Jump to content

Alexandre Cabanel

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Alexandre Cabanel (28 shtator 1823 - 23 janar 1889) ishte një piktor francez i lindur në Montpellier, Herault. Ai pikturoi subjekte historike, klasike dhe fetare në stilin akademik. Ai gjithashtu ishte i njohur edhe si një piktor portretesh. Sipas Diccionario Enciclopedico Salvat, Cabanel është përfaqësuesi më i mirë i L'art pompier dhe piktori i preferuar i Napoleonit III. Ai hyri në Akademinë e Arteve të Bukura në Paris në moshën shtatëmbëdhjetë vjeçare. Cabanel studioi me François - Edouard Picot. Ekspozita e tij e parë në Sallonin e Parisit në 1844, dhe fitoi bursën Prix de Rome në 1845, në moshën njëzet e dy vjeçare.Cabanel u zgjodh anëtar i Institutit në 1863 . Ai u emërua profesor në Universitetin e Arteve te Bukura në 1864 dhe dha mësim atje deri kur vdiq . Cabanel fitoi Grande Médaille d'Honneur në Salons në vitet 1865 , 1867, dhe 1878.

Ai ishte i lidhur ngushtë me Salon Paris. Ai u zgjodh rregullisht të jurisë Salon dhe nxënësit e tij mund të numërohen me qindra në Salons. Nëpërmjet tyre, Cabanel bëri më shumë se çdo artist tjetër të gjeneratës së tij për të formuar karakterin pikturave te Epokës së Bukur franceze. Refuzimi i tij së bashku me William - Adolphe Bouguereau për të lejuar piktorin impresionist Édouard Manet dhe shumë piktorëve të tjerë të shfaqnin punët e tyre në Sallon në 1863 çoi në krijimin e Sallonit-te Refuzimeve nga qeveria franceze.

Një piktor i suksesshëm akademik, piktura e tij e vitit 1863 "Lindja e Venusit" është një nga shembujt më të njohur të pikturës akademike e shekullit të 19 - . Fotografia ishte blerë nga perandori Napoleon III , ka edhe një kopje e vogël ( pikturuar në vitin 1875 për një bankier , John Wolf ) në Muzeun Metropolitan të Artit në New York City. Ajo iu dhurua atyre nga Wolf në 1893 .

Nxënës[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

Nga nxënësit e tij përshihen:

Galeria[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]