Rexhep Qosja

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Rexhep Qosja
Rexhep Qosja

Akademik
Ditëlindja: 1936
Vendlindja: Vuthaj, Mali i Zi
Pseudonim(e): Qosja
Nënshtetësia: Shqiptar
Web-faqja: http://www.rexhepqosja.com/

Rexhep Qosja ka lindur më 25 qershor 1936Vuthaj te Kelmendit, Malit të Zi, është akademik shqipatarë.[1]

Rexhep Qosja : Vdekja më vjen prej syve të tillë (roman) 1972

Edukimi[redakto | redakto tekstin burimor]

Katër klasat e para të fillores i kreu në Vuthaj, kurse gjysmëmaturën në Guci.Shkollën normale e mbaroi në Prishtinë. Më 1964 diplomoi në degën Gjuhë-letërsi të Universitetit të Prishtinës. Studimet pasuniversitare i kreu në Universitetin e Beogradit, Beograd ku në vitin 1971 mori titullin "Doktor i shkencave filologjike" me temën "Asdreni-jeta dhe veprat". Ishte punonjës shkencor në Institutin Albanologjik të Universitetit të Prishtinës dhe drejtor i këtij Instituti prej vitit 1972 deri më 1981.[2] Është autor i mbi tridhjetë librave me studime për letërsinë dhe kritikë letrare, prozë artistike, tregime, romane dhe drama, publicistikë e shkrime polemike Ka botuar shumë recensione, vështrime, artikuj, sprova, trajtesa e studime në revista shkencore e letrare, duke trajtuar në to çështje të veçanta të letërsisë shqipe dhe të krijimtarisë letrare në përgjithësi. Disa punime dhe vepra të tij janë përkthyer në gjuhë të tjera. Për krijimtarinë shkencore e letrare është çmuar me: Shpërblimin e qytetit të Prishtinës, më 1968; me Shpërblimin Krahinor të Dhjetorit më 1969; me dy shpërblime të SHSH të Kosovës, më 1972 dhe 1974 dhe me Shpërblimin e RS të Serbisë - 7 Korriku, më 1975, me Çmimin “Pjetër Bogdani”, 2010 për romanin “Bijt e askujt”, etj. Është marrë edhe me veprimtari politike; në periudhën 1998-2000 drejtoi një parti politike në Kosovë. Në vitin 2000 kryetari i Republikës së Shqipërisë i dha çmimin “Nderi i Kombit”. Qosja është anëtarë i rregullt i ASHA të Kosovës..[3]

BIBLIOGRAFIA E BOTIMEVE[redakto | redakto tekstin burimor]

Rexhep Qosja : Realiteti i shpërfillur
Rexhep Qosja : Mite të zhveshura (Dramë)

Tituj të veprave[redakto | redakto tekstin burimor]

Çështja shqiptare: historia dhe politika Autori: Rexhep Qosja. Botuesi: Toena. Viti i botimit: 1998. Faqet e librit 364. ISBN 99927-1-068-3
Në vitin 2010 Instituti Albanologjik i Prishtinës botoi kompletin e veprave në 29 vëllime, i cili në pesë cikle përmban këto vepra:
 • I. Veprat historiko-letrare:
 • 1. Vazhdimësi, 2. Panteoni i rralluar, 3.Asdreni – jeta dhe vepra, 4. Prej letërsisë romantike deri te letërsia moderne, 5. Anatomia e kulturës, 6. Nocione të reja albanologjike, 7. Historia e letërsisë shqipe - Romantizmi 1, Historia e letërsisë shqipe – Romantizmi 2, Historia e letërsisë shqipe – Romantizmi 3, 8. Porosia e madhe, 9. Tri mënyra të shkrimit shqip, 10. Semantika e ndryshimeve historiko-letrare.
 • II. Veprat letrare:
 • 11. Antologjia e lirikës shqipe, 12. I ringjalluri i penduar, 13. Mite të zhveshura, 14. Vdekja më vjen prej syve të tillë, 15. Një dashuri dhe shtatë faje, 16. Nata është dita jonë, 17. Bijtë e askujt 1, Bijtë e askujt 2.
 • III. Veprat historike dhe historiko-dokumentare:
 • 18. Çështja shqiptare – historia dhe politika, 19. Programet serbe për shpërnguljen e shqiptarëve, 20. Paqja e përgjakshme, 21. Tronditja e shekullit 1, Tronditja e shekullit 2, 22. Rilindja e dytë.
 • IV. Veprat publicistike:
 • 23. Populli i ndaluar, 24. Strategjia e bashkimit shqiptar, 25. Ligjërime paravajtëse, 26. Fjalor demokratik, 27. Demokracia e shpërdorur, 28. Intelektualët, etika dhe politika.
 • V. Veprat polemike:
 • 29. Morfologjia e një fushate, Ideologjia e shpërbërjes, Realiteti i shpërfillur, Të vërtetat e vonuara .


Vepra të përkthyera në gjuhë të tjera[redakto | redakto tekstin burimor]

 • Rexhep Qosja : Porosia e madhe
 • Živa sfinga, Jedinstvo, Priština, 1976.
 • Smrt vreba iz očiju, Narodna knjiga, Beograd, 1976.
 • Književnost i kritika, Prosveta, Beograd, Jedinstvo, Priština, 1979.
 • Smrt preži v očeg, Mladinska knjiga, Ljubljana, 1979.
 • Smrta mi ide ot takiva oči , Hristo Danov, Plovdiv, 1982.
 • Beselam pse më flijojnë (arabisht), Kuvajt, 1983.
 • La mort me vient de ces yeux là, Gallimard, Paris, 1994.
 • La question Alabanaise, Fayard, Paris, 1995.
 • In solchen Augen lieg der Tod, Hayman Verlag, Innsbruck, 1995.
 • Die ogen en de dood, Van Genep, Amsterdam, 1996.

Raporti me të tjerët[redakto | redakto tekstin burimor]

Rexhep Qosja» Bashkekohore » Rexhep Qosja

Shih edhe[redakto | redakto tekstin burimor]

Lidhje të jashtme[redakto | redakto tekstin burimor]

Rexhep Qosja : Dëshmitar në kohë historike 1966-1974 - Ditar I

Referencat[redakto | redakto tekstin burimor]

 1. ^ Rexhep Qosja,anëtar i ASHAK
 2. ^ [http://www.ashak.org/?cid=1,24,36%7CMë 1959 mbaroi Shkollën Normale në Prishtinë, ndërsa më 1960 u regjistrua në Degën e Gjuhës dhe të Letërsisë Shqipe të Fakultetit Filozofik të Prishtinës, ku u diplomua më 1964. Në vitin 1967 pranohet asistent në Instituti Albanologjik i Prishtinës dhe gjatë viteve 1967/68 specializon shkencën e letërsisë në studimet e shkallës së tretë në Fakultetin Filologjik të Universitetit të Beogradit. Më 1969 zgjidhet bashkëpunëtor shkencor i Institutit Albanologjik të Prishtinës. Në vitin 1971 mbrojti tezën e doktoratës mbi jetën dhe krijimtarinë e Asdrenit. Pas doktorimit, më 1972, u zgjodh, një herë bashkëpunëtor i lartë e pastaj, këshilltar shkencor në Institutin Albanologjik, si dhe profesor inordinar dhe profesor ordinar në Fakultetin Filozofik të Prishtinës. Ishte drejtor i Institutit Albanologjik prej vitit 1972 deri më 1981, shef shumëvjeçar i Degës së Letërsisë dhe të Gjuhës Shqipe të Fakultetit Filozofik dhe, gjatë viteve 1974-1975, kryeredaktor i jashtëm i revistës letrare Jeta e Re.
 3. ^ http://www.ashak.org/?cid=1,24,36%7CBIOGRAFI Rexhep Qosja,
 4. ^ Pas botimit të librit nga Ismail Kadare në vitin [[2006Identiteti europian i shqiptarëve - sprovë"ishte një ringjallje e një polemike në mes të Qosjes dhe Kadares. Kështu ndërsa Kadare e vlerëson identitetin shqiptar si perëndimor, Qosja në librin e tij të quajtur "Realiteti i shpërfillur", e vlerëson atë si një përzierje të identitetit perëndimor dhe lindor, të krishterë dhe mysliman
 5. ^ Rexhep Qosja (b. 1936) is one of the most eminent and prolific literary critics in the Balkans, academician, former director of the Albanological Institute in Prishtina and author of anthologies and numerous scholarly monographs, including a three-volume history of Albanian literature in the romantic period. He is also the author of one of the most widely admired and translated novels of recent years, Vdekja më vjen prej syve të tillë, Prishtina 1974 (Death comes from such eyes). It is a work of original narrative technique and composition, ‘thirteen tales which might constitute a novel.’ The protagonist of the novel, Xhezairi i Gjikës, is a professional writer caught up in a frightening web of political intrigue, secret police, interrogation and torture, a world full of very definite political allusions to the difficult situation faced by Albanian intellectuals in Kosova. Qosja has remained active as a writer in the struggle for freedom in Kosova. Among his many monographs on the national question is: Çështja shqiptare - historia dhe politika, Prishtina 1994 (The Albanian question - history and politics).