1950 Çmimi i madh i Zvicrës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
X GROßER PREIS DER SCHWEIZ
Data 4 qershor, 1950
Vendi Bremgarten
Qarku 7.280 km
Largësia 42 xhiro, 305.760 km
Moti
Pol pozita Juan Manuel Fangio, 2'42.1
Xhiro më e shpejtë Nino Farina, 2'41.6
Fituesi Nino Farina, 2:02'53.7
I dyti Luigi Fagioli
I treti Louis Rosier

Gara e vitit 1950 mbajtur në Zvicër ishte Formula 1 garë që u mbajt më 4 qershor, 1950Bremgarten kjo ishte gara e katërt e sezonit të atij viti.

Gara[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Gara e katërt u zhvillua vetëm tri javë pasi që kishte filluar sezoni në Silverstone për çmimin e Anglisë. Edhe njëhere kjo garë ishte një luftë e vërtetë në mes ekipit Alfa Romeo për të cilën garonte Giuseppe Farina, Juan Manuel Fangio dhe Luigi Fagioli dhe ekipit Scuderia Ferrari për të cilën garonte Alberto Ascari, Luigi Villoresi, Raymond Sommer dhe Peter Whitehead. José Froilán González ishte jasht garimit pas djegjeve që mori si rezultat i aksidentit në xhiron e parë në garën për çmimin e Monakos. Gjithashtu edhe piloti i Maseratit Franco Rol ishte jasht garës për shkak të ndeshtjes që pati.

Ekipet dhe pilotët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Numri Piloti Ekipi Konstruktorë Shasia Motori Gomat
2 Flag of Italy.svg Nello Pagani Scuderia Achille Varzi Maserati Maserati 4CLT-48 Maserati L4s P
4 Flag of Belgium.svg Johnny Claes Ecurie Belge Talbot Talbot-Lago T26C Talbot L6 D
6 Flag of France.svg Yves Giraud Cabantous Automobiles Talbot-Darracq SA Talbot Talbot-Lago T26C-DA Talbot L6 D
8 Flag of France.svg Eugène Martin Automobiles Talbot-Darracq SA Talbot Talbot-Lago T26C-DA Talbot L6 D
10 Flag of France.svg Louis Rosier Automobiles Talbot-Darracq SA Talbot Talbot-Lago T26C-DA Talbot L6 D
12 Flag of Italy.svg Luigi Fagioli SA Alfa Romeo Alfa Romeo Alfa Romeo 158 Alfa Romeo L8s P
14 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio SA Alfa Romeo Alfa Romeo Alfa Romeo 158 Alfa Romeo L8s P
16 Flag of Italy.svg Nino Farina SA Alfa Romeo Alfa Romeo Alfa Romeo 158 Alfa Romeo L8s P
18 Flag of Italy.svg Alberto Ascari Scuderia Ferrari Ferrari Ferrari 125 Ferrari V12s P
20 Flag of France.svg Raymond Sommer Scuderia Ferrari Ferrari Ferrari 125 Ferrari V12s P
22 Flag of Italy.svg Luigi Villoresi Scuderia Ferrari Ferrari Ferrari 125 Ferrari V12s P
24 Flag of England.svg Peter Whitehead Scuderia Ferrari Ferrari Ferrari 125 Ferrari V12s P
26 Flag of Monaco.svg Louis Chiron Officine Alfieri Maserati Maserati Maserati 4CLT-48 Maserati L4s P
28 Flag of Italy.svg Franco Rol Officine Alfieri Maserati Maserati Maserati 4CLT-48 Maserati L4s P
30 Flag of Thailand.svg Prince Bira Enrico Platé Maserati Maserati 4CLT-48 Maserati L4s P
32 Flag of Switzerland.svg Toulo de Graffenried Enrico Platé Maserati Maserati 4CLT-48 Maserati L4s P
34 Flag of Italy.svg Felice Bonetto Scuderia Milano Maserati Maserati Milano 4CLT-50 Maserati L4s P
36 Flag of England.svg Reg Parnell Scuderia Ambrosiana Maserati Maserati 4CLT-48 Maserati L4s D
38 Flag of Switzerland.svg Rudi Fischer Ecurie Espadon SVA SVA ??? Fiat L4s P
40 Flag of Switzerland.svg Toni Branca Privat Maserati Maserati 4CL Maserati L4s P
42 Flag of France.svg Philippe Étancelin Privat Talbot Talbot-Lago T26C Talbot L6 D
44 Flag of the United States (1912-1959).svg Harry Schell Ecurie Bleue Talbot Talbot-Lago T26C Talbot L6 D

Rezultatet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rezultatet kualifikuese[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pozita Numri Piloti Ekipi Xhiro Mbetja
1 14 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio Alfa Romeo 2'42.1 -
2 16 Flag of Italy.svg Nino Farina Alfa Romeo 2'42.8 + 0.007
3 12 Flag of Italy.svg Luigi Fagioli Alfa Romeo 2'45.2 + 3.001
4 22 Flag of Italy.svg Luigi Villoresi Ferrari 2'46.1 + 4.000
5 18 Flag of Italy.svg Alberto Ascari Ferrari 2'46.8 + 4.007
6 42 Flag of France.svg Philippe Étancelin TLT 2'51.1 + 9.000
7 6 Flag of France.svg Yves Giraud Cabantous TLT 2'52.7 + 10.006
8 30 Flag of Thailand.svg Prince Bira Maserati 2'53.2 + 11.001
9 8 Flag of France.svg Eugène Martin TLT 2'53.7 + 11.006
10 10 Flag of France.svg Louis Rosier TLT 2'54.0 + 11.999
11 32 Flag of Switzerland.svg Toulo de Graffenried Maserati 2'54.2 + 12.001
12 34 Flag of Italy.svg Felice Bonetto Maserati 2'54.6 + 12.005
13 20 Flag of France.svg Raymond Sommer Ferrari 2'54.6 + 12.005
14 4 Flag of Belgium.svg Johnny Claes TLT 2'59.0 + 16.999
15 2 Flag of Italy.svg Nello Pagani Maserati 3'06.8 + 24.008
16 26 Flag of Monaco.svg Louis Chiron Maserati 3'06.8 + 24.008
17 40 Flag of Switzerland.svg Toni Branca Maserati 3'10.0 + 27.999
18 44 Flag of the United States (1912-1959).svg Harry Schell TLT 3'11.5 + 29.004

Rezultatet e garës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pozita Numri Piloti Ekipi Xhiro Koha/Mbetja Lëvizje Pikë
1 16 Flag of Italy.svg Nino Farina Alfa Romeo 42 2:02'53.7 2 9
2 12 Flag of Italy.svg Luigi Fagioli Alfa Romeo 42 + 0.4 3 6
3 10 Flag of France.svg Louis Rosier TLT 41 + 1 xhiro 10 4
4 30 Flag of Thailand.svg Prince Bira Maserati 40 + 2 xhiro 8 3
5 34 Flag of Italy.svg Felice Bonetto Maserati 40 + 2 xhiro 12 2
6 32 Flag of Switzerland.svg Toulo de Graffenried Maserati 40 + 2 xhiro 11  
7 2 Flag of Italy.svg Nello Pagani Maserati 39 + 3 xhiro 15  
8 44 Flag of the United States (1912-1959).svg Harry Schell TLT 39 + 3 xhiro 18  
9 26 Flag of Monaco.svg Louis Chiron Maserati 39 + 3 xhiro 16  
10 4 Flag of Belgium.svg Johnny Claes TLT 38 + 4 xhiro 14  
11 40 Flag of Switzerland.svg Toni Branca Maserati 35 + 7 xhiro 17  
Ret 14 Flag of Argentina.svg Juan Manuel Fangio Alfa Romeo 32 Motori 1  
Ret 42 Flag of France.svg Philippe Étancelin TLT 25 Dëmtime 6  
Ret 8 Flag of France.svg Eugène Martin TLT 19 Aksident 9  
Ret 20 Flag of France.svg Raymond Sommer Ferrari 19 Suspedim 13  
Ret 22 Flag of Italy.svg Luigi Villoresi Ferrari 9 Motori 4  
Ret 18 Flag of Italy.svg Alberto Ascari Ferrari 4 Pompa e vajit 5  
Ret 6 Flag of France.svg Yves Giraud Cabantous TLT 0 Aksident 7  

Shtesë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Pilotë: 22 garues, 18 të kualifikuar, 11 mbaruan garën.
  • Pol pozita: Juan Manuel Fangio – 2'42.1
  • Xhiro më e shpejtë: Nino Farina – 2'41.6

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Lidhje të jashtme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

FORMULA NJË PËR VITIN 1950
Garat Anglia | Monako | Indi 500 | Zvicra | Belgjika | Franca | Italia
Pilotët Farina | Fangio | Fagioli | Rosier | Ascari | Parsons | Holland | Bira | Whitehead | Rose | Parnell | Chiron | Serafini | Etanceli | Cabantous | Sommer | Manzon | Green | Bonetto | Chitwood | Bettenhausen | Chaboud | Hellings | Villoresi | Trintignant | Fohr | Pagani | Flaherty | Pietsch | Russo | Walker | Taruffi | Levegh | Hanks | Webb | Branca | Graffenried | Ruttman | Ader | Faulkner | Brown | Sanesi | Rol | Martin | Carter | Rathmann | Murray | Comotti | Harrison | Crossley | Biondetti | Pozzi | Taylor | Gerard | Schinler | Levrett | Hampshire | Holmes | Gonzalez | McDowell | Claes | Kelly | Jackson | Davies | Agabashian | Hoyt | Hartley | McGrath | Louveau | Schell | Mairesse | Connor | Wallard | Rathmann | Dinsmore | Cantrell | Pian | Fry | Johnson | Rolt | Fischer | Filippis | Bracco | Banks | Linden | Rose | Vukovich | Cole | Duncan | Pratt | Eaton | Mauro | Fondes | Acker | Thorne | Fedricks | Lynch | Naylon | Kladis | Fankhouser | Miller | Light | Frazier | DeVore | James | Gregg | Sweikert | Burke | Houser | Griffith | Forberg | Marshall | Leighton | Miller II | Burch | Rigsby | Aylon | Andres
Konstruktorët Alfa Romeo SPA | Alta auto racing team | Automobiles Talbot-Darracq SA | English Racing Automobiles | Ferrari | Maserati | Simca-Gordini Pjesmarrësit privat: Ecurie Belge | Ecurie Bleue | Ecurie Leutitia | Ecurie Rosier | Enrico Platé | Equipe Gordini | Officine Alfieri Maserati | Scuderia Achille Varzi | Scuderia Ambrosiana | Scuderia Milano | Taso Mathieson