7.62×54mmR

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shembuj të municionit 7.62x54mm.

7.62×54mmR është një fishek pushke me buzë e zhvilluar nga Perandoria Ruse dhe e prezantuar si një fishek shërbimi në 1891. Fillimisht e krijuar për pushkën Mosin-Nagant me veprim rrufe, ajo u përdor gjatë epokës së vonë cariste dhe gjatë gjithë periudhës sovjetike e deri më sot. ditë. Fisheku mbetet një nga fishekët e paktë me kornizë standarde ende në përdorim ushtarak dhe ka jetëgjatësinë më të gjatë të shërbimit sesa çdo fishek i lëshuar nga ushtria.

Modeli amerikan Winchester 1895 ishte gjithashtu i pajisur për këtë fishek sipas një kontrate me qeverinë ruse. 7.62×54mmR është ende në përdorim nga ushtria rusepushkët snajper Dragunov, SV-98 dhe të tjera, si dhe në disa mitralozë modern për qëllime të përgjithshme si mitralozi PKM dhe Pecheneg. Fillimisht, raundi u caktua "modeli i fishekëve me tre rreshta i vitit 1891". Më pas u bë i njohur gjerësisht me emërtimin "Fishek pushke 7.62mm". Raundi gabimisht është njohur si "7.62mm rusisht" (dhe ende shpesh përmendet si i tillë në bisedë), por, sipas standardeve, R në emërtimin (7.62×54mmR) do të thotë "rimmed", në linjë standarde me emërtimet C.I.P.. Emri ndonjëherë ngatërrohet me raundin "7.62 Sovjetik", i cili i referohet fishekut 7.62×39mm pa buzë të përdorur në pushkët SKS dhe AK (AK-47, AK-15, AEK-973).

Referenca[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]