Sulltan sylejman

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

I. Sulejman (otomane turke: سلطان سليمان اول, Sulltan Sulejman-Awwal, 6 nëntor 1494, Trabzon - 7 shtator 1566, Szigetvar), sulltani e dhjeta e Perandorisë Osmane, dhe 89 Kalifi i Islamit. Sulejman Madhështori në Perëndim, [2] [3] iu referuar lindje, menaxhimin mençur e Sulejmani i Mrekullueshëm (otoman turk: ​​قانونى سلطان سليمان), i njohur gjithashtu si. 1566'daki 1520 deri në vdekjen e tij, të cilat sulltani dhe një total prej rreth 46 vjetësh nga koha e Sulejman 13, i cili shërbeu shtetin, si dhe gjatë mbretërimit të shumtën e kohës. I. Salomoni në 1520, babai i Pas vdekjes së Selimit u ngjit fronin. Në perëndim të Beogradit, Rhodes, Moldavisë dhe Hungarisë aneksuar një pjesë të madhe të perandorisë. Për arsye të ndryshme, rrethimi i Vjenës në 1529 përfundoi edhe në kuşatsa dështim. Në lindje, një pjesë e madhe e Safavids pushtoi Lindjen e Mesme pas luftës. Shtrirë në kufijtë e perandorisë në Afrikë, në Algjeri, dhe marinës Osmane kishte vendosur dominimin në ujërat e Mesdheut nga Deti i Kuq. [4] I. Trashëguar nga Perandoria Osmane, Selim 6.557.000 km2, [5] Periudha e mbretërimit u rrit në 14.893.000 km2. [6] [7] për rreth një ditë para përfundimit të Szigetvar Battle, dhe vdiq më 6 shtator 1566 nga biri i tij, II. Selim kaluar. Përmbajtja e fjalës hide] 1 vjet e hershme 2 Zhvillimet ushtarake dhe politike 3 Zhvillimi i kulturës dhe artit 3.1 Zhvillimet Ndërtimi 3.2 Zhvillimet artistike 3.3 Trajnimi 4 jeta personale 4.1 identiteti Letërsi Kultura popullore, efektet e 5 6 Bibliografia Vitet e para [redaktoni]


Në 1579, në librin e tij Şemâilnâme Nakkaş Osman dhe I. Salomoni është një miniaturë që përshkruan vitet e adoleshencës I. Solomon, më 6 nëntor, 1494, u lind në Trabzon. [8] Babai i tij, Salomoni, kur guvernatori i Trabzonit, i cili në 1512 pasoi fronin si I. Sulltan Selim, Ayse Hafsa Sulltan Valide Sulltani ishte nënë. [9] Shtatë-vjeçarja shkenca, historia, letërsia, feja, dhe të marrin trajnim ushtarak në Pallatin Topkapi në Stamboll Enderun'a dërguar. Ndërmjet 1508 dhe 1512 Şebinkarahisar, Bolu dhe superstrukturë si Kefe'da sancakbeyi. [5] [10] Babai i tij, I. Në 1512, Selim ula mbi fronin para ardhjes së Stambollit dhe Edirne. [10] Në 1513 ai u emërua Saruhan sancakbeyliğine. [11] Këtu, një këshilltar në kokë do të jetë një e bëri më vonë miq me një Abrahamit ngushtë Pargalı. [12] [13] [10] Afërsisht shtatë vjet pas sancakbeyliğinin Manisa, shtator 1520, babai i Me vdekjen e Selimit erdhi në Stamboll, prandaj Sulltani osman ngjit në fronin si dhjetën më 30 shtator, 1520. [10] I dërguari i Dru venecian Bartolomeo Contarini disa javë pas kalimit të Salomonit, "Njëzet e gjashtë vjeç, i gjatë dhe elegante-looking, por i ashpër. Qafa pak a shumë të gjatë, fytyra e hollë e tij, hundë si shqiponjë. Shadow ka një mjekër si një mustaqe dhe të vogla. lëkurës, edhe pse një fytyrë pak i zbehtë është mjaft e bukur. lëkurës është i prirur të duash. Smart është thënë të jetë një sundimtar, dhe shpreson të gjithë që mbretëria e tij do të jetë i dobishëm. " siç përcaktohet [14]. Zhvillimet ushtarake dhe politike [redaktoni]

I. Menjëherë pas skadimit të Sulejmani në Damask Gazali Canberdi Beylerbeyi, duke shpallur mbretërimit të Solomonit, dhe nuk e njohin revoltën padişahlığını. Farhad Pasha urdhëroi trupat e dërguara nga qendra, të vendosura në Shtetin e forcave Zülkadriye dhe si rezultat i veprimit të forcave në Damask, afër Damaskut, në një rajon që quhet mastabas, të mbajtura më 27 janar, 1521 si pasojë e përplasjeve, dhe vrasja e humbjes e Gazalit e rebelimit u shtyp. [15] [16] Salomoni Fluturimi i parë maj 19 1521, drejtuar nga Mbretëria e Hungarisë në Beograd (në emër të saj Nándorfehérvár) ishte më. [17] Rreth Böğürdelen, të Zemunit dhe Salankamen Pas marrjes së qyteteve të rrethuar qytetin më 1 gusht, [18] u pushtua më 29 gusht, 1521 [10]. [19] Në këtë mënyrë, që mund të kryhet në Evropë kanë qenë të pushtuar dhe u bë një qendër e rëndësishme për ekspedita. Ambasadori në Perandorinë Romake-gjermanike e Shenjtë, në lidhje me pushtimin e Stambollit, "pushtimi i Beogradit, ishte fillimi i ngjarjeve që të çojnë në rënien e Mbretërisë së Hungarisë. II. Vdekjes Lajos'un, Budin trajtuar në pushtimin e procesit të vazhdueshëm geçirilişi të Hungarisë dhe Transilvanisë Perandoria u shemb dhe vendet e tjera kishin rrethuar një tmerr për të jetuar një fund të ngjashëm. " Komentet bëhen në formë. [20]


Një miniaturë tregon pushtimin e Rodosit Një vit më pas, Salomoni, kalorës i urdhrit të spitalorëve Knights ekspeditë me rrugë tokësore në ishullin mesdhetar të Rodosit. Në Marinës Osmane, në qershor 1522 të ishullit, "Playground Cem së", i ankoruar në Gjirin. [10] Salomoni arriti në ishullin më 28 korrik. [10] ushtrisë osmane prej rreth 100,000 njerëz dhe 400 anije, [21] 5 muaj dhe 28 ditë rrethimin Si rezultat, 20 Dhjetor 1522 Philippe Villiers de L'Isle-Adam, kreu i kalorësve në miratimin e ishullit kanë ardhur për të dominuar kushtet e dorëzimit. [10] Princi Cem Sulltan Murati dhe bijtë e tij jetonin në identitetin boğduruldu ishull të krishterë, gruaja e tij dhe dy vajzat është dërguar në Stamboll. [10] Pas blerjes së Rodosit, Bodrum në duart e kalorësve, kështjella Aydos Tahtali dhe ishujt e Kos dhe Sömbeki janë marrë gjithashtu. [22] [23] Pas kthimit në Stamboll në janar 1523, gjatë së Solomonit, i cili shërbente para tre vjet të sundimit të Mehmet Pashës, vezir i Madh Piri pension. Më 27 qershor 1523 vezir i madh, i emëruar atë si hasodabaşısı Ibrahim Agës. Përveç menaxhimin e Rumeli vezirit Grand Beylerbeyliği'nin dha atë. [22] [24] të dytë, duke i dhënë atij autoritet të Grand Vezir Pasha vezirit Ahmed, u caktua si guvernator i Egjiptit, u revoltuan dhe shpalli pavarësinë në 1524. [22] Vrasja e Ahmet Pashës së revolta u shtyp, dhe vezir Grand Ibrahim Pasha i Egjiptit, i porositur të hyjë në në rregull. [25] [22] Mars 1525, ndërsa metoda e gjuetisë jeniçerëve Kagithane Salomoni Kryengritja në qytet. [22] Menjëherë pas kryengritja u shtyp jeniçer Agha Mustafa Aga, Kiran Bali kujdestari me Reis-ul-Küttab Hajdarit u ekzekutua. [22] [26] Egjipt Klikoni mbi datën e 6 shtator 1525 që të modernizuar Pasha Ibrahim u kthye në Stamboll. [22] nga e ambasadorit francez në Stamboll, në këtë periudhë, Frangipani Jean, e romako-gjermanike Perandoria e Shenjtë, të cilët u kapën pas Betejës së Mbretit Pavia Për François, me kërkesën e nënës së mbretit, Louise de Savoie'un Salomoni kërkon ndihmë. [22] i cili premtoi se do të ndihmonin Salomonin, letrën e tij, dërgohen para Pasha vezirit Grand Ibrahim, [27] 23 prill në 1526 me ushtri në Hungari lëvizur. [22] forcat nën komandën e Ibrahim Pashës, pas kapjes së një fortesë, Petrovaradinit dhe İyluk në qytete, mori Ozek kala. [27] Nga ana tjetër në disa fortesa në Sirem kapi njerëzit e Bosnjës. [27] II Mbreti i Hungarisë. Të ballafaquar me ushtrinë në fushë të udhëhequr Danubit Mohaçit Lajos'un Osmane ushtria fitoi beteja mbajtur më 29 gusht, 1526 theu rezistencën në Evropën Lindore, Hungari. [22] [28] Lajos që ikën betejën në moçal me disa nga ushtarët vdiq nga mbytja. [22] [29] ushtria osmane vazhdoi deri në mars, Budin hyri më 20 shtator. [30] e pallatit qyteti i Mbretit të të gjithë fushat kryesore dhe të mbetura rreth katërmbëdhjetë ditë e Salomonit, dhe disa qytete në ana e tij duke marrë në [30] Szeged Më 21 shtator, Pest ' Transilvania dhe Hungaria vetëm ka kaluar në Szapolyai'i János voivode. [31], dhe aleanca franko-osman në Hungari, perandorisë otomane që përfunduan më 5 tetor, 1526 [32] dhe zgjati gati shtatë muaj në fund të kohës, 13 nëntor procesion düzendi triumfale në Stamboll më 1526. [31] Në 1526-27, të kryengritjet në Anadoll, e Zünnun Baba me Çelebisë Kalender, u shtyp në verën e vitit 1527. [31] Disa muaj pas Kaabız Mullah iranian, Predikime Jezusi shpallura idenë se profeti është superiore ndaj të gjithë profetëve, dhe provokuar kështu reagimin e klerikëve suni u gjykuan në divan. [31], megjithatë, të heqë dorë nga idetë e Mullah Kaabız u ekzekutua. [31]


I. Një miniaturë tregon rrethimin e Vjenës V. Shenjtë Romake perandorit Vëllai Karl-së, Archduke Ferdinand i Austrisë, Mbreti i Hungarisë János Szapolyai'ın deklaruar veten të njohin mbretërinë. [33] Një kohë të shkurtër më vonë Ferdinand, János Szapolyai'ın Budin detyron mundi dhe kapur atë në këmbim të pagesave të taksave është i njohur si Mbret i Hungarisë pyeti. [33] Megjithatë, ajo refuzon Sulejman, 10 Maj 1529'da një ekspeditë të re, ndërsa titulli i vezirit Ibrahim Pashës së Madhe i dha Serasker. [31] Pak më pas, përsëri, János Szapolyai'a Budin u dorëzuan dhe menaxhimit. [34 ] Estergon'u zonë menjëherë arriti ushtrinë Osmane, rrethuar në Vjenë në shtator 1529. Megjithatë, kushtet jo të favorshme atmosferike dhe municionet në drejtim të arsyeve të jenë të papërgatitur për rrethimin, rrethimi u hoq dhe ushtria, 16 dhjetor 1529'da u kthye në Stamboll. [31] [34] Pasi rrethimi osman i Vjenës në aspektin e Ferdinand pa sukses, për t'i dhënë atij mbretërinë e Hungarisë refuzuar nga Salomonit mori të dërguarin e dytë. [35] Pastaj Esztergom, Visegrad dhe qytetet Ferdinand Vac në Perandorinë Osmane, një sulm në qytetin e Budin başarısızlıka düzenlese rezultoi në këtë sulm. [36] [37] 17 tetor 1530, me ambasadorët austriake Jurischitz Nicolas Joseph von Lamberg ardhur në Stamboll. [38] Më 17 nëntor gjatë bisedimeve me Sulltan Sulejmani kohë të keni arritur një kompromis në Austri exiting vendosur. [39] 25 prill në 1532, ushtria e udhëhequr nga Sulejman dhe Ibrahim Pasha la Stambollin. [39] Bosnja dhe Gazi Husrev Beut Beu, Mehmed Beu Bali Bejoglu, I. Khan e Crimea Sahib kështjella Giray pushtues dhe qeveritarët e shtetit, Raiders e brendshme e Gjermanisë përparuar të armëve. [39] Ushtria osmane hyri në Slloveni më 11 shtator [39] ditësh pas një qytet në duart e dinastisë së Habsburgëve që zgjati deri në tri javë pas rrethimi konfiskuar [40] Ibrahim Pasha, kapjen e një kështjella pak më shumë;. [41] Solomon, Ekspedita e tij në Gjermani, 21 nëntor 1532 rezultoi në të kthehej në Stamboll [39] Disa muaj më vonë, më 22 qershor, 1533 në Austri dhe Arşidüklüğü Osmane. Stambolli Traktati u nënshkrua në mes të Perandorisë. Ferdinand Kjo marrëveshje, ndërprerjen e pretendimin e të drejtës mbi Hungari (Hungari vetë, një në perëndim të vogël rajon i majtë), János Szapolyai'ın ranë dakord për të mbretërojë në Hungari dhe Perandorisë Osmane rënë dakord për t'i dhënë 30.000 tatimin Gulden. [42] Mora në mars 1534 Image Image Bali Beyzade Mehmed Beu, Koron'u mori përsëri në duart e Habsburgët në 1532. [41] I. Shteti i Safavid Shahut i cili vendosi Iranin në fillim të Tahmasp; Solomon öldürterek pro-Bagdadi qeveritari, guvernatori i emëruar një mbret pro të në vend [43] Pastaj mbreti është e lidhur me osmanët shpallur guvernatorin e Bitlis lidhur [43] [44] Këto Pasha Ibrahim në, për ekspeditë 1533 Tetor bërë më "të Iranit.. te zhvendos në Aleppo. [39] Në anën tjetër, sundimtari i Algjerisë më 27 dhjetor, 1533 AO (Barbarossa), së bashku me një flotë arriti në Stamboll. [39] Ai ofron një shumëllojshmëri të dhuratave dhe Algjer Perandorisë Osmane Knight shton Reis " Hayreddin "se titulli i Salomonit, i emëruar Beylerbeyi Hayreddin Algjerinë. Barbaros, shkoni në Aleppo, duke u kthyer për t'u takuar me Ibrahim Pasha, Pasha, ishte kapiten-në 1534. [45] ka bërë fluturimin e tij të parë në maj 1534. [46] erdhi në Tunizi pas redaktimi sulmeve të ndryshme brigjet e jugut në Itali. [46] Vogla Megjithë rezistencën në shkallë Hasan Tunizi hükümdarlığındaki Mevlay, ishte në gusht të 1534. [46] Hasan, kërkuan ndihmë në Mevlay V. Karl, Andrea Doria ka përgatitur një flotë nën komandën e forcave nga shtete të ndryshme dhe pushtoi Tunizi në sulmin në verën e vitit 1535. [47] Ibrahim Pasha kthehet në Bitlis, ndërkohë që nuk tregojnë asnjë rezistencë në qytetin e Tabriz më 13 korrik, 1534 aneksoi Perandorinë Osmane. [44] më 11 qershor, 1534 në Salomonit, Gifts nga ekspedita ishte ekspedita e gjashtë. [45] Salomoni, me ardhjen e ushtrisë, kapën në Bagdad, i cili ishte dorëzuar më 31 dhjetor, 1534. [44] [48] [49 ] [50] Ushtria e kaloi dimrin në Bagdad, 8 janar 1536 ai u kthye në Stamboll. [45] Frëngjisht ambasadori Jean de La Forest më 18 shkurt, 1536 si rezultat i përpjekjeve të Salomonit, me kapitullimit të Francës nënshkroi një marrëveshje. [45] [51] një numër fushash të privilegjeve tregtare dhe ligjore të dhëna në frëngjisht me marrëveshjen. [52] 14 Mart 15 Mart Topkapi Palace ishte i ftuar në natën e Pashës vezirit Grand Ibrahim, i mbytur për vdekje me urdhër të Salomonit. [45] Të nesërmen u emërua Grand vezirit Mehmet Pashës Ayas. [45]


Beteja detare e Prevezës nga Osman Nuri Pasha, si dhe një tabelë që përshkruan Barbaros, komandant i Marinës osman në Mesdhe në pranverën e vitit 1536 goditi portet e huaja. [53] se koha marinës në brigjet e Vlorës Salomonit, 17 maj 1537'de largohen nga Stambolli ekspeditë "Sefer-i Pulya" ushtarak, i quajtur Adriatikun. [53] frëngjisht Franca, Italia dhe veri-osmane aleancë, sipas Marinës Osmane vendosi për të sulmuar në jug. Pasha Barbaros, ushtarë, të vendosur në qytetin e Kastros në rajonin e Pulias në korrik të 1537. [54] [55], përafërsisht dy javë, ushtarët e mbetur rreth Otrantos, pastaj ra për të shkuar së bashku me të burgosurit e kapur. [54] Nga ana tjetër, Franca, Italia, duke sulmuar Hollanda ka dërguar trupa për të heqë dorë nga. . Ndarë nga Italia, flota osmane, i rrethuar në ishullin e Korfuzit në duart e Republikës së Venedikut në gusht të vitit [56] Megjithatë, ardhja e dimrit dhe rrethimin ngriti [57] i Barbaros Pashës, i Shira veneciane, Patmos, të tilla si ishujt ishin Naksos;. Naksos me të tjera dükalığa pesë ishuj u rikthyen për të dhënë tatimin në Perandorinë Osmane. [57] me Ppadişah Marinës, nëntor 22 1537'de u kthye në Stamboll. [53] Petru voivode Bogdan që është i lidhur me Perandorinë Osmane dështuan për të paguar taksat për Rareş'in Barbaros Sulejman Pasha, një-dy ditë pas hapjes së detit me anijet, saltanatındaki tetë më 9 korrik, 1538 ekspeditë ushtarake. Shumica e kapitalit me Bogdan Suceava, duke përfshirë dhe epokën Besarabisë ra nën sundimin otoman. [58] Petru Rares Erdel'e është ngarje, për Bogdan III. Ishte Stefan. [59] Në kohën e Barbaros Pashës udhëhoqi marinën në Mesdheun ne Shtator 22, 1538 Republika Veneciane, Perandoria spanjisht, Shteteve të Papës, dhe gjenuez Doria Andrea Republikës dhe Malta, të udhëhequr nga kalorësit e marinës Aleancës së Shenjtë të përbërë nga mësuar se Korfuzit. [60] [61] 28 shtator 1538, Beteja detare e Prevezës Prevezës u zhvillua jashtë Barbaros Pashës, ishin fitimtarë. [60] [62] Andrea Doria Kastelnova'yı Edhe pse tërheqja nga deti në pranverën e vitit 1539 i Barbaros Pasha Gazi sulmet Husrev të beut në rezultatin e tokës është marrë përsëri në ishull. [62] në tetor të vitit 1540 në bazë të traktatit të nënshkruar midis Venecias dhe keshtjellave Osmane Mora dhe brigjet dalmate dhe ishujve janë vënë nën Perandorinë Osmane, osmanët vjetor 300 000 në Venecia vendosur për të dhënë ari për kompensim. [62] Në anën tjetër, Lutfi korrik 15 1539'da Ayas Pasha, Grand vezir Mehmet Pasha u lirua nga vdekja. [53]


I. Solomon, dhe djali i tij Sigismund Zapolya'yı Izabela pranon Jagiellonka Gucerat Sulltan Shah Bahadur në 1535 përmes një letre dërguar ambasadorit Portugali dhe ka kërkuar ndihmë për të luftuar kundër Perandorisë kryer në Salomonit, nga Sulejman Pasha, emëroi një eunuk për anijet që do të dërgohen mbi Oqeanin Indian. [63] [64] 13 qershor 1538 Sulejman Pasha u nis nga Suezit eunuk, Aden në duart e portugalisht parë erdhi dhe e mori. [64] [65] më 19 gusht Aden'dan alokuar marinës, e arritur në shtator 4 Diu'ya. [66] Megjithatë, Bahadur dhe Portugalia me mbështetjen e Shahut, i cili arriti nipin e tij vdiq 1537'de III. Shah Mahmud, në shtator 1538 Rrethimi në anën e qytetit të Portugalisë kishte ndodhur. [66] [67], megjithatë, janë kthyer në Aden rrethimit dështuar, dhe më 25 dhjetor. [68] Pas një kohe, duke përfshirë edhe kryeqytetin e Jemenit, i Sana'a Unë u bashkua me Perandorinë Osmane. [65] Prill 1541'de, i cili është edhe vëllai i Salomonit, sepse gruaja e tij godet Şahhuban Sulltan Lutfi Pasha nga sulltan Dimetoka'ya është e makinës, në vend të Sulejman Pasha u emërua si eunukun. [53]


Hünername'de vendosur dhe I. Bogdan Solomon, udhetimin e tij në shfaqjeje miniaturë Pas vdekjes së gruas së Izabela tij János Szapolyai'ın 1540'ta Jagiellonka Korrik 22, Szapolyai'ın lindur pak ditë para vdekjes së tij Sigismund i tij i biri i Hungarisë, në emër të Zapolya Solomonit ka marrë miratimin për të lëvizur në fillim. [69] Përvojë Ferdinand, i cili në gusht të vitit 1541 'Budin i rrethoi. [55] Së pari, Rumeli, Budin dhe pastaj të dërguar forcat nën komandën e vezirit të tretë Mehmed Pasha Sokollu Salomonit, [70] 22 Qer 1541'de lundroi me ushtri dhe mposhti forcat e Ferdinand Budin'deki. [55 ] Budin Budin u krijua pas çlirimit të Hungari Eyaleti'yle drejtpërsëdrejti lidh në Perandorinë Osmane, dhe djali i tij Sigismund Zapolya Jagiellonka Erdel'e Izabela dërguar. [71] Ferdinand Vëllai i tij, për të mësuar se çfarë ka ndodhur më 8 shtator, duke arritur gjenuez V. Karl, rënia e 1541 një ekspeditë në Algjeri në duart e Perandorisë Osmane. [72] Shenjtë Perandoria Romake, Perandoria spanjisht, Mbretëria e Napolit dhe Siçilisë Mbretërisë së Knights of Malta, Republika e Genoa dhe shteteve papnore forcave detare të komutanlığındaki Doria Andrea, 19 shkoi në Algjeri në muajin tetor. [73] në të njëjtën kohë, Algjeria Beylerbeyi Pasha Barbaros, në mungesë e kreut-ushtarë nën komandën e Hasan Agha mbrojtur Algjerinë, e cila zgjati katër muaj deri në fund të konflikteve, të V. Forcat Karl-së arritur fitoren në fytyrë. [74] Solomon 1541'de 27 nëntor në lidhje me ushtri, ai u kthye në Stamboll. [75] Pest Ferdinand Budin dhe përsëri në 1542 në rrethimeve të tij, [76] 17 nëntor 1542 në përgatitje për një kohë të re, mbreti Salomon shkoi për të pushuar për një kohë në Edirne, hipi edhe një herë më 23 prill 1543, Hungari . [75] 10 gusht, si rezultat i një rrethimi të dy-javore të Esztergom u pushtua nga Perandoria Osmane. [77] është brenda disa javësh, cyclosporine, ishin në qytetet e Szeged dhe Székesfehérvár. [77] [76] 19 Qer 1547'de Shenjtë Romake Stamboll dhe Perandoria Osmane nga Traktati i nënshkruar në mes të Perandorisë gjermanike, dhe Ferdinand V. Karl, ndërsa duke rënë dakord se kontrolli i Hungarisë, Perandorisë Osmane, vitet dinastia Habsburge e Perandorisë Osmane mban për perëndimore dhe veriore Hungaria ka rënë dakord të japë 30 000 florins ari. [78] [76] [79] Salomoni dhe Italisë gjatë Luftës së Parë Botërore 1542-1546 François, V. Nga Karl VIII Mbretit të Anglisë. Formuar një aleancë kundër Henry. 29 maj 1543, e cila u nis nga Stambollit Barbaros, komandant i Marinës Osmane, mbërriti në Marsejë në gusht. [80] Më 6 gusht, i përbërë nga Perandoria Osmane dhe forcave detare të Francës, III, Duka i Savoie. Drejtuar nga rrethimi Charles hedhur në qytetin e Nicës. [81] Më 22 gusht gjatë kapjes së Nicës, të vazhdojë rezistencën për shkak të rrethimit të kështjellës zgjati deri më 8 shtator. [78] [82] do të mbahet në të ardhmen të jenë në gjendje për të ndihmuar ju më shumë sulme në Francë, François , të udhëhequr otomane Marinës gerçirmesini dimrit Toulon. Qëndro zgjati rreth tetë muaj më vonë, në maj të vitit 1544 të përcaktuara për t'u kthyer në Stamboll në marinë. [83] [82] [84] Nëntor 1544'te, Sulejman Pasha, Grand hape vezirit për të luftuar në shtrat me dy Husrev Pashës Divane ishte detyrë dhe vezir Grand Rustem Pasha u emërua dhëndëri. [75] 4 korrik 1546'da Kaptan-i Derya Barbaros, Pasha vdiq në etmesiyle u bë kapiten i ri-Sokollu Mehmet Pasha. [75]


Një miniaturë tregon anijet osmane në Oqeanin Indian (shek. 16) 1547'de Safavid Shah I. Mirza filluar rebelimit kundër vëllait, erdhi në Stamboll Tahmasb'a Elkas. [75] [85] së bashku me gruan e tij Hürrem 1544, edirne kaloi vitet 1545 dhe 1546 Salomon, i dërgoi në lindje, dhe pas kthimit në Stamboll Elkas Mirza lundroi më 29 mars 1548 në Iran. [75] Sulejman Pasha Ulema i udhëhequr nga ushtria marrë përsipër nga rrethimi i Van, qyteti u kap pas një kohe të shkurtër. [85] [75] 1534 nën sundimin otoman dhe më vonë ri-hyn Safavid në duart e shtetit të Tabriz, ishte rigjetur nga forcat nën komandën e Salomonit. [86] kaloi dimrin në Aleppo, të ushtrisë, ai erdhi në Dijarbakir dytë vezirit Kara Ahmed Gjeorgji Pasha 1549'da dërguar palët. [86] dhe një muaj e gjysmë veçanërisht sedimenteve dhe kapi qytetin e rreth njëzet të Akçakale dhe lidh Ahmed Kara Pashës, Perandorisë Osmane në shtetin e Shirvanshahs, 21 dhjetor 1549'da me ushtri ai u kthye në Stamboll. [86] [75] [69] Vdiq 31 Mar 1547'de I. Në vend të Francis II, mbret i Francës. Henri, për të luftuar Habsburglarla Salomoni bëri një marrëveshje me Mesdheun. [87] Flota urdhëruar nga Andrea Doria më 8 tetor, 1550 V. Konfiskuar në emrin e Karl Mehdiye'yi. Megjithatë, të forcave detare të Perandorisë Osmane dhe Franca argumentuan se në jug të Francës. [88] Sokollu Mehmet Pasha, më vonë admirali Sinan Pasha dhe Salih Reis Turgut Reis cili i shoqëruar me menaxhimin e Marinës, korrik 1551, i konsideruar ishullin e Gozo Pas 18 korrik, dështoi sulmin e tij në ishullin e Maltës. [89] Pak pas flotën, rrethuar në Tripoli të kontrolluara nga Kalorësit e Maltës. Qyteti u pushtua gusht 14 në 15 ditë. [90] [91] [92], duke marrë Tripoli War 1551-1559 Italia është përgatitur në tokë. [93] në 1552, e cila vendosur për të ndihmuar Franca Franca Reggio Calabria në Italinë jugore dhe detare Osmane skuadron konfiskuar. [94] Më 5 gusht 1552, Ponza off flota përballur franko-osman flota urdhëruar nga Andrea Doria, ishin fitimtarë në betejën e detit. Nëse 1553'te marina, kapur një pjesë e madhe e Korsikë në duart e Republikës gjenuez. Në 1551, pas hyrjes në austriak Sulejmani i forcave Erdel'e, Mehmed Pasha Sokollu Rumeli dërguar në Transilvani. [95] [79] 10 Korrik 1551, duke lëvizur nga Sofje Sokollu, të ndara në 7 shtator Shkathtësitë Slankamen'den erdhi dhe e kapi kështjellën në frontin e tyre rreth 16. [96] në korrik 1552 pas kapjes Lipve'yı, [97] Temeşvar'ı kuşatsa u kthye në Beograd në kushtet e motit nuk janë të përshtatshme. [98] Sokollu Mehmed Pasha dhe në tërheqjen e forcave austriake mori përsëri Lipve'yi Erdel'e Segedin'i kuşatsa hyrë në këtë rrethim i dha fund në dështim. [99] 26 korrik 1552, duke lëvizur për të marrë përsëri Lipve'yi Kara Ahmet Pasha, osman detyron deri në 35 ditë Temeşvar'ı kapur pas rrethimi zgjati. [100] Një kohë të shkurtër marrë më vonë përsëri në Lipve'nin, u gjetën edhe në Szolnok me Vesprem. [99] gabim, sepse rrethimi është hequr për sezonin e dimrit për të ardhur. [99] 1548 Në anën tjetër, dërgoi një ekspeditë e dytë të marinës indiane kishte në fillim të Piri Reis. Piri Reis, Perandoria Osmane, edhe pse është përfshirë në İmparatorluğu'a Aden e cila ishte e dominuar nga Portugalia, ishte kthyer më 26 shkurt, 1548. [101] Në gusht të vitit 1552, Muscat mori kontrollin e Perandorisë Portugali. [102] Pas kësaj, Gadishulli Arabik "pushtuar pjesë të bregdetit të Gjirit Arabik, dhe erdhi në Perandorinë Osmane aneksuar Bahrein me Katarin. [103], megjithatë, nuk vazhdojnë progresin e Reis Piri, flota u kthye në bırakarakSüveyş'e Barsa'da. Kështu që unë u burgos për disa kohë, ndërsa në 1554 u ekzekutua nga Salomonit. Cili do të mbahet në Oqeanin Indian, Big Murat Reis u emërua për herë të tretë. Portugalia nën komandën e Dom Noronha Diogo de në të hapur në det goditjet fitore Koca Murat Reis Donanması'yla la Basra u detyrua të kthehej për shkak të erës në drejtim të kundërt. [104] nuk rezultojnë të udhëhequr me sukses fushatën dhe pastaj e katërt dhe e fundit fluturim Seydi Ali Reis, 1553 ishte in Dobësuar për shkak të anijeve të Portugalisë dhe numri i konflikteve dhe në rënie osmane anije yakalanılan stuhitë Surat'a, duke arritur Rexhep Han, guvernator i sulltanit e pajisjeve mbetur dhe topa la Gucerat. [105] Marrëdhëniet ndërmjet Perandorisë Osmane dhe Perandorisë Safavid Seydi mbetur atje për një kohë për shkak të mungesës së një të mirë Ali Reis, 1555 Traktati i Amasya u nënshkrua në Stamboll në 1557 dhe pastaj kishte për të vepruar. [106]


E vendosur Süleymanname'de I. Gjatë fushatës që tregon një miniaturë Salomonin Nakhidjevan Shah Tahmasp rritur, Adilcevaz, dhe Ahlat Bargiri;. Biri i Mirza Ismail Pasha, komandant i forcave të Erzurum në Iran Rustem dërgohen pas marrjes së dhëndërit [86] Megjithatë, këto forca kujton më vonë, dhe 28 gusht 1553'te Solomoni lundroi nën komandën e ushtrisë. [86] [107] Solomon, i cili thuhet të duan për të aderuar në fron Mustafa biri i tij, 6 tetor, Konia Eregli boğdurdu. [86] [107] njëjtën ditë, Rustem Pasha, Vizierate Grand Kara Ahmed u pushua nga puna dhe u zëvendësuan nga Pasha u emërua. [107] Në anën tjetër, kaloi dimrin në Aleppo, në pranverë, derisa ushtria Otoman Turkë e Nakhichevan, në tërheqjen e Shah Tahmasp Nakhchivan, Erivan dhe Karabakh mori anët. [108], ku ai kaloi dimrin e Amasya dhe u kthye . [107] Maj 29, 1555, përcaktimin e kufirit mes dy shteteve nënshkruan Traktatin e amasya, një pjesë e madhe e Irakut, duke përfshirë Bagdad, në perëndim të Azerbajxhanit, rajoni mes të Eufratit dhe lumenjve Tigër dhe Tabriz mbetur në Perandorinë Osmane. [107] [108] korrik 31, 1555 Salomoni u kthye në Stamboll, vezir Grand Kara Ahmed Pasha, ekzekutohet më 29 shtator në vend të Rolling dhe dhëndërit sjellë përsëri Rustem Pasha. [107] Habsburglarla lufta e vazhdueshme mes Francës gjatë francez Mbretit Philip II, që nga viti 1551. Henri, më 30 dhjetor, 1557 shkroi një letër për të Salomonit, ai kërkoi ndihmën e tij. [109] Franca për të ndihmuar ndarë në Stamboll prill Pashës 1558'de Piyale dhe Turgut Reis, Navy Osmane ishte 13 Qer 1558'de Itali. [109] Në korrik, Ishujt Balearic në duart e Perandorisë spanjolle, sulme të suksesshme filloi të organizuar. [110] Pastaj mbreti i Spanjës së Dytë Botërore. Felipe, në duart e Perandorisë Osmane, Papa IV në mënyrë që të kthehet në Tripoli. Paulus'tan kërkuar ndihmë. Spanjisht Perandoria, Republika e Venedikut, Shteteve të Papës, Republika e Genoa, Dukati i Savoie dhe flota e kalorësve të Maltës, 10 Shkurt 1560'ta drejtuan për në Tripoli. Më 7 mars, marina kapi ishullin e Djerba, ku filloi ndërtimin e një fortesë. [111] Piyale Djerba më 11 maj arriti komandanti i marinës Osmane. [111] Fitorja e la betejën detare të marinës Osmane. [111] Prince Bajzitit dhe djali i tij, krah Prince Selim Selimit i luftës kishte ndodhur në mes të fronit. [107] i cili erdhi në Iran, dhe bijtë e Bajzitit, me varrimin në fund të korrespondencën e tij, 25 shtator, 1561'de, Qazvin, boğdurttu. [107]


Bërë në 1825 nga Johann Peter Krafft, kjo tabelë tregon rrethimin Szigetvar. Vdiq 21 korrik 1561'de Grand vezir Rustem Pashës, Ali Pasha u emërua Semiz vend. [112] ambasador Ogier Ghiselin de Busbecq erdhi në Stamboll në 1562 përmes një traktati tetë-vjeçare u nënshkrua në mes të Habsburglarla Perandorisë Osmane. [113] Sipas këtij Ferdinand traktatit, i Erdel "Si në Perandorinë Osmane mbeti, dhe 30.000 ari 1547'deki taksave traktat ranë dakord për të. [113] Pasha, flota osmane nën komandën e Turgut Reis dhe Piyale, më 18 Maj 1565 në duart e Kalorësve të ishullit Malta herë më të rrethuar e Maltës. [114] Përveç Perandorisë spanjolle, Knights of Malta, Mbretëria e Sicilisë dhe maltez ka qenë mbështetje për mbrojtjen e civilëve në ishull. Pasi rrethimi dështoi më 11 shtator gjatë goditje merrej nga Turgut Reis vdiq në luftime. [115] Megjithatë, në 1565 I. Vetëm para vdekjes së tij në ishullin e Kios anijeve nën komandën e Sulejman Pasha Piyale fethetmişlerdir. [116] Qeveria osmane, sipas kushteve të mbuluara nga 1562'deki Traktatit të mos paguajnë taksën vjetore në 1564 pas vdekjes së Shenjtë Romake perandorit Ferdinand II. Maximilian'dan për gjashtë viteve të mbetura të ish-borxheve dhe të kërkuar për të garantuar pagesën e tatimeve. [117] Maksimilian, i dërgoi në Stamboll elçiyle plotësuar këto kushte. [117] Megjithatë, pas shkeljeve të kufirit të përbashkët, të Semiz Ali Pasha, 28 qershor 1565
Hürrem: Flamujt e fronit pas zotërisë së tij, ose në 1520'deki tij harem Hürrem konkubinës vlerësohet, në 1521 Mahmed'i, Mihrimah'ı 1522, 1522 ose 1523, gjatë Abdullah, 1524 Selim, Bajzitit 1525, lindi në vitin 1531, Cihangir. Mahidevran Sulltan (të referuara si Gulbahar disa burime emrin) [134] dhe skllav i lindur rreth vitit 1500 i cili bazohet Mahidevran Sulltanit, Mustafa lindi në 1515. [135] 6 tetor 1533 nga Mustafa Sulejman pastaj Bursa boğdurulmasının 'gjithashtu filluan të jetojnë. [136] 3 shkurt 1581, vdiq në Bursa. [136] Gülfem Babe:. Solomon, i cili views sugjeruar Hürrem hasekisi para dhe pas Sulltanit, origjina eşiydi konkubina [137] [138] [139] Gülfem Hatun, i cili vdiq në vitin 1561 ose 1562, [137] [140] i cili ka lindur në 1519 dhe 12 tetor 1521 ajo ishte nënë që kaloi larg në drejtim të Muratit birit të tij është e diskutueshme. [139]
Pas vdekjes së Solomonit, II.

Perënditë e princit të meta, 1531-1553): Ka lindur në 1531 nga Sulltani Pothuajse Cihangir, 1553'te vdiq [141].

E Princ Ahmed


Prince Mehmed (3 vjeç keni info boğdurulduğu)