Republika Socialiste e Serbisë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Socijalistička Republika Srbija
Социјалистичка Република Србија

Socialist Republic of Serbia

Një njësi federale e
Republikës Socialiste Federative të Jugosllavisë

1946 — 1990
Flag of SR Serbia.svg 80px
Flamuri Stema
Locator map Serbia in Yugoslavia.svg
Kryeqyteti Beogradi
Gjuha Zyrtare Serbo-Kroate (Hungareze, Sllovake, Rumune, Rusyn zyrtare në KSAV Vojvodinës; Shqip zyrtare në KSAK Kosovës)
Hyrja
RSFJ:
 - Që kur
 - Deri më
1943

31 Janar, 1946
27 Prill, 1992
Sipërfaqja
 - Totali
 - Ujë
Rangu 1-ri në RSFJ
88,361 km²
0.13%
Popullësia
 - Totali 
 - Dendësia
Rangu 1-ri në RSFJ
9,506,174
114.0/km²
Valuta Dinari Jugosllav (динар, dinar)
Zona Kohore UTC + 1

Republika Socialiste e Serbisë (Serbo Kroate:Socijalistička Republika Srbija, Социјалистичка Република Србија) ishte një Republikë Socialiste në Republikën Socialiste Federative të Jugosllavisë. Serbia u njoh si shteti i 1-rë për nga Sipërfaqja apo Shteti më i madh në Jugosllavinë e dikurshme, gjithashtu edhe shteti i parë për popullatë. Serbia Socialiste kishte 88,361 km2 Sipërfaqje dhe 0,13% ujë, duke e bërë shtetin federativ më të madh në Jugosllavi. Popullësia në Serbinë Socialiste arrinte deri 9.5 milion, apo 9,506,174, me dendësi 114.0/km2. Valuta apo paraja në Serbinë Socialiste ishte Dinari Jugosllav (Dinar), dhe zona kohore +1.

Gjuha[redakto | redakto tekstin burimor]

Gjuha zyrtare në Serbinë Socialiste ishte Gjuha Serbo-Kroate, nga Sërbishtja dhe Kroacishtja, por në Serbinë Socialiste gjindeshin edhe 2 provinca socialiste autonome që ishin Vojvodina dhe Kosova. Në Vojvodinë fliteshin diku rreth 5 gjuhë që ishin Gjuha Hungareze, Gjuha Sllovake, Gjuha Rumune dhe Gjuha Rysin. Kjo gjuhë ishte një gjuhë Sllave duke u përbërë nga shumë dialekte të Sërbishtes së sotme por ishte me më shumë përqindje Ruse, por të rregulluar në Sërbishten e sotshme. Ndërsa në Kosovën Socialiste Autonome në atë kohë si gjuhë zyrtare me më shumëse 80% ishte Gjuha Shqipe. Gjuha Shqipe përpos se flitej vetëm se në Kosovën e dikurshme ajo flitej edhe në Serbinë Socialiste, në Preshevë me rreth 80%, në Bujanoc rreth 60-70%, në Medvegjë rreth 60-70%. Gjuha shqipe në Serbinë Socialiste pa shtetin autonom të Kosovës së dikurshme arrinte diku 200.000 persona që fltinin këtë gjuhë.

Qytetet[redakto | redakto tekstin burimor]

Kryeqytet në Serbinë Socialiste ishte Beogradi i cili është edhe kryeqyteti i Serbisë së sotshme, dhe u njihte diku si një ndër qytetet më të mëdha në Jugosllavi. Në Beogradin e atëkohshëm arriteshin më shumë se 2 milion banorë në të, ky numër ka lëvizuar pak në kohët e sotmshe por prap se prap një përqindje e vogël ka qenë e pa numëruar. Qytetet më të mëdha në Serbinë Socialiste (Duke numëruar edhe Kosovën dhe Vojvodinën) ishin: