Teorema e Nortonit

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko

Teorema e Nortonit eshte metode per gjetjen e rrymes ne nje dege te caktuar te qarkut elektrik .Kjo metode esht mjaft e pershtatshme dhe e thjeshte qe zhvillohet sipas tri hapave te caktuar .

Hapi 1: Gjejme rrymen e Nortonit IN
Hapi 2: Gjejme Rezistencen e Nortonit RN
Hapi 3: Gjejme elementin I cili kerkohet Ix ose Rx

HAPI 1
Per gjetjen e rrymes se Nortonit IN,dega ne te cilen kerkohet rryma e Nortonit e lidhim shkurte . Dhe pastaj duke e zbatuar ligjet e Kirhofit ( I dhe II ) e gjejme rrymen e Nortonit IN.


HAPI 2
Per gjetjen e rezistences se Nortonit RN ,se pari e heqim lidhjen e shkurte nga qarku dhe ia vendosim dy pika ne skajet e deges ,pastaj gjeneratorin e rrymes e ckycim nga qarku ,ndersa gjeneratorin e tensionit e lidhim shkurte .

HAPI 3
Dhe ne hapin e fundit ,gjeneratorin e Nortonit e lidhim paralel me rezistencen e Nortonit dhe paralel me degen qe e kemi lidhur shkurte ne Hapin 1 .
Ix=IN∙RN /Rx+RN

Referencat:

Libri: "Bazat e Elektroteknikës",Autor Nexhat Orana.