Jump to content

Abraham Simpson

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Abe Simpson

Sergeant Abraham Jasper Simpson ("Grampa" ose "Abe") është një personazh fiktiv në serinë e animuar The Simpsons. Ai është patriark i familjes Simpson, babai i Homerit, Herbert dhe Abbie Simpson, vjehrri i Marge Simpson dhe gjyshi atëror i Bart, Lisa, dhe Maggie Simpson. Ai është gjithashtu ish-i dashuri i Jacqueline Bouvier, nëna e nuses të tij.

Abe është një veteran i Luftës së Dytë Botërore, i cili më vonë u dërgua në Kalanë e Pensioneve të Springfield nga Homeri. Ai është i njohur për historitë e tij të gjata, të egër dhe shpesh të pasakta dhe paaftësi të përgjithshme. Ai është një anëtar i Stonecutters, Masonëve dhe Komunistëve, si dhe është president i Aleancës së Gejëve dhe Lezbikeve për disa arsye.

Biografia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Pothuajse të gjitha informacionet biografike të Grampës sigurohen nga vetë ai. Shumë nga tregimet e tij duket se janë jashtëzakonisht të pasakta, shpesh fizikisht ose historikisht të pamundura, dhe herë pas here në kundërshtim, madje edhe me njëri-tjetrin. Si i tillë, të gjitha informacionet e dhëna nga Grampa shpesh merren si të paskta.

Fëmijëria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nëse informacioni i furnizuar nga vetvetja është i saktë, Abraham Jedediah Simpson lindi në "The Old Country" (ajo që duket se është Skocia ose Anglia Veriore), para se të emigroi si një fëmijë i ri në Shtetet e Bashkuara dhe të jetonte shkurtimisht brenda Statujës së Lirisë. Eliza Simpson, një e afërm indirekt i tij, me sa duket ndihmoi një skllav (stërgjyshin e tij Virgil Simpson, të jetë i saktë) të shpëtonte në Kanada: një tjetër vendndodhje e mundshme e "The Old Country". Sidoqoftë, për shkak të saktësisë së dyshimtë të tregimeve dhe kujtesës së Abes, disa ose e gjithë kjo mund të jetë e rreme dhe Abe thjesht mund të ketë lindur në SHBA, duke treguar Simpsons të kenë disa prejardhje të Amerikës Vendase dhe paraardhës të tjerë, të veshur me veshje amerikane të shekullit 18 dhe 19. Në epizodin "The Color Yellow", tregon gjithashtu se familja Simpson ishte tashmë në Amerikë shumë kohë para gjeneratës së Abe, megjithëse disa nga informacionet në këtë episod u furnizuan nga Abe. Ai lindi tek Orville dhe Yuma Simpson dhe vëllai i vogël i Hubert, Tyrone, Cyrus dhe vëllai më i madh i Hortense, Chet] dhe Bill.

Ai gjithashtu thotë se ai shërbeu në Luftën e Parë Botërore, por ai duhej të gënjejë për moshën e tij duke qenë rreth pesë në atë kohë. Vërtetësia e kësaj është gjithashtu në dyshim.

Personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Grampa Simpson është një burrë i vjetër, i rrudhur, në mënyrë periodike dhe i pavëmendshëm dhe mjaft i moshuar në masën e thirrjes së dikujt një rezervuar peshku. Ai jeton në Kalanë e Pensionit të Springfield, i cili është një vend i trishtuar, i vetmuar, i mbushur me njerëz të moshuar të zhytur, të gjymtuar dhe depresion (një shenjë afër hyrjes thotë: "Faleminderit që nuk diskutuat për botën e jashtme"). Abe gjithashtu informon Lisa se banorët nuk u lejohen të lexojnë gazeta sepse "ata hidhërohen me gjak". Shoku i tij më i ngushtë duket të jetë Jasper Beardly, një banor i Kalasë së Pensionit.

Ai kalon një pjesë të mirë të kohës së tij duke shkruar letra ankese. Ai dikur i shkruajti Presidentit, duke u ankuar se kishte shumë shtete, dhe duke kërkuar që ata të heqin qafe tre prej tyre. Ai gjithashtu i shkruajti "Modern Bride Magazine" në lidhje me neverinë e tij për të mos parë "një fytyrë të rrudhur" ose "një buzë të vetme pa dhëmb" në botim.

Grampa gjithashtu kishte një zakon të tregonte histori për të kaluarën e tij, megjithëse shumë kohë këto histori nuk ndodhën me të vërtetë. Me sa duket senziteti i tij bëri që ai të mendonte se ai me të vërtetë i kishte këto përvoja; Përndryshe ai thjesht mund të ishte gënjyer për ta. Megjithatë të paktën një nga tregimet e tij ishte e vërtetë; ai në lidhje me Flying Hellfish, njësi ushtarake që ai i shërbeu gjatë Luftës së Dytë Botërore.