Akejtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search

Akejtë (greqisht të lashtë:Ἀχαιοί, Akhaioí) përbëjnë një nga emrat kolektiv të grekëve të lashtëIliadën e Homerit (përdorur 598 herë) dhe në Odisejan. Emrat e tjerë të zakonshëm janë Danatë (Δαναοί, Danaoi; përdorur 138 herë) dhe Argivët (Ἀργεῖοι, Argeioi; përdorur 182 herë).

Në periudhën historike, Akejtë ishin banorë të rajonit të Akaisë, një rajon në pjesën veri-qendrore të Peloponezit. Shtetet e qytetit të këtij rajoni më vonë formuan një konfederatë të njohur si Lidhja Akenë, e cila kishte ndikim gjatë shekujve III dhe II p.e.s.

Shiko edhe[redakto | përpunoni burim]

Burimet[redakto | përpunoni burim]