Jump to content

AgustaWestland AW109

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
BD marina AW109-Power-Agusta-Westland

AgustaWestland AW109 ose Agusta A109, është një helikopter me shumë qëllime me peshë të lehtë, me dy motorë, me tetë ulëse, i projektuar dhe prodhuar fillimisht nga prodhuesi italian i rotorëve Agusta. Ishte helikopteri i parë tërësisht italian i prodhuar në masë. Prodhimi i tij ka vazhduar nga kompanitë pasardhëse të Agusta, aktualisht Leonardo S.p.A. (ish AgustaWestland, i shkrirë në Finmeccanica e re që nga 2016-ta).

Zhvillimi i A109 filloi në fund të viteve 1960 si një helikopter autokton i përshtatshëm për operacionet tregtare. Një marrëveshje me dy motorë u ndoq në përgjigje të interesit të tregut, ndërsa puna për modelin civil u prioritizua mbi projektin A109B të orientuar drejt ushtrisë. Më 4 gusht 1971, i pari nga tre prototipet bëri fluturimin e tij të parë. Më 1 qershor 1975, tipi mori certifikatën nga Administrata Federale e Aviacionit (FAA), duke lejuar hyrjen e tij në shërbim në 1976. A109 është përdorur në një gamë të gjerë rolesh, duke përfshirë shërbime të lehta, transport VIP, aeromjeku, zbatim të ligjit, kërkim dhe shpëtimi (SAR), dhe disa role ushtarake. Janë prodhuar modele të dedikuara ushtarake si për operacionet tokësore ashtu edhe ato detare. Janë prodhuar disa modele me motorë alternativë, gypa të zgjeruar dhe pajisje alternative të pajisjeve. Disa AW109 kanë një brendshme të konvertueshme për të përshtatur shpejt rotorcraft midis roleve. Kompani të ndryshme të palëve të treta ofrojnë gjithashtu përshtatje dhe shërbime për llojin.

Pas bashkimit të Agusta dhe kompanisë britanike Westland Helicopters për të formuar AgustaWestland, A109 është riemërtuar si AW109. Është ndjekur gjithashtu përfshirja ndërkombëtare në program; kompania ka krijuar linjat përfundimtare të montimit si në Itali ashtu edhe në SHBA. Për më tepër, qindra avionë AW109 janë prodhuar nga kompania polake e hapësirës ajrore PZL-Świdnik që nga mesi i viteve 1990. AgustaWestland formoi një sipërmarrje të përbashkët me Changhe Aircraft Industries Corporation në 2004 që prodhon dhe mbështet AW109, përfshin një linjë përfundimtare montimi, në Kinë. AW109 ka qenë në prodhim të vazhdueshëm për 40 vjet. AgustaWestland AW119 është një derivat i AW109, ndryshimi kryesor është se ai fuqizohet nga një motor i vetëm dhe ka një karrige fikse.[1]

  1. ^ "AgustaWestland AW109", Wikipedia (në anglisht), 2022-11-12, marrë më 2022-12-23