A e dini se: Civilizim

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
A e dini se organizimi këtu është bërë sipas temave?
Shkencat Natyrore dhe Matematika
Astronomi Informatikë Kimi
Matematikë Mjekësi Statistikë
Biologji Fizikë Zoologji
Shkencat e Zbatuara
Albanologji Agrikulturë Arkitekturë
Biznes Komunikim Arsimim
Inxhinieri Shtet Ligj
Politikë Programim Teknologji
Transport Internet
Shkencat Sociale dhe Filozofia
Antropologji Arkeologji Filozofi
Gjeografi Gjuhë Letërsi
Histori Luftë Mitologji
Psikologji Sociologji
Fe dhe pa fe
Ateizëm Budizëm Baptizëm
Hinduizëm Judaizëm Islam
Krishterim Shtrigëri
Kultura dhe Arti
Aktrim Argëtim Gatim
Internet Art Lojëra
Artizanat Sport Turizëm
Televizion
Tjera
Njeriu Shqipëria Kosova
Personalitete Civilizim Ushqim
 1. Në vendet e zhvilluara % e te rritureve qe martohen ra nga 72% ne 1970 në 60 % ne 1996. Mundësia për divorcim në martesën e parë u rrit nga 50% në 67%. Mundësia për divorcim në martesën e dytë është rreth 10 % me e lartë se në martesën e parë.
 2. Megjithëse në botë ka më shumë se 600 milionë telefona, gjysma e botës ende nuk ka bërë asnjë telefonatë.
 3. Në Ditën e Nënave në SHBA bëhen më tepër telefonata personale se në çdo ditë tjetër në çdo shtet tjetër.
 4. Gjysma e popullsisë së botës fiton vetëm rreth 5% të pasurisë së botës.
 5. Në 1750 në botë jetonin rreth 800 milionë njerëz, në1850 një miliardë më tepër dhe në një 1950 edhe njëtjetër miliard më tepër. Pastaj u deshën vetëm 50 vjet për tu dyfishuar do të thotë. 6 miliardë.
 6. Nga barku i vajzës 20 vjeçare nga Devoni Jugor, Angli u nxor lemshi i rëndë 2,5 kg nga qimet e flokëve te saj të cilat i kishte gëlltitur. Operimi u realizua në mars 1985.
 7. Rreth 27% e ushqimit në vendet e zhvilluara përfundon në koshat e plerave.
 8. Në vitin 1870 Londra kishte më shumë irlandezë se sa Dublini.
 9. Në Bashkimin Evropian çdo 33 sekonda prishet një martesë. Viktimat janë fëmijët.
 10. Italinë mesjetare puthjet nuk mund të merreshin ose jepeshin thjeshtë. N.q.s. një burrë e një grua shiheshin në publik duke u përqafuar ata ishin të detyrurar të martoheshin.
 11. Sherbimi Postar i SHBA dërgon rreth 43% të postës botërore, ndjekësi më i afërt është Japonia me 6 %.
 12. Në Perëndim njerëzit ndërrojnë shtëpi mesatarisht 1 herë në 7 vjet.
 13. Ne qytetet e medha te Amerikes, shtetasit fotografohen afersisht 20 here ne dite?
 14. Ne SHBA 1/3 e zezakeve mes 20-29 vjeç janë ne burg ose nen hetim.
 15. Ne shoqerine e sotme njerëzore fliten 2796 gjuhe te ndryshme.Ato ndahen ne 11 grupe kryesore dhe 50 grupe (gjuhesh te vogla). Njerëzit qe flasin keto gjuhe perdorin rreth 8000 dialekte
 16. Vendasit nga ujdhesa BoliaIndonezi gjatë lëvrimit të arës ia vënë rreth qafës kaut thesin e mbushur me gurë të rëndë në mënyrë që t'ia ndalojnë shpejtësinë gjatë lëvrimit
 17. Në vitin 1795 një nënpunës në Berlin të parit i lindi të parit ideja që shtëpitë në qytet të shënoheshin me numra, kurse emërimi i rrugëve është bërë shumë më vonë.
 18. Gratë e fisit Bambara të cilët jetojnë në Senegal, tërë trupin e lyejnë me baltë të kuqe.
 19. Skandinavët dikur kan prodhuar litarë shumë të fortë duke shfrytëzuar rrënjët e drunjëve sidomos të pishës.