Abdylmenaf Bexheti

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Abdulmenaf Bexheti (lindur më 2 korrik 1959Reçicë të Vogël, Tetovë) është ekonomist, profesor dhe anëtar i Akademisë së Shkencave dhe e Arteve të Kosovës si dhe i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë së Veriut.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Abdulmenaf Bejeti shkollën fillore dhe të mesmen e kreu në Tetovë . Në vitin 1982 diplomoi në Fakultetin Ekonomik në Prishtinë . Karrierën profesionale e filloi në TPT “Techno-Promet” Tetovëvitin 1983, ku punoi deri në vitin 1987 . Në vitin 1987 kaloi në atë kohë në KOS - dega Tetovë, ku punoi si inspektor financiar, ndërsa një vit më vonë u gradua në inspektor të lartë të KOS-it të Republikës së Maqedonisë. Në postin e tij qëndroi deri në mars të vitit 1994 kur me vendim të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë u emërua zëvendësdrejtor i Drejtorisë së të Ardhurave Publike, ndërsa nga maji i vitit 1995 deri në shkurt 1996 e mbajti pozitën e drejtorit të IRS.

vitin 1996 u zgjodh Ministër i Zhvillimit në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë, ndërsa në periudhën nga 29 maj 1997 deri më 30 nëntor 1998 ushtron detyrën e Ministrit të Urbanistikës, Ndërtimtarisë, Transportit dhe Ekologjisë së Republika e Maqedonisë .

vitin 1996, Bejetti regjistrohet në studimet pasuniversitare në Fakultetin Ekonomik të Universitetit “St. Kirili dhe Metodi" - Shkup, ku magjistroi në vitin 1999, nën mentorimin e akademikut Xente Bogoev me temë: "Struktura e konsumit publik në Republikën e Maqedonisë dhe mundësitë për racionalizim". Ka doktoruar në vitin 2002 në Fakultetin Ekonomik të Universitetit “St. Kirili dhe Metodi”, nën mentorimin e prof. Dr. Zhivko Atanasovski me temën: "Shpenzimet publike në vendet moderne dhe në Republikën e Maqedonisë - aspekte të racionalizimit dhe optimizimit".

Veprimtaria shkencore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Që nga themelimi i Universitetit të Evropës Juglindorevitin 2001, ai ka punuar si pedagog në Fakultetin e Administrimit të Biznesit dhe Administratës Publike në lëndët: bazat dhe parimet e menaxhimit dhe bazat dhe kontabiliteti financiar. Në vitin 2002 zgjidhet profesor asistent në lëndët e makroekonomisë dhe financave publike. Në vitin 2002, Bordi i Universitetit të Evropës Juglindore e emëroi atë si dekan të Fakultetit të Administrimit të Biznesit, ndërsa në fillim të vitit akademik 2004/05 u emërua prorektor i Fakultetit të Evropës Juglindore për financa. dhe zhvillimin e Universitetit, detyrë të cilën e mbajti deri në gusht të vitit 2012, kur u emërua anëtar i Bordit të JIEU-së, pozitë që e mban edhe sot.

Krahas mësimit të rregullt të studimeve universitare, pasuniversitare dhe doktoraturës, si dhe veprimtarive kërkimore-shkencore në fushën e marrëdhënieve socio-ekonomike. Në vitin 2004, në kuadër të bashkëpunimit ndëruniversitar, ai mori pjesë në një program dy-mujor për edukimin e mëtejshëm në programet e studimeve të studimeve pasuniversitare dhe aktiviteteve kërkimore në SHBA në Universitetin e Indianës - Indianapolis, në Fakultetin e Menaxhimit të Biznesit. (Shkolla e Biznesit Kelley). Në nëntor të vitit 2005 zgjidhet profesor i asocuar në Universitetin e Evropës Juglindore - Tetovë në fushën e makroekonomisë dhe financave publike.

Në fillim të vitit 2010, ai u zgjodh profesor ordinar në fushën e makroekonomisë - financave publike, në bazë të një vlerësimi kolegial nga një komision i përbërë nga prof. Dr. Heinz Dieter Wenzel, profesor ordinar në Universitetin e Bambergut – FR Gjermani, president, Akad. Taki Fiti, profesor ordinar në Fakultetin Ekonomik në Universitetin “St. Kirili dhe Metodi” - Shkup dhe prof. Sulo Haderi, profesor ordinar në Fakultetin Ekonomik në Universitetin e Tiranës.

Në të njëjtën kohë, Abdulmenaf Bejeti ishte anëtar i shumë nismave dhe organizatave ndërkombëtare dhe rajonale (SECI, PS, etj. ) si dhe shumë shoqata profesionale dhe të tjera në vend (Sindikata e punëtorëve financiarë dhe kontabilist të Republikës së Maqedonisë, Sindikata e Ekonomistëve të Republikës së Maqedonisë, Shoqata e Ekonomistëve nga Tetova dhe Dr. Ai ka qenë dhe është ende anëtar i bordeve mbikëqyrëse dhe drejtuese të shumë organizatave të njohura në rajon, duke përfshirë njëkohësisht edhe anëtar të komitetit të auditimit dhe të Bordit Drejtues të Bankës NLB në Shkup dhe Prishtinë.

Abdulmenaf Bexeti ka botuar dy libra, dy tekste universitare, mbi 100 punime shkencore dhe në dekadën e fundit më shumë se 200 analiza, rubrika dhe opinione në mjetet e informimit publik në Republikën e Maqedonisë.

vitin 2012 zgjidhet anëtar i Akademisë Shqiptare të Arteve dhe Shkencave. Anëtar i Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë është zgjedhur më 4 qershor 2012 .

Në vitin 2018 u bë Rektor i Fakultetit të Evropës Juglindore [1]

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ "Academician Abdylmenaf Bexheti is appointed the new Rector of SEEU". South East European University (në anglisht). Marrë më 2018-06-11.