Akullnaja Riss

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Zgjerim maksimal në veri të Alpeve të akullnajave Riss (vija e verdhë).

Akullnaja Riss është epoka e tretë e akullnajave që ka ndodhur në Pleistoceni dhe e para në periudhën e Kuaternarit në të cilën ka pasur një ulje të përgjithshme të temperaturës, dhe një zgjerim të mëtejshëm të akullnajave edhe në vendin tonë.

Kjo epokë e akullnajave filloi 200.000 vjet më parë dhe zgjati deri para 130.000 vjetësh dhe u pasua nga një periudhë ndërakullnajore që zgjati rreth 70,000 vjet.

Emri vjen nga lumi Riss në Gjermani që derdhet në Danub.

Ciklet akullnajorë[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. Günz, nga rreth 680,000 që të 620.000 vjet më parë
  2. Mindel, nga rreth 455,000 në 300,000 vjet më parë
  3. Riss, nga rreth 200.000 për 130,000 vjet më parë
  4. Wurm, nga rreth 110.000 në 12.000 vjet më parë