Jump to content

Administrata e Kontrollit të Drogës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Administrata e Kontrollit të Drogës
Drug Enforcement Administration
Vula e Administratës së Kontrollit të Drogës
Vula e Administratës së Kontrollit të Drogës
Shenja e agjentit special të DEA
Flamuri i DEA-s
Flamuri i DEA-s
Pasqyrë e agjencisë
Formuarkorrik 1, 1973; 51 vite më parë (1973-07-01)
Pararendëse agencies
Punonjësit10,169 (2019)
Buxheti vjetorUS$3.136 miliard (FY2019)[1]
Struktura juridiksionale
Federal agencyShtetet e Bashkuara
Operations jurisdictionShtetet e Bashkuara
Natyra e përgjithshme
Struktura operative
SeliaQarku Arlington, Virxhinia, U.S.[2]
Agjent Specials4,924
Ekzekutiv i agjencisës
Agjencia mëmëDepartamenti i Drejtësisë i Shteteve të Bashkuara
Website
www.dea.gov

Administrata e Kontrollit të Drogës (në anglisht: Drug Enforcement Administration; akronimi: DEA) është një agjenci federale e zbatimit të ligjit të Shteteve të Bashkuara nën Departamentin e Drejtësisë së SHBA, e ngarkuar me luftën kundër trafikut dhe shpërndarjes së paligjshme të drogës brenda SHBA. Është agjencia kryesore për zbatimin e brendshëm të Ligji i Substancave të Kontrolluara, i cili ndan juridiksionin e njëkohshëm me Byronë Federale të Hetimit, Zbatimin e Emigracionit dhe Doganave të SHBA-së, dhe Doganat dhe Mbrojtjen e Kufirit të SHBA-së . Megjithatë, DEA ka përgjegjësinë e vetme për koordinimin dhe ndjekjen e hetimeve të drogës në SHBA si brenda dhe jashtë vendit.

Ajo u themelua në vitin 1973 si pjesë e luftës së qeverisë amerikane kundër drogës. DEA ka një njësi të inteligjencës që është gjithashtu anëtare e Komunitetit të Inteligjencës Amerikane. Ndërsa njësia është pjesë e zinxhirit komandues të DEA-s, ajo gjithashtu raporton te Drejtori i Inteligjencës Kombëtare . DEA është kritikuar për planifikimin e barnave që kanë përdorime mjekësore dhe për përqendrimin në operacionet që e lejojnë atë të kapë para në vend të atyre që përfshijnë barna që shkaktojnë më shumë dëm.

Historia dhe mandati

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Administrata e Zbatimit të Drogës u krijua më 1 korrik 1973, nga Plani i Riorganizimit Nr. 2 i 1973, i nënshkruar nga Presidenti Richard Nixon më 28 korrik [4] Ai propozoi krijimin e një agjencie të vetme federale për të zbatuar ligjet federale të drogës, si dhe për të konsoliduar dhe koordinuar aktivitetet e qeverisë për kontrollin e drogës. Kongresi e pranoi propozimin, pasi ata ishin të shqetësuar me disponueshmërinë në rritje të barnave. [5] Si rezultat, Byroja e Narkotikëve dhe Drogave të Rrezikshme (BNDD), Zyra e Zbatimit të Ligjit për Abuzimin me Drogën (ODALE); rreth 600 agjentë specialë të Byrosë së Doganave, Shërbimit të Agjencisë Doganore dhe zyrave të tjera federale u bashkuan për të krijuar DEA-n. [6]

Që nga fillimi i viteve 1970, selia qendrore e DEA ishte e vendosur në 1405 I ("Syri") Rruga NW në qendër të Uashingtonit, DC Me rritjen e përgjithshme të agjencisë në vitet 1980 (për shkak të rritjes së theksit në përpjekjet federale të zbatimit të ligjit për drogën) dhe rritjes së njëkohshme në stafin e selisë, DEA filloi të kërkonte një vendndodhje të re të selisë; u morën parasysh vendndodhjet në Arkansas, Misisipi dhe baza të ndryshme ushtarake të braktisura rreth Shteteve të Bashkuara. Megjithatë, Prokurori i Përgjithshëm i atëhershëm Edwin Meese përcaktoi se selia duhej të ishte afër zyrës së Prokurorit të Përgjithshëm. Kështu, në 1989, selia u zhvendos në 600–700 Army-Navy Drive në zonën e qytetit të Pentagonit të Arlington, Virxhinia, pranë stacionit të metrosë me të njëjtin emër. [7]

Distinktivi i 25-vjetorit të Administratës së Zbatimit të Drogës

Më 19 prill 1995, Timothy McVeigh sulmoi ndërtesën federale Alfred P. MurrahOklahoma City sepse ajo strehonte zyra rajonale për Byronë Federale të Hetimit (FBI), Byronë e Alkoolit, Duhanit, Armëve të Zjarrit dhe Eksplozivëve (ATF) dhe DEA, të gjitha. nga të cilat kishte kryer bastisje që ai i konsideronte si ndërhyrje të pajustifikuara në të drejtat e popullit. [8] Ky sulm shkaktoi vdekjen e dy punonjësve të DEA-s, një anëtari të grupit të punës dhe dy kontraktorëve në bombardimin në Oklahoma City. Më pas, kompleksi i selisë së DEA u klasifikua si një instalim i Nivelit IV sipas standardeve federale të sigurisë së ndërtesave të Shteteve të Bashkuara, që do të thotë se do të konsiderohej një objektiv i zbatimit të ligjit me rrezik të lartë për terroristët. [9] Masat e sigurisë përfshijnë pllaka hidraulike çeliku për të vendosur distancën nga ndërtesa, detektorët e metaleve dhe stacionet e rojes. [10]

Në shkurt 2003, DEA krijoi një laborator të provave dixhitale brenda Zyrës së saj të Shkencave Ligjore. [11]

Harta e 21 divizioneve fushore vendase të DEA: 1. Alabama, Çikago, 2. Detroit, 3. dhe Atlanta, 4. Dallas, 5. Denver, 6. Boston, 7. El Paso, 8. Hjuston, 9. Los Anxhelos, 10. Miami, 11. Newark, 12. Nju Orleans, 13. Nju Jork, 14. Filadelfia, 15. Phoenix, 16. San Diego, 17. San Francisko, 18. Seatle, 19. St. Louis, 20. Karaibe (San Juan, Porto Riko), 21. Washington DC

DEA drejtohet nga një Administrator i Administratës së Kontrollit të Drogës i emëruar nga presidenti i Shteteve të Bashkuara dhe i konfirmuar nga Senati i SHBA. Administratori i raporton Prokurorit të Përgjithshëm nëpërmjet Zëvendës Prokurorit të Përgjithshëm . [12] Administratori ndihmohet nga një zëvendësadministrator, shefi i operacioneve, kryeinspektori dhe tre ndihmës administratorë (për divizionet e Mbështetjes së Operacioneve, Inteligjencës dhe Burimeve Njerëzore). Stafi tjetër i lartë përfshin shefin financiar dhe këshilltarin kryesor. Administratori dhe zëvendësadministratori janë personeli i vetëm i emëruar nga presidenti në DEA; të gjithë zyrtarët e tjerë të DEA janë punonjës të qeverisë me karrierë. Selia e DEA ndodhet në Arlington, Virxhinia, përballë Pentagonit. Ajo mban Akademinë e saj DEA të vendosur në bazën e Korpusit Detar QuanticoQuantico, Virxhinia, së bashku me Akademinë e FBI-së. Ajo mban 23 divizione vendase në terren me 222 zyra në terren dhe 92 zyra të huaja në 70 vende. [13] Me një buxhet që tejkalon 3 miliardë dollarë, DEA punëson 10,169 njerëz, duke përfshirë 4,924 agjentë specialë dhe 800 analistë të inteligjencës. Të bëhesh një agjent special ose analist i inteligjencës me DEA është një proces konkurrues.

rr. 2015 selia e saj dhe Muzeu DEA ishin në 503,776 metra katrorë (46,802.3 m2) në Lincoln Place, një ndërtesë zyre me qira në Pentagon Siti në Qarkun Arlington, Virxhinia. Në shtator 2018 kjo qira ishte planifikuar të përfundonte. Administrata e Shërbimeve të Përgjithshme (GSA), rreth vitit 2015, po kontrollonte për të parë se ku në Virxhinia Veriore mund të ishte selia e DEA. Në vitin 2018, qeveria e Shteteve të Bashkuara zgjati qiranë në Lincoln Place, tani për të skaduar rreth 2033. Administrata e DEA favorizoi ruajtjen e vendndodhjes origjinale.

 • Administratori
  • Zëvendës Administrator
   • Divizioni i Burimeve Njerëzore
    • Bordi i Karrierës
    • Bordi i Sjelljes Profesionale
    • Zyra e Trajnimit
   • Divizioni i Operacioneve
    • Divizioni i Aviacionit
    • Zyra e Menaxhimit të Operacioneve
    • Divizioni i Operacioneve Speciale
    • Zyra e Kontrollit të Diversionit
    • Zyra e Zbatimit Global
    • Zyra e Operacioneve Financiare
   • Divizioni i Inteligjencës
   • Divizioni i Menaxhimit Financiar
    • Zyra e Menaxhimit të Blerjes dhe Zhvendosjes
    • Zyra e Financave
    • Zyra e Menaxhimit të Burimeve
   • Divizioni i Mbështetjes Operative
    • Zyra e Administratës
    • Zyra e Sistemit Informativ
    • Zyra e Shkencës Ligjore
    • Zyra e Teknologjisë Hetimore
   • Divizioni i Inspektimit
    • Zyra e Inspektimeve
    • Zyra e Përgjegjësisë Profesionale
    • Zyra e Programeve të Sigurisë
   • Divizionet dhe zyrat në terren

Agjentët specialë

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]
Agjentët e DEA eskortojnë lordin kolumbian të drogës Miguel Rodríguez Orejuela pas ekstradimit të tij në Shtetet e Bashkuara në 2005.

Që nga viti 2017, kishte 4 650 agjentë specialë të punësuar nga Administrata e Zbatimit të Drogës. Paga fillestare e agjentëve të DEA është 49 746-55 483 dollarë. Pas katër vjetësh, paga rritet në mbi 92 592 dollarë. [15]

Pas marrjes së një oferte të kushtëzuar punësimi, rekrutët duhet të kryejnë një trajnim rigoroz 18-javor, i cili përfshin mësime në aftësitë e armëve të zjarrit (përfshirë gjuajtjen bazë), sigurinë e armëve, të shtënat taktike dhe trajnimin e vendimeve me forcë vdekjeprurëse. Për t'u diplomuar, studentët duhet të mbajnë një mesatare akademike prej 80 përqind në provimet akademike, të kalojnë testin e kualifikimit të armëve të zjarrit, të demonstrojnë me sukses lidershipin dhe vendimmarrjen e shëndoshë në skenarë praktikë dhe të kalojnë teste rigoroze të detyrave fizike. Pas diplomimit, rekrutët fitojnë titullin Agjent Special i DEA.

DEA përjashton nga shqyrtimi aplikantët për punë që kanë një histori të çdo përdorimi të narkotikëve ose drogave të paligjshme. Hetimi zakonisht përfshin një test poligraf për pozicionet e specialistëve të agjentëve specialë, hetuesve të devijimit dhe kërkimit të inteligjencës.

Në vitin 2018, buxheti i DEA ishte 2.086 miliardë dollarë. [16] 445 milionë dollarë u shpenzuan për zbatimin ndërkombëtar dhe 1,627 miliardë dollarë u shpenzuan për zbatimin e brendshëm.

 • Thyerja e burimeve të huaja dhe vendase të furnizimit (1.0149 miliardë dollarë) nëpërmjet çrrënjosjes/shtypjes së kanabisit vendas; zbatimi i brendshëm; operacionet kërkimore, inxhinierike dhe teknike; Programi i Hetimeve të Bashkëpunimit të Huaj; operacionet e inteligjencës (inteligjenca financiare, inteligjenca operacionale, inteligjenca strategjike dhe Qendra e Inteligjencës El Paso); dhe kontrollin e diversionit të drogës dhe kimikateve.
 • Reduktimi i krimit dhe dhunës lidhur me drogën (181.8 milionë dollarë) që financojnë ekipet shtetërore dhe lokale dhe ekipet e lëvizshme të zbatimit.
 • Ulja e kërkesës (3.3 milionë dollarë) nëpërmjet edukimit kundër legalizimit, trajnimit për personelin e zbatimit të ligjit, programeve rinore, mbështetjes për koalicionet me bazë në komunitet dhe programeve të ndërgjegjësimit për drogën sportive.

Në kulturën popullore

[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

DEA zakonisht paraqiten në filmat dramatikë të krimit dhe në TV, si protagonistë dhe antagonistë.

 1. ^ "Staffing and Budget". www.dea.gov. Arkivuar nga origjinali më prill 8, 2022. Marrë më mars 31, 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 2. ^ Sernovitz, Daniel J. (shtator 12, 2018). "DEA commits to Pentagon City for another 15 years". Washington Business Journal. Marrë më qershor 24, 2023. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 3. ^ "DEA Leadership". www.dea.gov. Arkivuar nga origjinali më shkurt 17, 2022. Marrë më shkurt 17, 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 4. ^ "Drug Enforcement Administration: Drug Abuse Prevention Service Award" (PDF). Learning for Life. Arkivuar nga origjinali (PDF) më tetor 20, 2016. Marrë më tetor 9, 2016. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 5. ^ "History of the DEA: 1970 – 1975". deamuseum.org DEA museum. Arkivuar nga origjinali më shtator 28, 2007. Marrë më prill 30, 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 6. ^ "Marijuana Timeline". Public Broadcasting Service. Arkivuar nga origjinali më korrik 9, 2014. Marrë më prill 23, 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 7. ^ "DEA History Book, 1985–1990". United States Department of Justice. Arkivuar nga origjinali më qershor 22, 2008. Marrë më gusht 31, 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 8. ^ Michel, Lou; Herbeck, Dan (2001). American Terrorist. HarperCollins. ISBN 9780060394073. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 9. ^ Smith, Joseph (2002). "Anti-Terrorism: Criteria, Tools & Technology" (PDF). Protective Glazing. Applied Research Associates, Inc. Arkivuar nga origjinali (PDF) më shtator 18, 2013. Marrë më tetor 1, 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 10. ^ "The DEA museum | Cannabis Culture Magazine". Cannabisculture.com. dhjetor 15, 2009. Arkivuar nga origjinali më janar 19, 2012. Marrë më gusht 31, 2011. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 11. ^ "1999–2003". DEA. Arkivuar nga origjinali më maj 26, 2007. Marrë më qershor 3, 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 12. ^ "Title 28, C.F.R., Part 0.102" (PDF). Department of Justice. fq. 57. Arkivuar nga origjinali (PDF) më gusht 10, 2007. Marrë më prill 28, 2007. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 13. ^ "DEA Office Locations". Drug Enforcement Administration. Arkivuar nga origjinali më korrik 22, 2008. Marrë më korrik 9, 2008. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 14. ^ "DEA - ONSI Presidential Policy Directive #28". acrobat.adobe.com. Arkivuar nga origjinali më korrik 13, 2022. Marrë më mars 31, 2022. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 15. ^ "Top Careers for Students of Criminology and Criminal Justice". Portland State University. Arkivuar nga origjinali më tetor 19, 2014. Marrë më shtator 30, 2014. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)
 16. ^ "FY budget request". www.justice.gov. 2019. Arkivuar nga origjinali më nëntor 3, 2018. Marrë më korrik 30, 2019. {{cite web}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)