Alban Pengili

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Alban Pengili Violine. ALPHA Fotostudio Michael Rüter Essen-City www.alphafoto.de.jpg
Alban Pengili Philharmonie Essen 2016
Alban Pengili Violinist - Komponist Shqiptare

Alban Pengili [1] (lindur më 6 mars 1972 në Tiranë) është një violinist shqiptar. Ai i filloi mësimet e tij të parë per violinë, ne Shkollën "Kongresi i Permetit" ne Tirane me Profesor Ramazan Peku dhe Prof. Yllka Mishto. Ne Konkurset Kombetare te Violines ne Shqiperi, Alban Pengili fitoj ne Vitin 1984 Cmimin e 2-te dhe 1985 Cmimin e 1-re, pas së cilës ai për shkak të talentit të jashtëzakonshëm nga Viti 1986 - 1990 studjon dhe dipllomohet per Violine ne (Liceun Muzikor Artistik Jordan Misja) në Tiranë, duke ndjekur Studimet ne Klasen e Violines se Prof. Roland Xhoxhi, per te njekur me vone studimet e tij per Violine në Universitetin e arteve në Tiranë ne Klasen e Prof. Bujar Sykja. Ne Vitin 1990 ne Konkursin e 9-te Ndërkombëtar te Violines "Premio Rodolfo Lipizer ne Gorizia,Itali, Pengili mori një "çmim të veçantë Antonio Skarletarius" si nje Violinist Konkurues i Merituar për Teknike dhe Musikalitet te jashtezakonshem. Ne Vitin 1991 ai shkoi si Studenti i Pare Shqiptare per Studime në Essen,Gjermani, ne Shkollen e Larte te Muzikes "Folkwang Musikhochschule Essen" per te studjuar në klasën e Mjeshtrit Prof. Pieter Daniel,[2] (i cili ka studjuar qe ne Moshen 13 Vjecare me Violinistin e madh Polak "Henryk Szeryng" qe me vone ishte Mesuesi dhe Mentori i tij, si dhe me vone ne New York Juilliard School me Dorothy De Lay). Nga Viti 1992-1997 Pengili studjoj prane Prof. Daniel per 10 Semestra ne Essen, duke pasur mundesine te perfitoj nga Studimi themelor i Studimit te meparshem 5 Vjecar dhe arriti ta perfundoj me Sukses duke e fituar ate me Diplomen dhe Noten me te Larte Artistike "Master te Nivelit te Larte "Diploma Artistike Instrumentale". Nga Viti 1998-2000 konkuroj per Studimin me te Larte Artistik ne Gjermani te Shkalles se Trete "Konzertexamen" Diploma Doc. i Solistit" (nje Studim ky qe i mundesohet vetem se Studentave me nje Talent te Jashtezakonshem dhe te Nivelit me te Larte Artistik ne Bote), te cilen e perfundoj me Sukses te plote si Examinues Solist me Orchestren "Folkwang Kammerorchester Essen" nen drejtimin e Dirigentit Prof. Oliver Leo-Schmidt" Dirigent Prof. Oliver Leo Schmidt, Folkwang Universität der Künste Essen. . Ne Vitin 1995 fiton Konkursin International qe zhvillohet per te gjithe Deget e Muzikes "Forderpreis" në Folkwang Wettbeberb në Folkwang Musikhochschule në Essen. Në Vitin 2001 fiton çmimin e 1-re në " Konkursin e 1-re. International per Violin "Premio Islam Petrela në Tiranë. Nga Viti 2006 - 2008 vazhdon Studimet per Master në Muzikë Dhome në të njëjtën Shkolle te Larte, (Sot me Emrin "Folkwang Universität der Künste Essen") me Prof. Vladimir Mendelssohn. Karriera e tij Koncertale filloi qe në vitin 1983 me koncerte solo dhe paraqitje te shumta televizive në Tiranë. Vëmendje e veçantë ju kushtua Pengilit me Koncertin per Violin e Orchester te Pjeter Iljitsch Tschaikowsky në vitin 1990 me Orkestrën Sinfonike te Radio Televizionit të Tiranës nen Drejtimin e Dirigentit Dr.Eno Koco. Duke vazhduar si Solist, e ndjekur nga koncertet e panumërta brenda dhe jashtë vendit Gazeta WAZ " Kaum noch Steigerungsfähig " Bach - Ernst - Wieniawski - Milstein " Kultur Zentrum Hof-Juenger Bottrop. 2012 , me Orkestra dhe Formacione të ndryshme. Ne Vitin 2012 Me Rastin e 100 Vjetorit te Pavaresise se Shtetit Shqiptare (1912-2012) Alban Pengili dha mjaft Konzerte te Rendesishme ne Gjermani , ndermjet te tjerave vecanerisht dhe nje Konzert te jashtezakonshem ne Shqiperi Programi i Konzertit per 100 Vjetorin e Pavaresise se Shqiperise ne Sallen e UA me Daten 17.10.2012 nen Rradhen e "Sezonit Koncertor Nderkombetare Edicioni Klassik Besim Petrela" 17.10.2012 "KOHA JONE" Violinisti Pengili, rikthehet ne skenen shqiptare me koncert madheshtor. ne Sallen e Universitetit te Arteve ne Tirane sebashku me Pianisten Prof. Silva Skederi me Pjeset Bravure me te Rendesishme te Literatures Violinistike ne Bote dhe kete Program ai e rregjistroj si Kujtim per 100 Vjetorin e Pavaresise se Shtetit Shqiptare ne CD ne Gjermani me Titullin "100 Jahre Albanien" 100 Vjet Shqiperia". CD Recension "100 Jahre Albanien - 100 Vjet Shqiperia" Theaterpur Gjermani "Kushtuar Atedheut te tij plot me Krenari" 06.03.2013. Kjo CD gjendet dhe ne Amazon. Amazon Alban Pengili CD " 100 Vjet Shqiperia - 100 Jahre Albanien " "1912 - 2012"

Pengili ka bere Konzerte te shumta me Pianiste dhe Dirigente me Fame Boterore si Camille Saint Saens "Introduction et Rondo capriccioso" Elda Laro Piano, Alban Pengili Violine. Live Kapitesaal Renaissance-Burg Lüdinghausen 30.03.2013 Elda Laro Gazeta Westfälische Nachrichten Elda Laro Piano, Alban Pengili Violine, Peci,Beethoven,Sibelius,Saint-Seans,Milstein. , Philipp Maier Gazeta WAZ Philipp Maier Piano , Alban Pengili Violine, Program CD 100 Vjet Shqiperia, Triumf ne Ebertbad ne Oberhausen , Juri Usami, Tamilla Guliyeva, Bujar Llapaj, Eno Koco, Oliver Leo-Schmidt, Pieter Daniel etj.

Pengili ka kontribuar shume dhe ne Konzerte Bamiresije . per Shembull ne "Llozhen Schwarzer Diamant zu Essen" per "Luften ne Kosove" ne Vitin 1999 Konzert Bamiresie per "Luften ne Kososve" Loge Schwarzer Diamant zu Essen" Gazeta WAZ 16.06.1999.

Më 05.04.2013 Pengili ndoqi një ftesë të Drejtorit Artistik te OSRTSH (Orchestres Sinfonike te Radio Televizionit Shqiptare) Zotit David Tukiçi si Solist ne Shqipëri per te prezantuar Koncertin per Violine e Orchester te Komponistit Finlandez Jean Sibelius në Sallen e madhe te Universitetit te Arteve në Tiranë, nen drejtimin e Dirigentit te Universitetit "Folkwang Universität der Künste in Essen" Prof.Oliver Leo-Schmidt Jean Sibelius Konzert per Violine e Orchester. Orchester e RTSH Dirigent Oliver Leo-Schmidt..

Më 21.9.2013 në Qytetin Lüdinghausen pranë Münster në NRW Pengili krijon sebashku me Muzikantin e Muzikes se Dhomes dhe Violonçelistin / Dirigjentin Hans-Georg Jaroslawski Ansamblin e Musikes se Dhomes "Musica Camerata Lüdinghausen" ku Pengili vepron si Koncertmeister me disa Formacione. Konzerti i pare u hap me Trion "Alban-Klaviertrio" "Alban - Klaviertrio" Elda Laro Piano,Alban Pengili Violine,Hans-Georg Jaroslawski Violoncello. Live Kapitelsaal Renaissance-Burg Lüdinghausen 21.09.2013 Johannes Brahms Klaviertrio Opus 87 per Piano, Violin , Violoncello me Pianisten Elda Laro,Alban Pengili Violine dhe Hans-Georg Jaroslawski Violoncello, me Veprat e Komponisteve Mendelssohn,Brahms,Tschaikowsky, ku si rrjedhoje e ketij Konzerti u hapen Koncertet e reja ne Sallen e Keshtjelles "Renaissance-Burg Lüdinghausen" në vitin 2014 me Muzikantë Ndërkombëtarë per 150 Vjetorin e Komponistit Gjerman Richard Strauss dhe duke vazhduar per Vitin 2015 - 2016 me Seri Koncertesh ne "Kalanë ne Lüdinghausen".

Koncerte te shumta ndoqen në Philharmonie Essen dhe ne Landin NRW. Një nga pikat kryesore të karrierës së tij si solist me disa shfaqje, ishin 24 Caprices nga Niccolo Paganini RUB Ruhr Universität Bochum "Klang im Quadrat" Niccolo Paganini 24 Capricci per Violine Solo 25.09.2014 dhe 6 Sonata dhe Partita nga Johann Sebastian Bach Johann Sebastian Bach 6 Sonata - Partita per Violine Solo, Live Renaissance-Burg Lüdinghausen 30.05.2015 per Violine Solo RUB Ruhr Universität Bochum RUB Ruhr Universität Bochum "Klang im Quadrat" Johann Sebastian Bach: 6 Sonata und Partita für Violine solo 25.06.2015 . Alban Pengili i shtyrë gjithmonë e me shume nga Atdhedashuria per Atdheun e tij pervec Konzerteve te shumta (ndermjet te tjerave dhe me Vepra Shqiptare),Aleksander Peci "4 Valle Popullore Shqiptare" Elda Laro Piano,Alban Pengili Violine. Live Kapitelsaal Renaissance-Burg Lüdinghausen 30.03.2013 kompozon dhe paraqet Kompozimin e tij te pare "Kushtuar Popullit Shqiptare" per Violine Solo Opus 1 "Albanian Labyrinthe Harmonico" "Labirintet Harmonik Shqiptare" me Tema dhe Variacione nga Kenge e Valle Shqiptare, te Albumit me 3 Vepra per Violine Solo "ALBANIAN VIOLIN HARMONICO" "Violina Harmonike Shqiptare" ne Konzertin me Vepra nga PAGANINI me Daten 31.01.2014 qe u mbajt ne Sallen e Bashkise Nr. 7 ne Paris te organizuar nga "Rezart Jasa Event" dhe "Ambasada Shqiptare Zotit Ambasador Dritan Tola" ne France per Viziten e Ministres se Kultures se Shtetit Shqiptare ne France Zonjes Dr. Mirela Kumbaro Ministrja e Kultures Mirela Kumbaro,Ambasadori Dritan Tola,Alban Pengili Konzert ne Sallen e Bashkise ne Paris. Pengili - Paganini - Labirinti Harmonik Shqiptare 31.01.2014 Kultplus.

Ne prill 2014 Pengili ftohet nga Drejtori Artistik i Stacionit Televiziv ne Tirane "Adi Krasta" si Protagonent per Kompozimin e tij "Albanian Labyrinthe Harmonico" dhe 24 Capricciot e Niccolo Paganinit" ne Emisionin "Duartrokitje" moderuar nga Balletstar "Kledi Kadiu" ne "AGON CHANNEL". Alban Pengili - Kledi Kadiu Duartrokitje Agon Channel - Adi Krasta 19.04.2014 Ne kete Emision ishte e Ftuar dhe Presidentja e "Albanian Excellence" Zonja Flora Nikolla e cila e nderon Alban Pengilin me Titullin "Anetare Nderi i Albanian Excellence per Qytetin e Tiranes"

Në tetor të Vitit 2014 Pengili pranon një Ftesë të Drejtoreshes se "Qendres Gjermane - Institutit Goethe" ne Shqiperi Zonjes Petra Behlke-Campos në bashkëpunim me Ambasadën Gjermane në Shqipëri Ambasada Gjermane - Deutsche Oktober - Goethe Institut - Master Klass per Violine dhe Viola,Niccolo Paganini Konzert 24 Capricci TKOB - Alban Pengili - Arian Paco 2014 për të kryer një Master Klasë për Violinë dhe Violë sebashku me Prof. Arian Paco në Universitetin e Arteve. Turneu i ketij Master Klase u hap me një Konzert Shfaqje në Teatrin Kombëtar të Operas dhe Baletit në Tiranë, ne bashkepunim dhe me "Besim Petrela Event dhe Albanian Excellence" ku Alban Pengili interpretoje per here te pare në Shqipëri 24 Capriccot TKOBAP <Niccolo Paganini> "24 Capriccio", <Alban Pengili> "Albanian Labyrinthe Harmonico" per Violine Solo 06.10.2014 e Niccolo Paganinit 24 Capricci Niccolo Paganini Live TKOB Teatri Kombetare i Operas dhe Baletit Tirane Albania 06.10.2014 si dhe Kompozimin e tij "Albanian Labyrinthe Harmonico" - "Labirintet Harmonik Shqiptare" Alban Pengili "Albanian Labyrinthe Harmonico - Labirinti Harmonik Shqiptare" TKOB 06.10.2014.

Nga janari i Vitit 2015 Pengili është Konzertmeister i Grupit Artistik te Docentave te Konservatorit Shteteror te Muzikes ne Bottrop "Bottroper Klavier-Quintett-Septett" Gazeta WAZ "Das Bottroper Klavier-Quintett-Septett" Franz Schubert "Forellenquintett" , Antonio Vivaldi "Die Vier Jahreszeiten" dhe nga qershori 2015 Pengili është zgjedhur Konzertmeister i Pare i Orkestrës Simfonike të re ne Bottrop "Sinfonieorchester Bottrop".

Përveç angazhimit te tij si Solist dhe Konzertmeister Alban Pengili punon kryesisht si Mësues në disa Konservatore Shteterore të Muzikës ne Gjermani. Ai ka aftesine te nxjerri nga masa e filtruar Talente të Jashtëzakonshme duke i Specializuar dhe Managuar këto Violinista te Ri professionalisht me Traditë Gjermane, Evropiane. "Studentet e tij janë Fitues te Konkurseve Nacionale ne Gjermani" [3][4]

Burimi[redakto | redakto tekstin burimor]