Alevitët

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
(Përcjellë nga Alevitet)
Jump to navigation Jump to search
Simboli Aleviteve

Alevizmi (kurde : Alewi, Turqisht : Alevi nga ars ((|)) علوی për "pasuesit e Ali") janë një nga 13-14. Shekullit, kthim prapa në Anadoll formuar një bashkësi fetare.

Alevizmi (i quajtur edhe shpirtërore Shiizmit rrëfehet edhe njëherë apo Sufi - shia , turke : Alevîlik , Persian : علویان ) është një grup fetar brenda besimtarët shiitë kombinuar me sufiste elemente të tilla si ato të Bektashi tariqa . Alevit pretendojnë të jenë pasuesit e Muhamedit , e tij të Ehl yl-Bejtit , tij Imamëve Dymbëdhjetë , dhe pasardhës të tyre, të shenjtin Alevi dheSufi mjeshtri Haxhi Bektash Veliut . Ata besojnë se rruga e Haxhi Bektash Veliut është rruga e Ali ibn Ebu Talibit . [ 1 ]Besimtarët jetojnë pothuajse tërësisht në Turqi , me minoritetet në Shqipëri , Bosnje , Bullgari , Krime , Kaukaz , Kroacia , Qipro , Greqia , Hungaria , Irani , [ 2 ] Maqedonia , Mali i Zi , Rumania , Serbia , Tatarstani , dhe diaspora turke(veçanërisht Gjermania ). Alevit janë ndër më të madhe turke , turkmen , Tatar , Azeri , Zaza dhe kurdë komuniteteve të nën-etnike.