Jump to content

Alexander S. Neill

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Alexander S. Neill

Alexander Sutherland Neill (17 tetor 1883 - 23 shtator 1973) ishte një arsimtar, pedagog dhe autor skocez i njohur për shkollën e tij, Summerhill, dhe filozofinë e saj arsimore e pedagogjike të lirisë nga detyrimi i të rriturve dhe vetëqeverisja e komunitetit.

Duke qenë se A. S. Neill ishte rritur në Skoci, ai dha mësim në disa shkolla përpara se të ndiqte Universitetin e Edinburgut në vitet 1908-1912. Pas diplomimit ai punoi në dy vende pune si gazetar para Luftës së Parë Botërore dhe dha mësim në shkollën Gretna Green Village në vitin e parë të luftës, duke shkruar librin e tij të parë, A Dominie's Log (1915), si një ditar të jetës së tij atje si mësues kryesor. Pas kësaj ai u punësua në një shkollë të Dresdenit në vitin 1921 dhe pas kthimit në Angli themeloi Shkollën Summerhill në vitin 1924. Summerhill fitoi famë në vitet 1930 dhe më pas në vitet 1960-1970, për shkak të interesit progresiv dhe kundër-kulturor. Neill shkroi 20 libra. Vepra më e njohur e tij ishte Summerhill nga vitit 1960, i lexuar gjerësisht në lëvizjen e shkollës së lirë nga vitet 1960.

Shkolla Summerhill, 1993
 • A Dominie’s Log (1915)
 • A Dominie Dismissed (1916)
 • Booming of Bunkie (1919)
 • Carroty Broon (1920)
 • A Dominie in Doubt (1920)
 • A Dominie Abroad (1922)
 • A Dominie’s Five (1924)
 • The Problem Child (1926)
 • The Problem Parent(1932)
 • Is Scotland Educated? (1936)
 • That Dreadful School (1937)
 • The Problem Teacher (1939)
 • The Last Man Alive (1939)
 • Hearts Not Heads in the School (1945)
 • The Problem Family (1949)
 • The Free Child (1953)
 • Summerhill: A Radical Approach to Child Rearing (1960)
 • Freedom, Not License! (1966)
 • Talking of Summerhill (1967)