Adem Gajtani

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Adem Gajtani
Adem Gajtani
Lindi me: 21 gusht, 1935
Lindi në: Podujevë, Jugosllavia
Vdiq me: 19 mars, 1982
Vdiq në: Shkup, (Jugosllavia)
Kombësia: Shqiptar
Profesioni: përkthyes, shkrimtar

Adem Abduramani Gajtani (Podujevë, Kosovë 21 gusht 1935 - Shkup, 19 mars 1982) - poet dhe përkthyes shqiptare. Ka diplomuar në Fakultetin Juridik në Shkup (1961). Ai ka praktikuar literaturë që nga viti 1955. Ai ka bashkëpunuar me gazetat dhe revistat në gjuhën shqipe Zani i rinis etj, ai ishte një gazetar i gazetës Rilindja dhe redaktor i seksionit kulturore të Flaka e Vllazrimit. Ai ishte anëtar i Shoqatës së Shkrimtarëve të Maqedonisë që nga viti 1973. Ai është autor i shumë koleksioneve poezisë në gjuhën shqipe. Ai ka perkthyer nga gjuha shqipe ne gjuhen maqedonishte dhe serbo-kroate në shqip. Ndër veprat e tjera, ai i përkthyer në shqip: "desert " nga Gjergj Abaxhiev "Paskvelija" nga Zhivko Çingo, "Years of Insomnia" nga Tome Momirovski dhe libra me zgjedhje poezi nga Mateja Matevski. Ai ishte një fitues i Miladinov Brothers Award, pas vdekjes (1982) për librin e tij me poezi Kënga e mjellmes punon: Dritë në zemër (1961), Deti Shell (1966), Jo zog, asnjë pemë (1973), Oh, kenge, larg kenges (1973), Një këngë në ëndërr (1975), Nga lulja në lule (1975), Disa herë të tretë-së (1977), yll deti (1979), Poezi (1980), kenge mjellme (1982).

Përkthime: Vargjet dhe tregime nga shkrimtarët e kombësisë shqiptare në Maqedoni (Shkup, 1973, me Aleksandar Popovski); Ti, Këngë, Ti e largët Këngë (Shkup, 1973 me Gane Todorovski).