A e dini se: Astronomi

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A e dini se organizimi këtu është bërë sipas temave?
Shkencat Natyrore dhe Matematika
Astronomi Informatikë Kimi
Matematikë Mjekësi Statistikë
Biologji Fizikë Zoologji
Shkencat e Zbatuara
Albanologji Agrikulturë Arkitekturë
Biznes Komunikim Arsimim
Inxhinieri Shtet Ligj
Politikë Programim Teknologji
Transport Internet
Shkencat Sociale dhe Filozofia
Antropologji Arkeologji Filozofi
Gjeografi Gjuhë Letërsi
Histori Luftë Mitologji
Psikologji Sociologji
Fe dhe pa fe
Ateizëm Budizëm Baptizëm
Hinduizëm Judaizëm Islam
Krishterim Shtrigëri
Kultura dhe Arti
Aktrim Argëtim Gatim
Internet Art Lojëra
Artizanat Sport Turizëm
Televizion
Tjera
Njeriu Shqipëria Kosova
Personalitete Civilizim Ushqim

Yjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Ka më shumë yjeunivers sekokrra rëre në tokë.
 • Megjithëse gjigantet e kuq janë më të mëdhenj, xhuxhat e bardhë kanë fushë më të fuqishme gravitacionale dhe dendësi më të madhe.
 • Në një natë të kthjellët, syri i lirë mund të dallojë më shumë 2000 yje

Planetët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mërkuri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Planeti më i afërt me diellin
 • Planet shkëmbor
 • Megjithëse është planeti më i afërt ai nuk është më i nxehti
 • Mërkuri ka gravitet të vogël prandaj nuk ka atmosferë (prandaj nuk mund të jetë më i nxehti)
 • Nuk ka hëna
 • Nga mungesa e atmosferës, nata dhe dita kanë ndryshim të madh në temperatura
 • Mërkuri rrotullohet rreth vetes për 176 ditë tokësore por rreth diellit vetëm për 88 ditë.

Afërdita[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Afërdita është planet shkëmbor
 • Nuk ka hëna
 • Sipërfaqja e saj është e mbushur me male vullkanike
 • Atmosfera e Afërditës është e trashë (90 herë më shumë presion atmosferik se toka) dhe e përbërë nga dioksidi i karbonit (CO2)
 • Atmosfera e trashë shkakton dhe efekt serrë që bën që Afërdita të jetë planeti më i nxehtë
 • Madhësia e saj është e ngjashme me atë të Tokës
 • Afërdita është planeti i vetëm i cili rrotullohet nga lindja në perëndim.
 • Afërdita dallohet lehtësisht në qiell pasi është trupi i dytë më i madh se hëna (në mëngjes dhe në darkë shfaqet si një pikë e verdhë në qiell).

Toka[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Wshtë planet shkëmbor
 • I vetmi planet ku gjendet uji në gjendje të lëngët, dhe si pasojë jeta
 • Planeti më i madh ndër planetët shkëmborë
 • Ka vetëm një sateli: hënën
Pikat nw qiell janw galaksi tw ndryshme
Foto e NASA-s që tregon një pjesë të universit

Marsi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Planeti i fundit shkëmbor
 • Ka 2 hëna të crregullta: Phobos, Deimos
 • Ka ngjyrë të kuqe
 • Mali më i lartë në sistemin diellor gjendet në mars: Olympus Mons(afërsisht 3 herë më i lartë se Everesti)
 • Në polet e Marsit ka akullnaja gjigande
 • Struktura fizike e marsit është e ngjashme me tokën
 • Ende nuk kemi misione njerëzore për në mars por roboti Curiosity është i vetmi mision që po vazhdon aktualisht në Mars
 • Marsi ka ujë në formë të ngrirë dhe kanione. Shkencëtarët mendojnë se Marsi mund të ketë pasur ujë dhe jetë.
 • Toka zë afërsisht 6 herë volumin e Marsit.

Jupiteri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Jupiteri është aq i madh sa që mund të zërë brenda tij të gjithë planetët e tjerë.
 • Jupiteri ka numrin më të madh të satelitëve: 67.
 • Katër hënat më të mëdhaja të Jupiterit janë zbuluar nga Galileo Galilei: për nder të tij, sot njëra nga hënat e ka emrin Galilei.
 • Nëqoftëse e shohim Jupiterin me teleskop, do të dallojmë një pikë të kuqe e cila është një stuhi ciklonike miliona vjecare
 • Stuhitë e shumta në Jupiter shkaktohen nga rrotullimi i Jupiterit rreth vetes
 • Jupiteri është planeti që e përshkon orbitën më shpejt se gjithw tw tjerwt

Urani[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Urani ka unaza si Saturni(13) por ato janë më të holla dhe nuk duken mirë përvec se me teleskop të zhvilluar.
 • Urani ka një bosht rrotullimi të vecantë: nga veriu në jug.
 • Urani është planeti i vetëm që është zbuluar me teleskop (të tjerët janë zbuluar që në antikitet).
 • Urani ka vëllimin e 4 tokave (afërsisht).
 • U zbulua në 1781 nga ëilliam Herschell.
 • Një ditë në Uran është 17 orë ndërsa një vit është sa 84 vite tokësore.
 • është një planet i gaztë (nuk ka kore, mantel dhe bërthamë por vetëm gaze të cilat shtypen në qendër).
 • Asnjë satelit artificial sot nuk e orbiton Uranin. Misioni i vetëm që ëshët ndërmarrë me këtë qëllim është Voyager.

Neptuni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Neptuni është planeti më i largët nga sistemi diellor
 • Neptuni ka unaza
 • Neptuni ka erërat më të fuqishme në sistemin diellor
 • Neptuni është planeti më i ftohtë në sistemin diellor
 • Hëna kryesore e Nepunit është Tritoni

Yjet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 • Në qiell të hapur mund të shihen rreth 20 mijë yje.
 • Ka më shumë yje në univers sesa kokrra rëre në tokë