Jump to content

1987

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Ngjarje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • 15 tetor - Përurohet hekurudha Milot-Rrëshen-Klos.

Lindje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Vdekje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pa data[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Datat e personave më poshtë nuk janë të shënuara në artikujt mbi biografinë e tyre:
  www.kompjutershtepiak.com/1980
  1980
  1980:

  Asnjë kompjuter nuk ka shitur më shumë njësi se Komodore 64.[105]
  Robotron KC 85/1 i Gjermanisë Lindore: kishte kuota shumë të ulëta prodhimi dhe mungesë të plotë të 
   kanaleve të shitjes për konsumatorët privatë.
  • Janar 1980: Sinclair ZX80, i disponueshëm në Mbretërinë e Bashkuar për më pak se njëqind paund
  • 1980: VIC-20 (N. Am.), nën 300 dollarë amerikanë; Kompjuteri i parë i çdo lloji që ka kaluar një milion 
   është shitur.
  • 1980: Kompjuter me ngjyra TRS-80 (N. Am.), Motorola 6809, opsional OS-9 me shumë detyra me shumë 
   përdorues.
  • Korrik 1980: TRS-80 Model III (N. Am.), në thelb një TRS-80 Modeli i I i ripaketuar në një kabinet 
   gjithëpërfshirës, për të respektuar rregulloret e FCC për ndërhyrjet e radiofrekuencës, për të 
   eliminuar rrëmujën e kabllove dhe për të përdorur vetëm një prizë elektrike. Disa përmirësime si grup i 
   zgjatur i karaktereve, tastet përsëritëse dhe ora në kohë reale.
  • Qershor 1981: TI-99/4A, bazuar në TI-99/4 më pak të suksesshëm.
  • 1981: ZX81 (Evropë), 49,95 £ në formë komplete; 69,95 £ e para-ndërtuar, e lëshuar si Kohax Sinklair 
   1000 në SHBA në 1982.
  • 1981: BBC e vogël (Evropë), kompjuteri kryesor arsimor në MB për një dekadë; BBC BASIC i avancuar me 
   montues të integruar të kodit të makinës 6502, dhe një numër të madh portash I/O, ~ 1.5 milion të 
   shitura.
  • Prill 1982: ZX Spektrum (Evropë), kompjuteri më i shitur në shtëpi britanik; katalizoi industrinë e 
   programin në Mbretërinë e Bashkuar, e klonuar gjerësisht nga Bashkimi Sovjetik.
  • Qershor 1982: Zilja e Vogël (Australi), fillimisht si një çantë, më pas si një njësi e përfunduar.
  • Gusht 1982: Dragon 32 (MB) u bë, për një kohë të shkurtër, shtëpia e vogël më e shitur në Mbretërinë e 
   Bashkuar.
  • Gusht 1982: Komodore 64 (N. Am.), chipset grafik dhe sintetizues me porosi, modeli kompjuterik më i 
   shitur i të gjitha kohërave: ~ 17 milionë të shitura.
  • Jan. 1983: Apple IIe, Apple II e përmirësuar. Numri i reduktuar i komponentëve dhe kostot e prodhimit 
   mundësoi prodhimin me volum të lartë, deri në vitin 1993.
  • Prill 1983: TRS-80 Model 4, përmirësim i madh i pajtueshëm me Modelin III. Përdorni CP/M standard të 
   industrisë, TRSDOS 6 i përditësuar, shpejtësi 4 MHz, RAM maksimum 128 KB, ekran 80x24, opsion me 
   rezolucion të lartë 640x240. Në shtator u zbulua modeli 4P i transportueshëm "i luhatshëm".
  • 1983: Acorn Elektron A hoqi 'vëllain' e mikrokompjuterit BBC me funksionalitet të kufizuar. Elektron u 
   rikuperua nga një fillim i ngadaltë për t'u bërë një nga kompjuterët më të njohur në shtëpi të asaj 
   epoke në MB.
  • 1983: Sanjo PHC-25, me 16 mijë RAM, një nga një numër modelesh Sanjo
  • 1983: Adam Koleko, një nga kompjuterët e paktë shtëpiak që shitet vetëm si një sistem i plotë me 
   pajisje ruajtëse dhe shtypës; kushëriri i konsolës së lojërave Vizioni Koloko.
  • 1983: MSX (Japoni, Kore, Liga Arabe, Evropë, N+S. Am., BRSS), një 'dizajn referencë' kompjuterike nga 
   ASCII dhe Programi i vogël, prodhuar nga disa kompani: ~ 5 milionë shitur në Japoni.
  • 1983: VTek Lazer 200, kompjuter i nivelit fillestar që synon të jetë më i liri në treg, i shitur 
   gjithashtu si Salora Fellow, Texet TX8000 & Dick Smith VZ 200.
  • 1983: Oric 1 dhe Oric Atmos (Evropë), një kompjuter shtëpiak i pajisur me një tastierë udhëtimi të 
   plotë dhe një version të zgjeruar të Microsoft BASIC në ROM.
  • Janar 1984: Prezantohet Macintosh, duke u ofruar shumë konsumatorëve vështrimin e tyre të parë në një 
   ndërfaqe grafike të përdoruesit, e cila përfundimisht do të zëvendësonte kompjuterin e shtëpisë siç 
   njihej.
  • Prill 1984: Molla IIc, Molla II kompakte. Nuk ka vende për zgjerim dhe porte të integruara për 
   lehtësinë e përdorimit të pseudo-prizës dhe luajtjes. Molla II më i përshtatur për përdorim shtëpiak, 
   për të plotësuar pjesën dominuese të tregut arsimor të Molla IIe.
  • Mars 1984: IBM PCjr, projektuar, me çmim dhe tregtuar si një kompjuter shtëpiak për fëmijë dhe 
   adoleshentë, por i blerë kryesisht nga klientët e biznesit që dëshironin një PC të lirë të përputhshëm 
   me IBM.
  • 1984: Tiki 100 (Norvegji), kompjuter shtëpiak/edukativ me bazë Zilog Z80 i prodhuar nga Tiki Data.
  • Qershor 1984: Amstrad/Schneider CPC, një sistem shumë i popullarizuar në Mbretërinë e Bashkuar që 
   shitet mirë edhe në Evropë.
  • 1985: TRS-80 Model 4D: Model 4 i përditësuar me disqe të dyanshme dhe paketë produktiviteti Deskmate.
  • 1985: Elektronika BK-0010, një nga kompjuterët e parë shtëpiak 16-bit; bërë në BRSS.
  • 1985: Robotron KC 85/1 (Evropë), një nga të paktët mikrokompjuterë me qëllime të përgjithshme 8-bitësh 
   të prodhuar në Gjermaninë Lindore. Meqenëse linja e kompjuterëve KC, me përjashtim të kompaktit KC, nuk 
   ishte e disponueshme për shitje për publikun e gjerë për shkak të prioritizimit të rreptë të 
   'përdoruesve shoqërorë' ndaj konsumatorëve, ata nuk janë 'kompjuterë shtëpiak' të vërtetë.
  • 1985: Atari ST (N. Am.), së pari me një ndërfaqe grafike të përdoruesit (GEM) për më pak se 1000 
   dollarë amerikanë; gjithashtu 1 MB RAM dhe procesor 16-bit Motorola 68000 për nën 1000 dollarë.
  • 1985: MSX2, gjenerata e dytë e Kompjuterëve MSX lançohet në mbarë botën. Ata arritën performancën e 
   kompjuterëve me performancë të lartë duke përdorur një procesor video me shpejtësi të lartë (Yamaha 
   V9938) i aftë për të trajtuar rezolucione prej 512x424 piksele dhe 256 ngjyra të njëkohshme nga një 
   paletë prej 512
  • Qershor 1985: Komodore 128 (N. Am.) Final, më i avancuar 8-bit Komodore, ruajti përputhshmërinë e plotë 
   me C64 ndërsa shtoi CP/M në një arkitekturë komplekse me shumë mënyra
  • Korrik 1985: Amiga 1000 (N. Am.), set i personalizuar i çipave për grafikë dhe audio dixhitale; OS me 
   shumë detyra me ndërfaqe GUI dhe CLI; Përpunuesi 16-bit Motorola 68000. Fillimisht i projektuar si një 
   tastierë lojërash, por u ripozicionua si një kompjuter shtëpiak.[106]
  • 1986: Molla IIGS, modeli i pestë dhe më i avancuar në serinë Apple II, me aftësi grafike dhe zëri të 
   përmirësuara shumë. Përdori një CPU 16-bit 65C816, i njëjtë me atë të përdorur në Sistemin e Argëtimit 
   Super Nintendo.
  • Qershor 1987: Lisi i Arkimedit (Evropë), lëshuar në treg me një përpunues të vogël 32-bit ARM2 8 MHz, 
   me 512 KB dhe 4 MB RAM dhe një hard disk opsional 20 ose 40 MB.
  • Tetor 1987: Amiga 500 (N. Am.), Amiga 1000 e ripaketuar në një strehë të ngjashme me C64 me tastierë 
   dhe motherboard në të njëjtin mbyllje, së bashku me një disketë 3,5". Prezantuar në të njëjtën kohë me 
   Amiga 2000 më të zgjerueshme.
  • 1988 - MSX2+ lëshohet në Japoni. Është në gjendje të shfaqë më shumë se 19,000 ngjyra të njëkohshme në 
   ekran falë kompresimit grafik të bazuar në harduer.
  • 1989: SAM Coupé (Evropë), bazuar në përpunuesin e vogël Z80 6 MHz; tregtohet si një përmirësim logjik 
   nga ZX Spektrum.
  www.kompjutershtepiake.com/1990
  1990
  1990:
  • Dhjetor 1991: MSX TurboR lëshohet vetëm në Japoni. Ky është gjenerata e fundit e kompjuterëve MSX që u hodh në treg nga një markë elektronike shtëpiake. Është gjithashtu MSX i parë i bazuar në një CPU 16-bit: procesori Ascii R800.
  • 1992: Atari Falkon (N. Am.), kompjuteri i fundit në shtëpi nga Atari, i dërguar me një përpunues sinjali dixhital.
  • Tetor 1992: Amiga 1200 (N. Am.), kompjuteri i fundit shtëpiak nga Komodore, u shit mirë në Evropë. – Abdurrahim Buza, piktor shqiptar (l. 1905)