Çizme

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Një palë çizme

Një çizme është një lloj këpucësh. Shumica e çizmeve mbulojnë kryesisht këmbën dhe kyçin e këmbës, ndërsa disa mbulojnë edhe një pjesë të pjesës së poshtme të pulpës së këmbës. Disa çizme zgjasin deri në këmbë, ndonjëherë deri në gju apo edhe deri në ijë. Shumica e çizmeve kanë një thembër që dallohet qartë nga pjesa tjetër e tabanit, edhe nëse të dyja janë bërë nga një copë. Të bëra tradicionalisht prej lëkure ose gome, çizmet moderne janë bërë nga një shumëllojshmëri materialesh.

Çizmet vishen si për funksionalitetin e tyre ashtu edhe për arsye stili dhe modë. Shqetësimet funksionale përfshijnë: mbrojtjen e këmbës dhe këmbës nga uji, balta, murtaja (sëmundje infektive, kafshimi dhe pickimi i insekteve, kafshimet e gjarpërinjve), temperaturat ekstreme, rreziqet e mprehta ose të hapura (p.sh. çizmet e punës mund të shkaktojnë gishta çeliku), gërryerje fizike, gërryer agjentë, ose rrezatim dëmtues; mbështetje për kyçin e këmbës dhe tërheqje për aktivitete të vështira si ecja; dhe qëndrueshmëri në kushte të vështira (p.sh. pjesa e poshtme e çizmeve luftarake mund të përforcohet me thonj).

Në disa raste, veshja e çizmeve mund të kërkohet nga ligjet ose rregulloret, të tilla si rregulloret në disa juridiksione që kërkojnë që punëtorët në kantieret e ndërtimit të veshin çizme sigurie me majë çeliku. Disa uniforma përfshijnë çizmet si këpucë të rregulluara. Çizmet rekomandohen gjithashtu për motoçikletat. Këpucët atletike të larta në përgjithësi nuk konsiderohen si çizme, edhe pse ato mbulojnë kyçin e këmbës, kryesisht për shkak të mungesës së një takë të veçantë.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]