Adam Smith

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Adam Smith
Libri ekonomik Pasuria e Kombeve.

Adam Smith (5 qershor 172317 korrik 1790) është një filozof dhe ekonomist skocez i Iluminizmit. Ai qëndron në histori si babai i shkencës ekonomike moderne, vepra kryesore e të cilit, Pasuria e kombeve, është një nga tekstet themeltare të liberalizmit ekonomik. Profesor i filozofisë morale në Universitetin e Gllasgout, ai i kushtoi dhjetë vite të jetës së tij këtij teksti që frymëzoi ekonomistët e mëdhenj pasardhës, ata që Karl Marks do t’i quante « klasikët » dhe që do të hidhnin parimet kryesore të liberalizmit ekonomik.

Shumica e ekonomistëve e konsiderojnë Smithin si «babain e ekonomisë politike» megjithatë, disa, si austriaku Jozef Shumpeter dhe amerikani Murrej Rothbard, e kanë quajtur një autor të vogël, duke konsideruar që vepra e tij përmbante pak ide origjinale dhe që këto të fundit ishin të gabuara.[1][2].

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ Schumpeter, Joseph, History of Economic Analysis
  2. ^ Rothbard, Murray N., Economic Thought Before Adam Smith

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]