Çiftëzimi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Fluturat gjatë çiftëzimit

biologji, çiftëzimi është çiftimi i organizmave të seksit të kundërt ose hermafrodit për qëllime të riprodhimit seksual.

Fekondimi është shkrirja e dy gametave. Kopulimi është bashkimi i organeve seksuale të dy kafshëve që riprodhohen seksualisht për inseminim dhe pason fertilizimin e brendshëm. Çiftëzimi mund të çojë gjithashtu në fekondim të jashtëm, siç shihet te amfibët, peshqit dhe bimët. Për shumicën e specieve, çiftëzimi bëhet midis dy individëve të sekseve të kundërta. Megjithatë, për disa specie hermafrodite, kopulimi nuk kërkohet sepse organizmi mëmë është i aftë të vetëfertilizohet (autogami); për shembull, kërpudhat banane.

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]