Albania (Kaukaz)

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Jump to navigation Jump to search
Albania në Kaukaz pas pushtimit nga Armenia në vitin 387.

Albania (latinisht Albānia, greqisht Ἀλβανία Albanía, në armenisht: Աղուանք, zakonisht thirret Albania Kaukaziane për tu dalluar nga Shqipëria që në shumicën e gjuhëve botërore njihet si Albania. Emri amtar i këtij vendi është i pa njohur[1][2]) është emri historik për shtetet e Kaukazit lindor që shtrihej në territorin e Azerbajxhanit të sotëm dhe pjesërisht në Dagestanin jugor.

Emri[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Emri parthian ishte Ardhan (persiane e mesme: Arran).[2] arabik ishte ar-Rān.[2][3] Emri i shtetit sipas gjuhës amtare të popullit që jetonte, albanianëve kaukazian, nuk njihet.[1]

Aghuank (armenishte e vjetër: Աղուանք Ałuankʿ, albanishte moderne: Աղվանք Alupan’) është emri armenian i Albanias Kaukaziane. Autorët armenian potencojnë se emri rrjedh nga fjala "Aghu" («Աղու») që do të thotë armenisht i sjellshëm. Termi Aghuank është polisemisë dhe përdoret në burimet albaniane për të shënuar regjionin mes lumenjve Kur dhe Arakses si pjesë të Albanisë[4].

Shpjegimin më të mirë për Albaninë e Kaukazit e jep historiani Robert D'Angely. Sipas tij Albanët ne Kaukaz ishin një grup pellazg që kishin emigruar prej djepit të Ballkanit - pra Iliria në drejtim të lindjes. Ata u ndalen në Dagestan (republikë autonome në Kaukaz) sepse terreni i ngjasonte shumë terrenit të albanëve në Shqipëri. Prej asaj dite ata mbeten aty, por nuk mundën ta ruajnë gjuhën dhe identitetin pellazg.[5],[6]

Referimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  1. ^ a b Robert H. Hewsen. "Ethno-History and the Armenian Influence upon the Caucasian Albanians", in: Samuelian, Thomas J. (Ed.), Classical Armenian Culture. Influences and Creativity. Chicago: 1982, pp. 27-40.
  2. ^ a b c Bosworth, Clifford E. Arran Arkivuar 13 shtator 2008 tek Wayback Machine. Encyclopædia Iranica.
  3. ^ V. Minorsky. Caucasica IV. Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London, Vol. 15, No. 3. (1953), p. 504
  4. ^ History of Albania composed by abbot Chamchian, Mikayel. 'History of Caucasian Albania. Venice, 1786, p. 131.
  5. ^ Robert d’Angély, L’ENIGME, Botimi shqip : Shtëpia Botuese TOENA. Përmblodhi dhe përktheu : Xhevat LLOSHI, Tiranë f.28 1998. Në PDF.
  6. ^ Enigma nga Pellazget te Shqiptaret - Libër nga Robert d'Angely (tani ne PDF - 149 faqe)