Aleanca e shenjtë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Aleanca e shenjtë thirrej marrëveshja e bërë më 26 gusht 1815 në mes të Perandorisë Ruse, Perandorisë Austriake dhe Prusisë. Aleanca e shenjtë filloi që në shtator 1814 deri më 9 Korrik 1815. Në këtë Aleancë morrën pjesë Prusia,Austria dhe Rusia,e me vonë u bashkua dhe Holanda e Franca.

Aleanca e shenjtë

Kjo marrëveshje ishte nxitur nga ana e perandorit rus Aleksandërit I-rë dhe pas vendosjes së saj, marrëveshja u zgjerua me praninë e shteteve të tjera. Me këtë marrëveshje, mbretërit deklaronin qëndrimin e tyre për mirëmbajtjen e fesë, paqes dhe drejtësisë. Në shenjë të kësaj marrëveshjeje u mbajtën kongresi europian në Ahën (1818), në Tropau (1820), në Laibach (Lubjanë, 1821), dhe në Veronë (1822). Rrjedha politike të ngushta me marrëveshjen si duket nuk ka pasur, mirëpo kjo shprehje u lidh ngushtë me shprehjen e politikës restauruese. Marrëveshja u thye si pasojë e interesave kundërthënëse të perandorëve me rastin e luftës greke për pavarësi. Në këtë Kongres u modifikua edhe harta gjeografike.