Jump to content

Çërçishti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Çërçisht
Τσάρτσιστα
Fshat

Çërçisht (greqisht: Τσάρτσιστα/Tsártsista; maqedonisht: Чрчишта/Črčišta ose Чарчишта/Čarčišta) ishte fshat në Qarkun i Kosturit, Greqi.

Gjatë periudhës midis dy luftërave, fshati Çërçisht u bë e braktisur për shkak të lëvizjeve së popullsisë dhe nuk u rivendos me njerëz.[1] Sot vendbanimi është i pabanuar. Nga veriu Çërçishti kufizohet me Prapackën e Sipërme, nga jugu me Dobrolishtin, nga lindje me Shënedjellin dhe nga verilindja me Oshanjin.

Toponimet të fshatit Çërçisht:(Para vitit 1923)[2]

 • Ara e Asllankës - arë, në P.
 • Ara e Kostës - arë, në P.
 • Ara e Madhe - arë rreth 30 dynymë, në V.
 • Ara e Plepit - arë, në J.
 • Ara e Priftit - arë, në J.
 • Ara e Urovit - arë që mbillej urov, në P.
 • Ara e Vakëfit - ara, në V.
 • Bi Çezmët - ara, në J.
 • Bi Draniç - ara, në P.
 • Burime – ara, në P. Dikur aty ka pasur burime, sot kanë shterur.
 • Burim i Jankos - burim që del nga poshtë dheut, në VL.
 • Cop’ e Vogël - arë e vogël, në L.
 • Dardhat e Nesli Beft (Beut) - ara e dardha, në V.
 • Fusha e Zonjës - arë, në V.
 • Jonxhat - pas lumit. Ara që mbilleshin jonxhë, në P.
 • Kaçkat - tre arra rresht përtej lumit.
 • Klisha e Kodrës - gërmadhë kishe, në V.
 • Kodra e Gremit - kodër, në P.
 • Koria e Grënçit - korie, në P.
 • Kodër e Grosheve - kodër me ara që mbilleshin groshë, në V.
 • Kodra e Klishës - kodër me gërmadhat e një kishe, në V.
 • Kodra e Plloçave - kodër ku ustallarët nxirrnin pllaka guri për të mbuluar çatitë e shtëpive, në V.
 • Kodra e Varreve - kodër ku gjenden varret e fshatit, në L.
 • Korie - ara, në P.
 • Kroi i Vakëfit - pyll me drunj të ndryshëm, në V.
 • Kroi i Priftit - krua i cili gjatë verës shter, në P.
 • Kucura - ara, në P.
 • Kull’e Dervishit - gërmadhë të një kulle, ish pronë e një të quajturi Dervish, në P.
 • Lëndinat - ara, në V.
 • Lucaz - arë, në P.
 • Lum i Oshanjit - lum që kalon mes fshatit.
 • Mburim i Plevicave - burim, në V.
 • Mike - arë, në L.
 • Padinat - arë, në V.
 • Përtejlumit - ara përtej lumit.
 • Përroi i Vreshtave - përrua që më dy krahët ka ara e vreshta, në V.
 • Përroi i Xhaferrit - përrua, në V.
 • Plevicat e Kashtës - vend që ka pasë plevica, në V.
 • Plloçat - vend ku ustallarët nxirrnin pllaka për të mbuluar çatitë e banesave që ndërtonin, në V.
 • Rriponjtë - ara që mbilleshin qiqra, në J.
 • Rrumbullaket - ara, në V.
 • Selishtat - ara, në J.
 • Tre lisat - tre lisa në mesin e një are përtej lumit, në P.
 • Urovishte - arë që mbillej urov, në V.
 • Vakëfet - ara, në V.
 • Varrezat e të Krishterëve - varre ku varroseshin të krishterët, në V.
 • Varr i Dervishit - varr, në L.
 • Varri Mikez - varr në Kodrën e Varreve, në L.
 • Vresht e Madhe - vreshtë, në V.
 • Vresht e Vogël - vreshtë, në V.
 • Zadrat - kodra në fushë, në P.

Familjet në fshatin Çërçisht:(Para vitit 1923)[3]

Merollinj, Zonja, etj.

 1. ^ Todor Hristov Simovski (1999). Atlas of the Inhabited Places of the Aegean Macedonia Old and New Names. Türk Tarih Kurumu Basimevi. f. XXI, 23.
 2. ^ Fatos Mero Rrapaj (1995). Fjalori Onomastik i Epirit. Eurorilindja. f. 488-489. Tregoi: Sefade Bajram Zëmblaku, nga Çërçishti i Kosturit, Lushnjë, 1973.
 3. ^ Rrapaj. Fjalori Onomastik i Epirit. 1995. f. 488.