Alergologjia

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë


Alergji është një çrregullim i sistemit imun gjithashtu shpesh referohet si atopy. Reaksioneve alergjike zakonisht ndodhin të parrezikshëm mjedisore substanca e njohur si allergens ; këto reagime janë të fituar, të parashikueshme, dhe të shpejtë. Rreptësisht, alergji është një nga katër format e hypersensitivity dhe quhet lloji I (ose të menjëhershëm) hypersensitivity. Ajo karakterizohet nga tepruar aktivizimin e disa qeliza të bardha të gjakut dhe qelizat e quajti shtize basophils nga një lloj i njohur si IgE antibody, duke rezultuar në një përgjigje ekstreme nxitëse. Common reaksioneve alergjike përfshijnë ekzemë, urtikarie, alergji nga bari, astma, alergji ushqimore, dhe reagimet në helm e thumbues insektet të tilla si wasps dhe bletvë.[1]

Të buta si alergji nga bari alergjive janë tepër të përhapura në popullsi të njeriut dhe të shkaktojnë simptome të tilla si alergjik conjunctivitis, itchiness, dhe kullojnë hundët. Alergjia mund të luajnë një rol të madh në kushte të tilla si astma. Në disa njerëz, alergji të rënda të mjedisit ose allergens dietë apo për të ilaçeve mund të rezultojë në rrezik jete anaphylactic reagime dhe potencialisht vdekje. Një sërë testesh tani ekzistojnë kushtet për të përcaktoj diagnozë alergjike; këto përfshijnë testimin e lëkurës përgjigjet për të njohur allergens apo të analizës së gjakut për praninë dhe nivelet e allergen-IgE specifike. Trajtimit për alergji allergen shmangies përfshijnë, përdorimin e anti-histamines, steroid ose medikamente të tjera me gojë, e bëj i pandjenshëm immunotherapy në përgjigje të allergen, synuan dhe terapi. Alergjia krijohet edhe nga pluhurat e ndryshme, ndotja e ambientit, aromat e ndryshme, nga pemët, lulet e tyre ne kohen e celjes.

 Commons: Allergology – Album me fotografi dhe/apo video dhe materiale multimediale