1 (numër)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
0 1 2
−1 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Themelorone
Rendor1-ë
(first)
Sistemi i numraveunar
Faktorizimi1
Pjesëtues1
Numri romakI
Roman numeral (unicode)Ⅰ, ⅰ
Prefiksi grekmono- /haplo-
Prefiksi latinuni-
Binar12
Trefishtë13
Katërfishtë14
Pesëfishtë15
Gjashtëfishtë16
Tetëfishtë18
Duodecimal112
Heksadecimal116
Vigesimal120
Base 36136
Numrat grekα'
Persisht١ - یک
Arab١
Urdu۱
Sindhi١
Ge'ez
Bengali dhe Asameze
Gjeorgjiane Ⴁ/ⴁ/ბ(Bani)
Njumrat kinez一,弌,壹
Koreane일, 하나
Devanāgarī (ek)
Telugu
Tamil
Kannada
Hebraikא (alef)
Kmer

1 (një; gjithashtu thirret si njësi), është një numër, një shifër, dhe emri dhe emri i karakterit që përfaqëson atë numër. Përfaqëson një entitet të vetëm, njësi e numërimit ose matjes.

Si numër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Njëshi, që ndonjëherë i referohet si njësi, është numri i plotë para dyshit dhe pas zeros. Njëshi është numri i parë jo-zero në numrat natyror gjithashtu numri i parë tek në numrat natyror.

Çdo numër i shumëzuar me një është përsëri ai numër, dhe njëshi është identiteti për shumëzimin. Si rezultat, njëshi është faktoriali i vetes, katrori i vetes, kubi i vetes,  dhe kështu me radhë. 

Si shifër[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karakteri i përdorur sot në botën perëndimore që përfaqëson numrin 1, një vijë vertikale, shpesh me një përthyerje serif në krye dhe ndonjëherë me një vijë të shkurtër horizontale në fund, gjurmët e rrënjëve të saj i ka tek indianët, të cilët e shkruanin 1 si një vijë horizontale, pothuajse si karakteri kinez 

Matematikë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në matematikë, 1 është:

Në teknologji[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Kodi i identifikimit të rrëshirës i përdorur në riciklim për të identifikuar Polyethylene terephthalate.[1]
  • Përdoret në kodin binar së bashku me 0.

Në shkencë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Plastic Packaging Resins" (PDF) (në anglisht). American Chemistry Council. Arkivuar nga origjinali (PDF) më 21 korrik 2011. Marrë më 29 nëntor 2018.