Alemnniko-gjermanishtja e lartë

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Alemnniko e lartë
Familje gjuhësore
Kodet gjuhësore
ISO 639-3-

Alemannika e lartë është një dialekt i alemnnikës gjermane dhe shpesh konsiderohet të jetë pjesë e gjuhës gjermane, edhe pse ajo është vetëm pjesërisht e kuptueshme për folësit jo-alemannik.

Zona e gjuhës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Dialektet e larta alemannike fliten në Lihtenshtajn dhe në shumicën e Zvicrës gjermanofolëse (Plateau Zvicerane), me përjashtim të dialekteve më të larta të Allemannit në Alpet Zvicerane dhe dialektit të ulët alemannik (Gjermanishtja e Bazelit) në Veriperëndim.

Prandaj, Alemnika e Lartë nuk duhet të ngatërrohet me termin "gjermanisht zviceran", i cili i referohet të gjitha dialekteve alemannike të Zvicrës, në krahasim me variantin zviceran të standardeve gjermane, gjuha letrare e Zvicrës gjermanofolëse.

Në Gjermani, dialekte të larta alemannike fliten në Jug-Baden-Württemberg, gjegjësisht Markgräflerland dhe në zonën ngjitur në jug të Freiburg im Breisgau deri në pyllin e zi (Schönau). Thuhet gjithashtu në rajonin jugor Sundgau përtej Rinit të Epërm, që është pjesë e Alsas, Francë. Në Vorarlberg në Austrinë Perëndimore, një formë e lartë Alemannic është folur edhe rreth Rheintal.

Burimet[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]