Agjencia e inteligjencës

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Selia e Mbretërisë së Bashkuar sinjalizon aktivitetet e inteligjencës është Selia e Komunikimit të Qeverisë, Cheltenham.

Një agjenci inteligjence është një agjenci qeveritare përgjegjëse për mbledhjen, analizën dhe shfrytëzimin e informacionit në mbështetje të zbatimit të ligjit, sigurisë kombëtare, ushtrisë, sigurisë publike dhe objektivave të politikës së jashtme.

Mjetet e mbledhjes së informacionit janë të hapura dhe të fshehta dhe mund të përfshijnë spiunazhin, përgjimin e komunikimit, kriptanalizën, bashkëpunimin me institucione të tjera dhe vlerësimin e burimeve publike. Mbledhja dhe përhapja e këtij informacioni njihet si analiza e inteligjencës ose vlerësimi i inteligjencës.

Agjencitë e inteligjencës mund të ofrojnë shërbimet e mëposhtme për qeveritë e tyre kombëtare.

  • Jepni paralajmërim të hershëm për krizën e afërt;
  • Të shërbejë në menaxhimin e krizave kombëtare dhe ndërkombëtare duke ndihmuar në dallimin e synimeve të kundërshtarëve aktualë ose të mundshëm;
  • Informoni planifikimin e mbrojtjes kombëtare dhe operacionet ushtarake (inteligjencën ushtarake);
  • Mbrojtja e sekreteve të ndjeshme të informacionit, si të burimeve dhe aktiviteteve të tyre, ashtu edhe të agjencive të tjera shtetërore;
  • Ndikimi i fshehtë në rezultatin e ngjarjeve në favor të interesave kombëtare, ose ndikimi i sigurisë ndërkombëtare; dhe
  • Mbrojtja kundër përpjekjeve të agjencive të tjera kombëtare të inteligjencës (kundërzbulimi).

Ekziston një dallim midis "inteligjencës së sigurisë" dhe "inteligjencës së huaj". Inteligjenca e sigurisë ka të bëjë me kërcënimet e brendshme (p.sh., terrorizmi, spiunazhi). Inteligjenca e huaj përfshin mbledhjen e informacionit në lidhje me aktivitetet politike ose ekonomike të shteteve të huaja.

Disa agjenci janë përfshirë në vrasje, trafik armësh, grusht shteti dhe vendosje të dezinformatave (propagandës) si dhe në operacione të tjera të fshehta dhe klandestine, për të mbështetur interesat e tyre ose të qeverive të tyre.

Shiko edhe[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Referime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]