te begate, ose me sakte nderrimin e stines qe pa dyshim sjelle risine e nje arome te kedeshme lulesh,plot gjelberim me nje ekologji te paster e te bukur.

Per arritjet e ketij objektivi, shoqata jone do te ndermarre nisma dhe insiativa konkrete, ne bashkpunim dhe me komunitetin e zones Shmilit e per rreth tij, perfshi dhe organet e qeverisjes vendore te pushtetit lokal, per ta shpallur zonen e shmilit ‘’PARK KOMBETAR KULTUROR PRANVEROR’’. Vlere e rendesishme kulturore-artistike e qarkut Elbasan. Aksioni do te jete ne shtimin dhe ruajtjen e vlerave kulturore –ekologjike te zones duke e pasuruar me dru frutor , pyjor , halor dhe infrastrukture etj. Gjithashtu do te gjallerohen aktivitetet kulturore me vlere turistike, brenda e jashte vendit. Shoqata kulturore kombetare dita e veres Shmil, do te bashkepunoje me te gjitha ato shoqata dhe organizata joqeveritare, te cilat ne programet e tyre te punes , kane perparesi mjedisin, pastertine ekologjike dhe trashgimenine kulturore ne rrafshin rajonal e kombetare. Puna e kesaj shoqate do te perqendrohet ne rritjen e kapaciteteve thithese dhe menaxhuese te zones, duke I kthyer ato ne vlera te verteta shoqerore, ne sherbim te tradites me te bukur popullore ne zonen e Shmilit e per rreth tij. PRESIDENTI I SHOQATES RAMIZ PISHA

Libri i Mormonit eshte nje vellim shkrimesh te shenjta i krahasueshem me Bliblen.Ai eshte nje anal I marredhenieve te Perendise me banoret e lashte te kontinentit Amerikan dhe permban teresine e ungjillit te perjetshem. Libri u shkrua nga shume profete te lashte nepermjet shpirtit te profecise dhe te zbuleses.Fjalet e tyre, te shkruara ne flete ari, u cituan dhe u permblodhen nga nje profet-historian quajtur Mormon.Anali permban nje rrefim te dy qyteterimeve te medha.Njeri erdhi nga Jeruzalemi ne vitin 600 para K. dhe me vone u nda ne dy kombe qe njihen si Nefitet dhe Lamanitet.Tjetri erdhi shume kohe me pare, kur Zoti ngaterroi gjuhet ne Kullen e Babelit.Ky grup njihet si Jareditet.Pas mijera vjetesh, te gjithe u shkaterruan me perjashtim te Lamaniteve te cilet jane paraardhesit kryesore te indianeve te Amerikes. Ngjarja kurorezuese e shenuar ne Librin e Mormonit eshte sherbesa personale e Zotit Jezu Krisht mes Nefiteve, pak ohe pas ringjalljes se tij.Aty shpjegohen doktrinat e ungjillit, theksohet ne vijat te pergjithshme plani I shpetimit dhe u tregohet njerzve se c’duhet te bejne qe te arrijne paqe ne kete jete dhe shpetim te perjetshem ne jeten qe do te vije. Pasi Mormoni perfundoi shkrimet e tij, ia dorezoi permbledhjen te birit Mormonit, I cili shtoi oak fjale nga vetja e tij dhe I fshehu fletet ne kodren Kumorah.Me 21 shtator 1823 u njejti Moroni, ne ate kohe nje qenie e lavdishme dhe e ringjallur, iu shfaq profetit Joseph Smith dhe e udhezoi ne lidhje me analin e lashte dhe mbi perkthimin e tij te destinur ne gjuhen angleze. Ne kohen e duhur, fletet iu dorezuan Joseph Smithit I cili I perktheu nepermjet dhurates dhe fuqise se Perendise.Ky anal eshte botuar tani ne shume gjuhe si nje deshmi e re dhe e plotesuese qe Jezu Krishti eshte I Biri I Perendis se gjalle dhe se te gjithe ata qe vijne tek ai dhe u binden ligjeve dhe ordinancave te ungjillit te tij, mund te shpetohen. Ne lidhje me kete anal, Profeti i Joseph smith ka thene: “Une u thashe vellezerve se Libri i Mormonit ishte me i sakti nga ndonje liber mbi toke dhe gurthemeli I besimi tone, dhe se nje njeri do t’i afrohet me shume Perendise duke iu bindur porosive te tij, se nga ndonje liber tjeter.” po kjo gje u ndalua nga josephi ai nuk ishte njeri i keq por mormoni shume Historia edhte nje burim i vjeter apo i kohes se lasht qe merret me te paret tan. Referencat : [ https://en.wikipedia.org/wiki/Book_of_Mormon Book_of_Mormon ]