Adoleshenca

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Adoleshenca është një fazë e zhvillimit fizik dhe mendor të njeriut, zakonisht e renditur ndërmjet fazës së fëmijërisë dhe pjekurisë ligjore. Sipas fazave të Erik Erikson të zhvillimit njerëzor, për shembull, një i rritur i ri është në përgjithësi një person në mes të moshës 20 dhe 22 vjeç, ndërsa një adoleshent është një person në mes të moshës 13 dhe 19 vjeç. [1]

Studiuesit kanë gjetur atë tepër të vështirë për të rënë dakord mbi një përkufizim të saktë të periudhës së adoleshencës. Kuptimi i plotë i adoleshencës në shoqërinë e sotme mundësohet nga njohuritë që rrjedhin nga zonat e psikologjisë, biologji, histori, sociologji, edukim, dhe antropologji. Brenda të gjithave nga këto perspektiva, kjo është e sigurt të themi se adoleshenca është parë si një tranzicion ndërmjet varësisë dhe pavarësisë dhe qëllimi kryesor i së cilës është përgatitja e fëmijëve për moshën e rritur.

Hyrje[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Përcaktimi i limiteve kohore ndërmjet fundit të adoleshencës dhe fillimit të moshës madhore ndryshon sipas vendit, sipas funksionit, dhe për më tepër edhe në një komb-shtet të vetëm apo sipas kulturës. Në shoqërinë civile është konsiderimi një moshë e pjekur për të besuar nga shoqëria detyra të një rangu të caktuar. Piketa të tilla përfshijnë, por nuk kufizohen vetëm në, pilotimin e një makinë duke shërbyer në forcat e armatosura ose në juri, blerjen dhe pirjen e alkoolit, votimi, lidhjen e kontratave, duke përfunduar nivele të caktuara të arsimit, dhe martesës. Adoleshenca është e shoqëruar zakonisht me një fitim dhe/apo rritje pamvarësie nga figurat autoritare, në kundërshtim me fazën preadoleshencës.

Zhvillimi i adoleshencës, karakterizohet nga fillimi i pubertetit me një rritje të vrullshme masës trupore, të masës neuronale. Vërehen ndryshime në aftësinë e të menduarit abstrakt dhe multi-dimensionally, në aftësinë e përfaqësimit të strukturave shoqërore. Ndryshime të mëdha biologjike përfshijnë ndryshime në organet seksit, lartësia, pesha, dhe në masë të muskujve, si dhe ndryshime të mëdha në strukturën e trurit dhe organizimin.

Përparimet njohëse përfshijnë edhe rritje në njohuri dhe në aftësinë për të menduar abstrakte dhe për arsye më të efektshme. Studimi i zhvillimit të adoleshentëve shpesh përfshin bashkëpunimeve ndërdisiplinore. Për shembull, hulumtuesit në neuroshkencë ose bio-sjelljes shëndetësore mund të përqendrohet në ndryshimet në strukturën e trurit pubertal dhe efektet e saj në njohje apo marrëdhënie shoqërore. Sociologëve të interesuar në adoleshencë mund të përqendrohet në marrjen e roleve sociale (p.sh. punëtor apo partneri romantike) dhe se si kjo ndryshon mes kulturave apo të kushteve sociale. Psikologë zhvillimore mund të përqendrohen në ndryshimet në marrëdhëniet me prindërit dhe bashkëmoshatarët.

Perspektiva historike si ato të ofruara nga Glen Plaku, Joseph Kett, apo Thomas Stresi dëshmojnë faktin se adoleshenca, si një periudhë e zhvillimit njerëzor, ka ndryshuar në mënyrë të konsiderueshme nga një epokë historike në tjetrën. Për shkak të ndryshimeve të vazhdueshme të natyrës së saj, është e pamundur që të përgjithësohen përfundime në lidhje me çështje të tilla si shkalla në të cilën adoleshencës është e vështirë, detyrat zhvillimore të periudhës, ose të natyrës së marrëdhënieve midis brezave. Një grup prej teoricienëve, të quajtur inventionists, argumentojnë se adoleshencës është krejtësisht një shpikje sociale, dhe se mënyra në të cilën ndahen ciklet e jetës në faza është asgjë më shumë se një reflektim të rrethanave politike, ekonomike dhe sociale në të cilën jetojmë. Sipas kësaj shkolle, edhe pse pubertetit ka qenë një tipar i zhvillimit për aq kohë sa njerëzit kanë jetuar, nuk ishte deri në ngritjen e arsimit të detyruar që kemi filluar trajtimin e të rinjtë si një grup i veçantë.

Sipas Francois Dolto ADOLESHENCA është faza kalimtare që ndan fëmijërinë nga mosha madhore dhe që ka pubertetin si momentin qëndror të saj. Me thënë të drejtën, kufijtë nuk i ka të prerë me thikë.

Pa dyshim ajo që i ngjan më tepër është lindja. Kur vijmë në këtë botë nga nëna na ndajnë duke na prerë kërthizën, por shpesh na del nga mendja se mes nënës dhe foshnjes ekziston një tjetër lidhje e jashtëzakonshme: placenta. Placenta na ushqen me gjithçka na  nevojitet për t’u zhvilluar gjithashtu jashtëqit shumicën e papastërtive që qarkullojnë në gjakun e mëmës. Pa placentën, para lindjes do të qe e pamundur çdo formë jete, ama që të mund të jetosh pas lindjes detyrimisht duhet ta hedhësh tej atë.

Adoleshenca është si një LINDJE E DYTË që kryhet hap pas hapi. Hap pas hapi duhet ta  flakësh patjetër mburojën e familjes ashtu siç dikur ke braktisur placentën. Të hedhësh pas krahëve fëmijërinë, ta fshish fëmijën që ndodhet brenda vetvetes, ky është një shndërrim.

Nganjëherë të bëhet sikur do të vdesësh. Shndërrimi është i shpejtë, në disa raste tepër i shpejtë. Natyra ka ritmet e saj të punës. Çështja është të mbijetosh dhe jo gjithnjë ne jemi të përgatitur për t’i bërë ballë. Ajo çka po vdes dihet por ku të çon udha që ke marrë kjo ende nuk shihet. Ndjehet se diçka është thyer por nuk dihet mirë as ç’është dhe as përse. Asgjë nuk është si më parë,  por bëhet fjalë për një gjendje vërtet të papërcaktueshme.

Për shembull, për djemtë ndryshimi i tonit të zërit është një ngjarje e dhimbshme. Është e rëndë zija për humbjen e zërit tënd që prej vitesh ka qenë shok i pandarë. Endesh mes PASIGURISË, ke dëshirë të hedhësh hapa por nuk ke besim në vetvete. Njëkohësisht ke nevojë që të të kontrollojnë por edhe nevojë për liri dhe nuk është e lehtë të gjesh mesin e artë të këtyre dy kërkesave. Si për prindërit ashtu edhe për fëmijët, masa ideale nga dita në ditë e nga rrethana në rrethanë.

Ke një dëshirë të tregosh se je i zoti të dalësh në jetë. Ligji parashikon se përgjegjësinë për fëmijët e kanë prindërit deri kur këta arrijnë moshën madhore dhe të gjithë e shprehin se kanë nevojë për këtë mburojë. Por secili do të jetë përgjegjës për vetveten. Në të vërtetë bëhet fjalë për një BASHKËPËRGJEGJËSI.

Duke patur parasysh zhvillimin e pabesueshëm që na ndodh, ne kemi nevojë për interesimin e familjarëve ndaj nesh, por kur ky interes shfaqet mundet të na tërheqë kah fëmijëria apo, përkundrazi, të na shtyjë shumë shpejt drejt moshës madhore. Në të dyja rastet ndjehesh “i bllokuar” prej kësaj vëmendjeje ndërkohë që thjesht kemi kërkuar një ndihmë.

Duam të flasim si të rritur por ende nuk i kemi mjetet për t’ia dalë. Duam të marrim fjalën dhe të tjerët të na dëgjojnë me vëmendje. Mirëpo, edhe kur na japin fjalën, në të shumtën e rasteve  e bëjnë për të na gjykuar e jo për të na kuptuar. Nis të bësh një copë udhë përmes fjalëve dhe e gjen veten në kurth.

Ta thotë zemra se një ditë duhet të largohesh prej prindërve. Atëhere bëhet e doemosdoshme të fillosh ndërprerjen e një tipi të caktuar marrëdhëniesh me ta. Kemi dëshirë të nisemi drejt një jete ndryshe. Mirëpo, ç’lloj jete? Jo gjithnjë duam ta kemi të njëllojtë me prindërit tanë. Tek i kemi para syve përditë shpesh na duket se tek ta shohim të ardhmen tonë dhe kjo na tremb.

Ndjehesh sikur po rrëshket në një rrëpirë. Zhvishesh prej mburojave, mjeteve të zakonshme të komunikimit, pa patur mundësinë të sajosh të rinj.

Kur KARAVIDHET ndërrojnë zhguallin, si fillim humbasin të vjetrin duke mbetur të pambrojtur gjatë gjithë kohës që u duhet për të prodhuar zhguallin e ri. Pikërisht në këtë periudhë ato ndodhen përballë një rreziku të madh. Pak a shumë e njejta gjë është edhe për adoleshentin. Dhe prodhimi i një zhgualli të ri ka si çmim një lum lotësh e mundimesh, e thënë ndyshe “të të bjerë bretku”. Rrotull karavidhes së pambrojtur gjithnjë vërtitet një NGJALË në pritje, e gatshme t’i ngulë dhëmbët. Adoleshenca është drama e karavidhes! Ngjala jonë është gjithçka që na kërcënon, nga jashtë e nga brenda vetes, kërcënim që shpesh nuk na e pret mendja.

Ngjala mund të jetë fëmija që kemi qenë deri tani, që nuk do të largohet nga skena dhe që ka frikë mos humbet mbrojtjen e prindërve. Na lidh fort pas fëmijërisë duke penguar lindjen e atij të rriturit që do të jemi pas pak. Ngjala mund të jetë edhe fëmija gjaknxehtë që kujton se bëhesh i rritur duke u  grindur me të rriturit. Më tej, ngjala mund të fshihet pas atyre të rriturve të rrezikshëm, madje edhe shfrytëzues, që i sillen qarkas adoleshentit sepse e pikasin që është PA MBUROJË. Prindërit janë të vetëdijshëm për praninë e këtyre njerëzve dhe për rrezikun që na kanoset. Shpesh kanë të drejtë kur na ftojnë të jemi të kujdesshëm, edhe pse për ne është e vështirë të pranojmë këshilla të këtij lloji.

Nga ana tjetër, adoleshenca është edhe një lëvizje e pasur me forcë, me pritshmëri dhe jetë: një lulëzim. Kjo forcë është shumë e rëndësishme, është vetë energjia e këtij shndërrimi. Njëlloj si farërat që mbijnë nga dheu, kemi nevojë të “DALIM”. Ndoshta prandaj fjala dal është kaq e rëndësishme. Të dalësh do të thotë të braktisësh hojen e vjetër që tashmë të zë frymën, do të thotë gjithashtu të kesh edhe një lidhje dashurie. Është një pikë kyçe që kanalizon për mirë gjithë këtë lëvizje ku jemi përfshirë.

Në GRUP ndjehemi mirë, kemi të njejtat të dhëna, një gjuhë të kodifikuar që na bën të mundur të mos përdorim atë të të rriturve. Do të na duhet shumë që mos kemi më “ti” dhe “ju”, por vetëm një “ti” vëllazëror që do të donim aq shumë ta përdornim përherë dhe që të mos jetë ti-ja e të rriturve e cila shpesh është thjesht shpërfillëse.

Nuk ka adoleshent pa probleme, pa VUAJTJE; ndoshta në gjithë jetën kjo është periudha më e pasur me dhembje, por edhe ajo e gëzimeve më të mëdha. Halli është se duam t’ia mbathim nga gjithçka që na paraqitet si e vështirë. T’ia mbathim nga vetvetja duke u kredhur në aventura të dyshimta apo edhe të rrezikshme, të joshur nga njerëz që e dinë brishtësinë e adoleshentëve. T’ia mbathësh brenda vetvetes duke u mbyllur në një guaskë false.

Adoleshenca është gjithnjë e vështirë por, nëse prindërit dhe fëmijët kanë besim tek jeta, gjithçka shkon përherë për së mbari. [2]

Zhvillimi trupor[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karakteristika te pergjithshme[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Artikulli kryesor : Puberteti

Puberteti është një periudhë prej disa vitesh, në të cilën rritje të shpejtë fizike dhe psikologjike ndodhin ndryshime, duke kulminuar në pjekurinë seksuale. Fillimin mesatare e pubertetit është në 10 ose 11 për vajzat dhe mosha 12 ose 13 për djemtë. Orari individuale e çdo personi për pubertetin është ndikuar kryesisht nga trashëgimia, edhe pse faktorët e mjedisit, të tilla si dieta dhe ushtrimet fizike, gjithashtu të ushtrojë ndikim. Këta faktorë mund të kontribuojnë në pubertetin zhvillim të parakohshëm dhe të vonuar.

Disa nga pjesët më të rëndësishme të zhvillimit të përfshijnë ndryshime të dallueshme pubertal fiziologjike në lartësi individëve ", pesha, përbërjen e trupit, dhe të qarkullimit të gjakut dhe sistemet e frymëmarrjes. Këto ndryshime janë ndikuar kryesisht nga aktiviteti hormonal. Hormonet luajnë një rol organizativ, baruti i trupit të sillet në një mënyrë të caktuar kur fillon puberteti, [22] dhe një rol të activational, duke iu referuar ndryshimeve në hormoneve gjatë adoleshencës që ndryshimet të shkaktojnë sjellje dhe fizike.

Pubertetit fillon me një rritje në prodhimin e hormoneve, e cila nga ana shkakton një sërë ndryshimesh fizike. [17] Kjo është edhe faza e jetës në të cilën një fëmijë zhvillon karakteristikat sekondare seksuale dhe fillon seksi origjinal (për shembull, një zë të thellë dhe mollë të mëdha Adamit në djemtë, dhe zhvillimin e gjinjve dhe hips më të lakuar dhe i shquar në vajzat) si ekuilibrin e tij ose të saj hormonal ndërrime me forcë drejt një shteti të rritur. Kjo është shkaktuar nga gjëndra e hipofizës, i cili sekreton një rritje të agjentëve hormonal në qarkullimin e gjakut, duke filluar një reaksion zinxhir. Gonads meshkuj dhe femra janë aktivizuar më pas, e cila i vendos ato në një shtet të rritjes së shpejtë dhe të zhvillimit ; gonads shkaktoi tani të fillojë prodhimin në masë të kimikateve të nevojshme. Test kryesisht lirimin e testosteronit, dhe vezoreve kryesisht jap estrogjenit. Prodhimit të këtyre hormoneve rritet gradualisht deri pjekuria seksuale është plotësuar. Disa djem të mund të zhvillojë gynecomastia për shkak të një çekuilibër të hormoneve seksuale, reagimi indet apo trashje.

Qimet e fytyrës tek meshkujt normalisht shfaqet në një mënyrë të veçantë gjatë pubertetit:. Flokët e parë e fytyrës për të dalë tenton të rritet në qoshet e sipërme cik, zakonisht në mes të 14 deri në 16 vjeç [26] [27] Ai pastaj përhapet për të formuar një mustaqe mbi gjithë cik e sipërme. Kjo është pasuar nga shfaqja e flokëve në pjesën e sipërme të cheeks, dhe zona nën buzën e poshtme. [26] në fund flokët përhapet në anët e kufirit të ulët të mjekër, dhe pjesa tjetër e fytyrës më të ulët për të formuar një mjekër të plotë. [26] Si me shumicën e proceset biologjike të njeriut, kjo mënyrë të veçantë mund të ndryshojnë në mesin e disa individëve. Qimet e fytyrës është shpesh i pranishëm në fund të adoleshencës, rreth moshës 17 dhe 18, por nuk mund të shfaqet deri në mënyrë të konsiderueshme më vonë. [27] [28] Disa njerëz nuk zhvillohen flokët e plotë të fytyrës për 10 vjet pas pubertetit. [27] qimet e fytyrës do të vazhdojë për të marrë coarser, të errët dhe të trashë për një tjetër 2-4 vjet pas pubertetit. [27]

Pika kryesore e pubertetit të meshkujve është prodhimi i spermes, e cila ndodh, mesatarisht, në moshën 13 vjeçare. [29] Për femrat, ajo fillon me, fillimin e menstruacioneve, i cili ndodh, mesatarisht, në mes të moshave 12 dhe 13. [ 19] [30] [31] [32] Mosha e fillimit te menstruacioneve ndikohet nga trashëgimia, por nga dieta e vajzës dhe mënyrën e jetesës mund të kontribuojnë si nga koha e fillimit te menstruacioneve. [19] Pavarësisht nga gjeneve, një vajzë duhet të ketë ne pjesë të caktuara të trupit yndyrë për të arritur menarche. [19] Si pasojë, vajzat që kanë një dietë yndyrë të lartë dhe të cilët nuk janë fizikisht aktive të fillojë me menstruacione më parë, mesatarisht, se vajza e të cilit përmban më pak yndyrë dietë dhe aktivitetet e të cilëve përfshijnë ushtrimin yndyrë reduktuar (p.sh. baletit dhe gjimnastikës). [19] [20] Vajzat që përjetojnë kequshqyerja apo janë në shoqëri në të cilën fëmijët pritet që të kryejnë punë fizike të fillojë me menstruacione në moshën më vonë. [19]

Koha e pubertetit mund të ketë pasoja të rëndësishme psikologjike dhe sociale. Djemtë e hershme zakonisht janë shtatlartë dhe të fuqishëm se shokët e tyre. [33] Ata kanë përparësi në kapjen e vëmendjes së partnerëve të mundshëm dhe për t'u bërë me dorë për sportet. Djem Pubescent shpesh kanë tendencë që të ketë një imazh të mirë të trupit, janë më të sigurt, i sigurt, dhe më të pavarur. Në fund të pjekur djemtë mund të jetë më pak besim për shkak të imazhit të trupit të dobët kur krahasojmë veten me miqtë e zhvilluara tashmë dhe kolegët. Megjithatë, në fillim të pubertetit nuk është gjithmonë pozitive për djemtë; pjekurisë seksuale fillim tek djemtë mund të shoqërohet me agresivitetin në rritje për shkak të rritje të hormoneve, që ndikojnë ato. Për shkak se ata duken më të vjetër se moshatarët e tyre, djemtë pubescent mund të përballet rritur presionin shoqëror. në përputhje me normat e të rriturve;. shoqërisë mund t'i shohin ato si më të emocionalisht të avancuar, pavarësisht nga fakti se zhvillimi i tyre kognitiv dhe social mund të mbeten mbrapa pamjen e tyre. Studimet kanë treguar se djemtë në fillim të pjekur kanë më shumë gjasa të jetë seksualisht aktive dhe janë më të të ngjarë të marrin pjesë në sjellje të rrezikshme.

Për vajzat para pjekjes ndonjëherë mund të çojë në rritjen e vetë-vetëdije, edhe pse një aspekt tipike te femrat maturohen. Për shkak të "trupat e tyre në zhvillim më parë, vajza pubescent mund të bëhen më të pasigurt. Si pasojë, vajzave që arrijnë pjekurisë seksuale hershme kanë më shumë gjasa se sa kolegët e tyre për të zhvilluar çrregullime të hahet. Gati gjysma e vajzave amerikane dietë të gjitha të shkollës së mesme 'është për të humbur peshë. Për më tepër, vajzat mund të duhet të merren me përparimet seksuale nga djemtë e vjetra para se ata janë emocionalisht dhe mentalisht të pjekur. Përveç që ka përvojën më parë seksuale dhe më shumë shtatzënive të padëshiruara se vajzat në fund të pjekur, vajzat e hershme të pjekur janë më të ekspozuar ndaj alkoolit dhe drogës. Ata të cilët kanë pasur përvoja të tilla kanë tendencë për të kryer më mirë në shkollë se sa moshatarët e tyre të moshës "të papërvojë".

Vajzat kanë arritur zhvillimin e plote fizik zakonisht nga mosha 15-17, ndërsa djemtë e pubertetit zakonisht të plotë nga mosha 16-18. Çdo rritje në lartësi përtej post- mosha pubertal është e pazakontë. Vajzat arritur pjekurinë riprodhuese rreth 4 vjet pas ndryshimeve të parë fizike të pubertetit të shfaqet. Në të kundërt, djemtë më të përshpejtuar ngadalë por të vazhdojë të rritet për rreth 6 vjet pas ndryshimeve të parë i dukshëm pubertal.

Rritja muskulore[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Rrymë adoleshentëve rritjes është një rritje të shpejtë në lartësi të individëve dhe peshë gjatë pubertetit që rezultojnë nga të njëkohshme lirimin e hormoneve të rritjes, hormonet tiroide, dhe androgens. [42] Meshkujt përjetojnë rrymë e tyre të rritjes rreth dy vjet më vonë, në mesatare, se sa femrat. Gjatë shpejtësisë kulmin e tyre height (në kohën e rritjes më të shpejtë), adoleshentët rritet me një normë rritjeje pothuajse identike me atë të një foshnjë-rreth 10,3 cm në vit për meshkujt dhe 9 cm për femra. Përveç ndryshimeve në lartësi, adoleshentët përjetojnë gjithashtu një rritje të konsiderueshme në peshë (marshall, 1978). Pesha e fituar gjatë adoleshencës përbën pothuajse gjysmën e peshës rritur e trupit. [43] meshkujt adoleshente dhe në fillim të të rriturve mund të vazhdojë për të fituar shtimit natyror të muskujve edhe pas pubertetit. [34]

Rritjen e përshpejtuar në pjesë të trupit të ndryshme ndodh në kohë të ndryshme, por për të gjithë adoleshentët ajo ka një rend mjaft të rregullt. Vendet e para të rritet janë ekstremitetet-kokë, duar dhe këmbë-ndjekur krahët dhe këmbët, pastaj trung dhe shpatullat. [44] Kjo jo-uniforme rritje është një arsye pse një organ adoleshenti mund të duket të jetë jashtë proporcion.

Gjatë pubertetit, kocka bëhet e vështirë dhe më e brishtë. Në përfundim të pubertetit, në skajet e eshtra të gjatë të ngushtë gjatë procesit të quajtur epiphysis. Ka dallime etnike në këto ndryshime skeletor. Densitetit të kockave rritet dukshëm më shumë në mesin e afrikano-amerikan se adoleshentëve të bardhë, të cilat mund të përbëjnë zvogëluar gjasat e afrikano-amerikane e grave në zhvillim osteoporozën dhe të kesh më pak fraktura të kockave.

Një tjetër grup i ndryshimeve të rëndësishme fizike gjatë pubertetit ndodhin në shpërndarjen trupore e yndyrë dhe të muskujve. Ky proces është e ndryshme për femra dhe meshkuj. Para se të pubertetit, ka gati ka dallime seksi në yndyrë dhe shpërndarjen e muskujve, gjatë pubertetit, djemtë rriten muskujve shumë më shpejt se vajzat, edhe pse të dyja sekset eksperienca zhvillimin e shpejtë të muskujve. Në të kundërt, edhe pse të dy gjinitë të përjetojnë një rritje në yndyrë trupit, rritja shumë më e rëndësishme për vajzat. Shpesh, rritja në yndyrë për vajzat që ndodh në vitet e tyre vetëm para pubertetit. Raporti mes muskujve dhe yndyra në mesin e post-pubertal djemve është rreth 3-1, ndërsa për vajzat është rreth 3:55. Kjo mund të ndihmojë për të shpjeguar ndryshimet seksi në performancën sportive. [46]

Pubertal gjithashtu ndikon në zhvillimin e qarkullimit të gjakut dhe të sistemeve të frymëmarrjes, si zemra e një adoleshentë dhe të rritur mushkëritë në të dyja përmasat dhe kapaciteti. Këto ndryshime çojnë në rritjen e fuqisë dhe tolerancës për ushtrim. Dallime seksi janë të dukshme si meshkujt priren për të zhvilluar "zemrat e të mëdha dhe të mushkërive, i lartë sistolik të gjakut presion, një normë më të ulët pushimi të zemrës, një kapacitet më të madh për kryerjen e oksigjenit në gjak, një fuqi më të madhe për të neutralizuar produktet kimike e ushtrimit të muskujve, gjakut të larta hemoglobinës dhe më shumë qelizat e kuqe të gjakut".

Është e rëndësishme të theksohet se, përkundër disa dallime seksi gjenetike, faktorët e mjedisit të luajë një rol të madh në ndryshimet biologjike gjatë adoleshencës. Për shembull, vajzat kanë tendencë për të zvogëluar aktivitetin e tyre fizik në preadolescence [48] [49] dhe të mund të marrin ushqimin e papërshtatshme nga dietat që shpesh mungon ushqyesve të rëndësishme, të tilla si hekuri. Këto ndikime mjedisore nga ana e tij ndikojnë në zhvillimin femra fizike.

Zhvillimi gjenital[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Karakteristikat primare seksuale janë ato të lidhura direkt me organet seksuale. Tek meshkujt, fazat e para të pubertetit përfshijnë rritjen e testes dhe scrotum, e ndjekur nga rritja e penisit. [51] Në kohën që penisit zhvillon, fshikëzat seminale, prostatës, dhe bilbo-urethral gjëndra të zgjeruar dhe zhvilluar. Derdhje e parë e lëngun seminal zakonisht ndodh rreth një vit pas fillimit të rritjes penisit përshpejtuar, edhe pse kjo është e përcaktuar shpesh kulturalisht se sa biologjikisht, pasi për shumë djem derdhje e parë ndodh si rezultat i masturbim. [44] djemtë janë përgjithësisht pjellore para ata kanë një pamje të rritur.

Në femrat, ndryshimet në karakteristikat e seksit kryesore përfshijnë rritjen e mitrës, vaginës, dhe aspekte të tjera të sistemit riprodhues. Menarche, në fillim të menstruacioneve, është një zhvillim relativisht vonë e cila pason një seri të gjatë të ndryshimeve hormonale. [52] Në përgjithësi, një vajzë nuk është plotësisht e pjellore deri disa vjet pas menarche, si ovulacionit rregullta poshtë menarche me rreth dy vjet. [53 ] Ndryshe nga meshkujt, prandaj, femrat zakonisht shfaqen fizikisht pjekur para se ata janë të aftë për t'u bërë shtatzënë.

Ndryshimet në karakteristikat seksuale sekondare përfshijnë çdo ndryshim që nuk është e lidhur direkt me riprodhimin seksual. Tek meshkujt, këto ndryshime përfshijnë paraqitjen e qimeve pubike, fytyrës, dhe trupin, thellimin e zërit, ashpërsimit të lëkurës përreth armëve sipërme dhe kofshët, dhe rritjen e zhvillimin e gjëndra djerse. Në femrat, përfshijnë ndryshimet e mesme seksi lartësi të gjirit, zgjerimin e hips, zhvillimin e qimeve pubike dhe underarm, zgjerimin e areolae, dhe lartësi të nipples. [54]

Ndryshimet në karakteristikat seksuale sekondare që ndodhin gjatë pubertetit janë përmendur shpesh në lidhje me pesë fazat Tanner, [55] emrin e pediatrit britanik, i cili shpikur sistemin e kategorizimit.

Zhvillimi cerebral[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Truri i njeriut nuk është zhvilluar plotësisht ndërkohë që individi arrin moshën e pjekurisë. Midis moshës 10 dhe 25 vjec, truri i nënshtrohet ndryshimeve që kanë implikime të rëndësishme për sjelljen.

Truri arrin 90 % të rritjes në moshën 6 vjeçare të një individi me zhvillim normal. Kështu, truri gjatë adoleshencës nuk shfaq rritje të masës së saj anatomike. Megjithatë, rrudhat në tru vazhdojnë të bëhen më komplekse deri në adoleshencë vonë. Ndryshimet më të mëdha gjatë kësaj kohe ndodhin në pjesët e lëvore përgjegjëse për funksionet njohëse dhe emocionale të informacionit.

Gjatë adoleshencës, sasia e lëndës së bardhë në tru rritet në mënyrë të njëtrajtshme, ndërsa sasia e lëndës gri në tru ndjek një model të përmbysur-U. Nëpërmjet një procesi të quajtur krasitja sinaptike, lidhjet e panevojshme neuronale në tru eliminohen dhe tërësia e lëndës gri zvogëlohet. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se truri humbet funksionalitetin; përkundrazi, ajo bëhet më e efektshme për shkak të rritjes së mielizimit (izolimin e axoneve) dhe reduktimin e rrugëve të papërdorura. Zonat e parë të trurit të reduktuara janë ato që përfshijnë funksionet primare, të tilla si motorike dhe ndijore. Zonat e trurit të përfshira në proceset më të ndërlikuara pësojnë gjithashtu reduktime, por në një kohë më të vonshme në procesin e zhvillimit. Këtu përfshijen zonat e lëvure anësore dhe paraballore të trurit.

Disa nga ndryshimet më të rëndësishme zhvillimore në tru ndodhin në lëvoren paraballore, e cila është e përfshirë në vendim-marrje dhe kontrollin e njohjes, si dhe funksione të tjera të larta njohëse. Gjatë adoleshencës, procesi i mielinizimit dhe i krasitjes sinaptike rritet duke mundësuar rritjen e efikacitetit të përpunimit të informacionit, si dhe në forcimin e lidhjeve nervore midis lëvore paraballor dhe rajone të tjera të trurit. Kjo çon në vlerësim më të mirë të risqeve dhe përfitimeve, si dhe përmirëson kontrollin mbi impulset. Në mënyrë të veçantë, zhvillimet në korteksin dorsolateral paraballor janë të rëndësishme për kontrollin e impulseve dhe planifikimin, ndërsa zhvillimi në lëvoren ventromedial paraballor është i rëndësishëm për marrjen e vendimeve. Ndryshimet në korteksin orbitofrontal janë të rëndësishme për vlerësimin e shpërblimeve dhe të rreziqeve.

Dy neurotransmetuesit që luajnë role të rëndësishme në zhvillimin e trurit të adoleshentëve janë glutamati dhe dopamina. Glutamati është një neurotransmetues ngacmues. Gjatë krasitjes sinaptike që ndodh gjatë adoleshencës, shumica e lidhjeve nervore që janë të shkurtuara përmbajnë receptorë për neurotransmetues glutamate dhe për neurotransmetues të tjerë të llojit ngacmues. Për shkak të kësaj, në moshën e rritur të hershme, bilanci sinaptik në tru është më frenues se sa ngacmues.

Dopamina është i lidhur me kënaqësinë dhe ndjenjën e shpërblimit gjatë një vendim-marrjeje. Gjatë adoleshencës, nivelet e dopamines në sistemin limbik rriten dhe prurja e sasive të dopaminës në lëvoren paraballore gjithashtu. Bilanci i aktivitetit ngacmues - frenues dhe rritja e sasisë së dopaminës në adoleshencë mund të kenë implikime për procesin e vendim-marrjeve. (shih Njohës të zhvillimit, më poshtë). Zhvillimet në sistemin limbik luajnë një rol të rëndësishëm në përcaktimin e shpërblimeve dhe ndëshkimeve si dhe në përpunimin e përvojës emocionale dhe eksperiencave shoqërore. Ndryshimet në nivelin e dopaminës dhe serotoninës në sistemin limbik bëjnë që adoleshentët të jenë më të ndjeshëm emocionalisht, më të ndjeshëm ndaj stresit dhe më të ndjeshëm ndaj shpërblimeve. Kështu ndryshueshmëria emocionale e adoleshentëve mund të ndikojë gjithashtu në vulnerabilitetin e adoleshentëve.

Zhvillimit kognitiv[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Adoleshenca është gjithashtu një kohë për zhvillimin e shpejtë njohëse. [62] Piaget përshkruan adoleshencës si fazë e jetës në të cilën mendimet e individit fillojë të marrë më shumë nga një formë abstrakte dhe egocentrik mendimet rënie. Kjo i lejon individit të mendojnë dhe të gjykojnë në një perspektivë më të gjerë. [63] Një kombinim i studimeve të sjelljes dhe fMRI kanë treguar zhvillimin e funksioneve ekzekutive, që është, aftësi njohëse të cilat mundësojnë kontrollin dhe koordinimin e mendimeve dhe sjelljeve, të cilat janë të lidhura në përgjithësi me lëvore paraballor. [64] Mendimet, idetë dhe konceptet e zhvilluara në këtë periudhë të jetës në masë të madhe ndikojnë në jetën e dikujt të ardhmen, duke luajtur një rol të madh në karakterin dhe formimin e personalitetit.

Ndryshimet biologjike në strukturën e trurit dhe lidhjes brenda trurit të ndërveprojnë me përvojë në rritje, njohuri, dhe kërkon ndryshimin e sociale për të prodhuar rritje të shpejtë njohëse (shiko ndryshimet në tru më lart). Mosha në të cilën ndodhin ndryshime të veçantë do të ndryshojnë në mes të individëve, por ndryshimet diskutuar më poshtë në përgjithësi të fillojë në moshën e pjekurisë, ose menjëherë pas kësaj dhe disa aftësi të vazhdojnë të zhvillohen si moshat e adoleshentëve.

Ka dy këndvështrime në të menduarit adoleshentëve. Njëra është mendimi konstruktiv të zhvillimit kognitiv. Bazuar në punën e Piaget, ajo tenton të shpjegojë aspektin sasior të zhvillimit, duke supozuar se përmirësimi i aftësive njohëse të adoleshentëve është relativisht i papritur dhe drastik. E dyta është informacioni përpunimit të perspektivës, që rrjedh nga studimi i inteligjencës artificiale dhe që përpiqet të shpjegojë zhvillimin e aftësive njohëse në drejtim të rritjes së komponentëve specifike të procesit të të menduarit.

Ndërkohë që individi ka arritur moshën 15 apo më shumë, aftësitë themelore të të menduarit janë të krahasueshme me ato të të rriturve. Këto përmirësime të ndodhë në pesë fusha gjatë adoleshencës :

 • 1. Vëmendje. Përmirësimet janë parë në vëmendjen selektive, procesi me të cilën një fokusohet në një stimul, ndërsa neglizhohet një tjetër. Ndarë vëmendjen, aftësia për të i kushtoj vëmendje të dy ose më shumë stimuj në të njëjtën kohë, gjithashtu përmirëson.
 • 2. Kujtesa. Përmirësimet janë parë në të dy memorie punuese dhe afat-gjatë të kujtesës.
 • 3. Shpejtësia e përpunimit të të dhënave. Adoleshentët mendojnë më shpejt se fëmijët. Shpejtësi të përpunimit të përmirësohet ndjeshëm në mes moshës pesë dhe adoleshencës së mesme,. Atë, atëherë fillon të nivelit off në moshën 15 dhe nuk duket të ndryshojë në mes të adoleshencës në fund dhe rritur.
 • 4. Organizimi. Adoleshentët janë më të vetëdijshëm për proceset e tyre menduar vet dhe mund të përdorin pajisje të kujtesës dhe strategji të tjera për të menduar në mënyrë më efikase.

Të menduarit hipotetiko-abstrakt[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Natyra e të menduarit të adoleshentëve 'është më pak i detyruar të ngjarjeve konkrete se ajo e fëmijëve: që ata mund të mendojë mundësi jashtë sferës së asaj që aktualisht ekziston. Një manifestim i objektit rritur adoleshent me duke menduar për mundësi është përmirësimi i aftësive të arsyetimit deduktiv, i cili çon në zhvillimin e të menduarit hipotetike. Kjo siguron mundësinë për të planifikuar përpara, të shohin pasojat e ardhshme të veprimit dhe të japin shpjegime alternative të ngjarjeve. Ajo gjithashtu i bën adoleshentët debatues më të aftë, si ata mund të arsye kundër një miku apo të prindërve supozime. Adoleshentët të zhvillojë një kuptim më të sofistikuar e probabilitetit.

Paraqitja e të menduarit më sistematike, abstrakt është një tjetër aspekt të dukshëm të zhvillimit kognitiv gjatë adoleshencës. Për shembull, adoleshentët të gjejnë më të lehtë se fëmijët për të kuptuar llojet e të larta të rendit të logjikës abstrakte e natyrshme në puns, fjalë të urta, metafora, dhe analogji. Objektin e tyre u rrit lejon ata të vlerësojnë mënyrat në të cilat gjuha mund të përdoret për të përcjellë mesazhe të shumta, të tilla si satirë, metaforë, dhe sarkazëm. (Fëmijët më të rinj se mosha nëntë shpesh nuk mund ta kuptojë sarkazëm në të gjitha). Kjo gjithashtu lejon zbatimin e arsyetimit të avancuara dhe proceseve logjike për çështje sociale dhe ideologjike të tilla si marrëdhëniet ndërpersonale, politika, filozofia, feja, morali, miqësi, besim, demokraci, drejtësi dhe ndershmëri.

Metakognitioni[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Një fitim i tretë në aftësinë njohëse të bëjë me të menduarit rreth të menduarit në vetvete, një proces të referuara si metakognition. Ajo shpesh përfshin monitorimin e veprimtarisë njohëse e njeriut gjatë procesit të të menduarit. Përmirësime të adoleshentëve në njohuritë e tyre modelet e të menduarit vet të çojë në studimin më të mirë të vetë-kontroll dhe më efektive. Ajo është gjithashtu e rëndësishme në njohje sociale, duke rezultuar në rritjen e analizë e vetvetes, vetë-vetëdije, dhe intelektualizimit (në kuptimin e mendimit në lidhje me mendimet e veta, në vend se përkufizimi frojdiane si një mekanizëm mbrojtës). Adoleshentët janë shumë më mirë në gjendje se sa fëmijët të kuptojnë se njerëzit nuk kanë kontroll të plotë mbi aktivitetin e tyre mendore. Zhvillimi i aftësive të tilla vetëvëzhguese mund të çojë në dy forma të egocentrizmi adoleshente, e cila rezulton me dy probleme të ndryshme në të menduarit : audiencës imagjinare dhe legjendë personale. Këto pik ngjarë në moshën pesëmbëdhjetë, së bashku me vetë-vetëdije në përgjithësi.

Në lidhje me metakognition dhe mendimit abstrakt, perspektiva-duke përfshin një teori më të sofistikuar e mendjes. [73] Adoleshentët arrijnë një fazë të perspektivës shoqërore-duke marrë në të cilat ata mund të kuptojnë se si mendimet apo veprimet e një personi mund të ndikojë ato të një personi tjetër, edhe nëse ata personalisht nuk janë të përfshirë. [74]

Të menduarit relativist[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Krahasuar me fëmijët, të rinjtë kanë më shumë gjasa të vënë në pikëpyetje pohimet e të tjerëve, dhe më pak të ngjarë të pranojnë faktet e vërteta absolute. Nëpërmjet përvojës jashtë rrethit familjar, ata mësojnë se ata ishin mësuar rregullat si absolute janë në fakt relativiste. Ata fillojnë të dallojnë në mes të rregullave krijoi nga sens të përbashkët, të mos prekur një sobë të nxehtë dhe ato që janë të bazuara në standardet e kulturore-relative (kodet e mirësjelljes, nuk daton deri në një moshë të caktuar), një përshkrim që fëmijët e vegjël nuk e bëjnë. Kjo mund të çojë në një periudhë pyetje autoritetit në të gjitha fushat. [75]

Mençuria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mencuria, ose kapaciteti për njohuri dhe gjykim që është zhvilluar nga përvoja, rritet mes moshës katërmbëdhjetë dhe të njëzet e pesë, pastaj është konstante. Kështu, është e gjatë tranzicionit adoleshencës-rritur që individët të marrë llojin e diturisë që është e lidhur me moshën. Wisdom nuk është e njëjtë si të inteligjencës: adoleshentët nuk përmirësohen ndjeshëm në testet e IQ që rezultatet e tyre janë në lidhje me të tjerët në të njëjtin grup moshën e tyre, dhe në këmbë të afërm zakonisht nuk ndryshon, të gjithë të maturohet në përafërsisht të njëjtën normë.

Marrjen përsipër e rrezikut[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Në dritën e faktit se lëndimet më të qëndrueshme nga adoleshentët kanë të bëjnë me sjellje të rrezikshme (aksidente me makina, alkooli, seksi i pambrojtur), shumë kërkime është bërë në adoleshente marrjen përsipër të rrezikut, veçanërisht në qoftë dhe pse adoleshentët kanë më shumë gjasa për të marrë rreziqe se të rriturit. Teoria e vendim-marrjes thotë se adoleshentët dhe të rriturit ashtu peshojnë shpërblimet e mundshme dhe pasojat e një veprimi. Megjithatë, hulumtimi ka treguar se adoleshentët duket për të dhënë më shumë peshë për shpërblime, veçanërisht shpërblimet sociale, se sa të rriturit.

Gjatë adoleshencës, ka një theks jashtëzakonisht i lartë për miratimin e kolegëve si shpërblim për shkak të rritjen e adoleshentëve 'vetëdija. Nuk mund të ketë përfitime të evolucionit në një prirje në rritje për marrjen përsipër të rrezikut në adoleshencë-pa rrezik marrje, të rinj nuk do të ketë motivimin dhe besimin e nevojshme për të bërë ndryshimin në shoqërinë nga fëmijëria në moshën e rritur. Ajo mund të ketë avantazhe riprodhues: adoleshentët kanë një prioritet newfound në tërheqjen seksuale dhe takim, si dhe marrjen përsipër të rrezikut është e nevojshme për të bërë përshtypje mates potenciale. Hulumtimi gjithashtu tregon se ndjesi bazë kërkuar mund të ndikojë në marrjen përsipër të rrezikut sjellje të gjithë jetëgjatësi.

Zhvillimi afektiv dhe personaliteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Imazhi trupor dhe vetjak[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Identiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndër besimet më të zakonshme rreth adoleshencës është se ajo është koha kur adoleshentët formojnë identitetin e tyre personal. Studimet empirike sugjerojnë se ky proces mund të jetë më saktë përshkruhet si zhvillim të identitetit, në vend se formimi, por konfirmon një proces normativ të ndryshimit në të dy, përmbajtjen dhe strukturën e mendimet në lidhje me vetëvehten. Hulumtuesit kanë përdorur tri qasje të përgjithshme të identitetit të kuptuarit zhvillimit: vetë-koncepti, ndjenjën e identitetit, dhe vetë-respekt.

Vetë-koncepti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shih gjithashtu : Self-Koncepti Herët në adoleshence zhvillimi mendor pasqyrohet në një nivel të lartë të vetë-dijes, të ndërgjegjësimit të të tjerëve, të mendimeve dhe të gjykimeve, në aftësinë e të menduarit abstrakt, rreth mundësive në të ardhmen dhe në aftësinë për të konsideruar një tërësi mundësish në të njëjtën kohë. Si rrjedhojë adoloshentët pësojnë një ndryshim radikal në përceptimin e vehtës së tyre. Nëse imazhi i vetëvehtes gjatë fëmijërisë ishte fizik, konkret, i përgjithshëm, në adoleshence vërehet një përceptim i vetëvehtes i bazuar mbi vlera, mbi mendme dhe opinione. Adoloshentët mund të konceptojnë trajta të shumta, të mundshme të vetëvehtes. Eksplorimi i këtyre mundësive mund të shoqërohet me ndryshime të papritura në vetë-prezantimin, si adoleshenti i cili zgjedh dhe refuzon cilësitë dhe sjelljet duke u përpjekur për të udhëhequr vehten aktuale drejt drejt vetes ideale. Për shumë individë, në këtë fazë, këto zgjedhje janë të pakëndshme, por gjithashtu këta individë duken të motivuar nga fakti i zgjedhjes së një drejtimi i cili përputhet me idealin e tyre.

Dallime të mëtejshme në procesin e vetë-konceptit është koncepti i "diferencimit" dhe i cili shfaqet në momentin që adoleshenti njeh rëndësinë e kontekstit mbi sjelljen dhe përceptimin e tij mbi mjedisin dhe botën dhe si rrjedhojë mbi përcaktimin e tipareve individuale. Limiti kohor i përvetësimit të konceptit të diferencimit konsiderohet të jetë rreth adoloshences së mesme. Njohja e rolit të së pandërgjegjshmes në ndërtimin e vetë-konceptit përben një burim shqetësimesh tek adoloshentët, por edhe burim motivimi në zhvillimin e mëtejshëm.

Ndjenja e identitetit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Ndryshe nga aspektet kontradiktore të vetë-konceptit, identiteti përfaqëson një tërësi koherente dhe të qëndrueshme gjatë përballjes me rrethana të ndryshme, duke unifikuar eksperienca të së kaluarës dhe qëllimet e ardhshme. Secili individ ka një vetë-koncept, ndërkohë që Erik Erikson thekson se jo të gjithë arrijnë plotësisht identitetin. Teoria zhvillimore e Eriksonit, përfshin krizat e identitetit, gjatë së cilave adoleshentët duhet të eksplorojnë mundësi të ndryshme dhe të integrojnë pjesë të ndryshme të vetëvehtes së tyre. Ai përshkroi si rezultatin përfundimtar të këtij procesi formimin e një identiteti të konsoliduar. Në mënyrë të thjeshtëzuar Eriksoni shtron përpara adoleshentit problemin e gjetjes së pergjigjes se pyetjes: "Kush jam Unë". Identiteti është një qëllim themelor në adoleshence. Onyehalu mendon se një pjesë e konsiderueshme e krizës së identitetit që përjeton rinia është rezultat i përceptimit si kontradiktor i kërkesave që shoqëria ushtron mbi to.[3] Adoleshentët janë të aftë të mendojnë, por në mjedisin familjar nuk u kerkohet pjesëmarrja në vendimet e rëndësishme.

Vetë vlerësimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Aspekti përfundimtar i madh i formimit të identitetit është vetë-respekt, mendimet personale, ndjenja e vetë-konceptit dhe identitetit. Në kundërshtim me besimin popullor, nuk ka asnjë provë empirike për dobësimin e vetëbesimit gjatë rrjedhës së adoleshencës. "Barometri Vetëbesim" pëson luhatje të shpeshta dhe mund të shkaktojë vuajtje të rënda dhe ankth, por linja bazë e vetëbesimit mbetet shumë i qëndrueshme në të gjithë adoleshencës. Teste e ndërtuara masin dhe tregojnë vlefshmërine globale të vetë-vlerësimit tek adoleshentët, si dhe punime të tjera më të thella kanë akoma më shumë për të treguar mbi eksperiencat e adoleshentit.

Vajzat shfaqin nivele më të larta vetëvlerësimi kur angazhohen në një marrëdhënie mbështetëse me miqtë; funksioni më i rëndësishëm i miqësisë për ata është të pasurit dikë që mund ti sigurojnë mbështetje sociale dhe morale. Kur ata dështojnë për të fituar miratimin e bashkëmoshatarëve, ose nuk mund të gjejnë dikë me të cilin të ndajnë aktivitetet e përbashkëta dhe interesat e përbashkëta, në këto raste, vajzat do të vuajnë nga vetëvlerësim i ulët.

Në të kundërt, djemtë janë më të orientuar drejt vendosjes dhe përcaktimit të lidhjes se tyre me autoritetin. Në të tilla situata, ato shfaqin nivel më të lartë vetëvlerësimi, nga aftësia e tyre për të ndikuar me sukses tek miqtë e tyre. Nga ana tjetër, mungesa e kompetencës romantike, për shembull, dështimi për të fituar apo mbajtur dashurinë e kundërt ose të njëjtit seks (në varësi të orientimit seksual), është kontribues i madh për vetëvlerësim të ulët tek djemtë adoleshentë. Për shkak të faktit se të dy burrat dhe gratë shfaqin nivele të dobëta të vetëvlerësim në përfundim të një marrëdhënie romantike, ata janë të prirur të shfaqin simptoma dhe të cilat zakonisht shoqërojnë gjendje të tilla emocionale. Depresioni dhe mungesa e shpresës janë vetëm dy nga simptoma të ndryshme dhe është përcaktuar se gratë janë dy herë më të prirura të përjetojnë depresion të lartë dhe njerëzit janë tre deri në katër herë më shumë të prirur për të kryer vetëvrasje (Mearns, 1991; Ustun & Sartorius, 1995). [120]

Kultura[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Seksualiteti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Autonomia[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Formimi i besimit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Adoleshenca shpesh është e karakterizuar nga një transformim i kuptimit dhe interpretimit të adoleshentit mbi botën. Ky kuptimi fillon me një interpretim të thjeshtëzuar dhe më pas vërehet një evolim drejt racionales, logjikës dhe kërkimit aktiv të ideve të reja në vend të pranimit në një formë pasive të autoritetit të të rriturve. Një adoleshente fillon të zhvillojë një sistem besimi unik, nëpërmjet ndërveprimit të tij/saj me mjedise shoqërore, familjare, dhe kulturore. Përderisa feja e organizuar nuk është domosdoshmërisht pjesë e jetës së çdo adoleshenti, të rinjtë konsiderohen gjithashtu përgjegjës për formimin e një sërë besimeve në lidhje me veten e tyre, botën rreth tyre, dhe çfarëdo fuqie më të lartë se ata mund ose nuk mund t'i besojnë. Ky proces shoqërohet apo ndihmohet nga tradita kulturore të cilat synojnë të sigurojnë një tranzicion kuptimplotë drejt moshës së rritur përmes një ceremonie, rituali, konfirmimi, apo rit të kalimit.

Zhvillimi social[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Marrëdhëniet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Familja[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Bashkëmoshatarët[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Individët të cilët kanë interesa dhe personalitete të ngjashme ka të ngjarë të bëhen shokë. Hayns shpreh mendimin se shoqëria e meshkujve mund të zhvillohet përmes aktiviteteve të përbashkëta, ndërsa shoqëria e femrave mund të zhvillohet përmes komunikimeve verbale.[4]

Problematikat e adoleshentit[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Megjithëse të gjithë adoleshentët përjetojnë probleme, disa prej tyre vuajnë nga një stres ekstrem dhe kanë probleme të rënda.

 • 1. Vetvrasja. Cdo vit, mbi 5000 adoleshentë kryejnë vetvrasje. Vetvrasja është një sulm agresiv drejt vetvetes. Motivet e vetvrasjes janë ndjenja e depresionit dhe të qënurit i padobishëm.[5]
 • 2. Drogat dhe abuzimi.
 • 3. Anoreksia nervoze, një crregullim në të cilin një person normal ndryshon regjimin ushqimor në funksion të peshës trupore.

Puna[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Media[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Stereotipet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mediatizimi[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Për shkak se ekspozimi ndaj mediave është rritur gjatë dekadës së kaluar, shfrytëzimi i kompjuterave, telefonave celularë, stereos dhe televizionet për të fituar qasje në mediumet e ndryshme të kulturës popullore të adoleshentëve është rritur gjithashtu. Pothuajse të gjitha familjet amerikane kanë të paktën një televizor, më shumë se tre të katërtat e shtëpive të gjithë adoleshentëve kanë qasje në internet, dhe më shumë se 90 % e adoleshentëve amerikanë përdorin internetin të paktën herë pas here. Si rezultat i shumës së kohës që adoleshentëve kalojnë duke përdorur këto pajisje, ekspozimi i tyre mediat është i lartë. Në dekadën e fundit, sasia e kohës që adoleshentët kalojnë në kompjuter është rritur në masë të madhe. Aktivitete online me normat më të larta të përdorimit nga adoleshentët janë video games (78 % e adoleshentëve), e-mail (73 %), mesazheve të menjëhershme (68%), faqet e rrjeteve sociale (65 %), burimet e lajmeve (63 %), muzikë (59 %), dhe video (57 %).

Teoritë për ndikimin e medias[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Mediat sociale[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Brenda dhjetë viteve të fundit, shuma e faqet e rrjeteve sociale në dispozicion të publikut është rritur në masë të madhe, si dhe numri i adoleshentëve përdorimin e tyre. Disa burime raportojnë një përqindje të lartë të adoleshentëve që përdorin mediat sociale : 73 % e moshës 12-17 vjeçare janë raportuar që kanë të paktën një profil në rrjetet sociale, dy të tretat (68 %) e adoleshencë dërgojnë tekste çdo ditë, gjysma (51 %) vizitojnë faqet e rrjeteve sociale të përditshme, dhe 11 % dërgojnë ose marrin tweets të paktën një herë çdo ditë. Në fakt, më shumë se një e treta (34 %) e adoleshentëve vizitojnë profilin e tyre social disa herë në ditë. Një në katër (23 %) adoleshentët janë përdorues të fiksuar të rrjeteve sociale, që do të thotë se ata përdorin të paktën dy lloje të ndryshme të mediash sociale çdo ditë.

Edhe pse hulumtimi ka qenë jopërfundimtar, disa gjetje kanë treguar se komunikimi elektronik ndikon negativisht në zhvillimin social adoleshentëve, zëvendëson komunikimin ballë për ballë, dëmton aftësitë e tyre sociale, dhe ndonjëherë mund të çojë në ndërveprim të pasigurt me të huajt. Studimet kanë treguar dallimet në mënyra si internetit ndikon negativisht në funksionimin social të adoleshentëve. 

Ndikimi nga interneti[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Shumë kërkime janë kryer mbi degëzimet psikologjike të imazhit të trupit për adoleshentët. Adoleshentët e sotëm janë të ekspozuar nga më shumë media në baza ditore se çdo brez përpara tyre. Studimet e fundit kanë treguar se adoleshenti mesatar shikon afërsisht 1500 orë televizior në vit. Kështu, adoleshentët modernë janë të ekspozuar nga shumë përfaqësime të bukurisë ideale. Koncepti i një personi i cili është i pakënaqur me imazhin apo paraqitjen e tyre është përcaktuar si "pakënaqësia e trupit". Te adoleshentët, pakënaqësia e trupit është e lidhur shpesh me masën e trupit, vetëbesim të ulët, dhe modelet ngrënieje atipike. Dijetarët vazhdojnë të debatojnë mbi efektet e mediave mbi pakënaqësinë e trupit në adoleshencë.

Shih edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

 1. ^ https://www.academia.edu/35588229/Adoleshenca
 2. ^ Fjalë për adoleshentët ose kompleksi i karavidhes . Shtepia botuese Ombra GVG. Përktheu Jeta Toçila
 3. ^ Onyehalu, A. (1981). Identity crisis in adolescence. Adolescence, 16, 629-632.
 4. ^ Hayns, R. B. (1985). A longitudinal study of friendship development. "Journal of Personality and Social Psychology", 48, 909 - 924.
 5. ^ Colt, C.H. (1983). The enigna of suicide in America. "Harvard Magazine", pp. 46-66.