Alfabeti shqip

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Shko te: navigacion, kërko
Alfabeti shqip me shkronjat e dorës.jpg
Alfabeti i gjuhes shqipe.jpg

Alfabeti i gjuhës shqip ka tridhjetë e gjashtë shkronja, nga të cilat shtatë janë zanore dhe njëzet e nëntë janë bashkëtingëllore.

Radhitja alfabetike e shkronjave[redakto | redakto tekstin burimor]

Shkronjat e mëdha të shtypit A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M
N Nj O P Q R Rr S Sh T Th U V X Xh Y Z Zh
Shkronjat e mëdha të shkrimit A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M
N Nj O P Q R Rr S Sh T Th U V X Xh Y Z Zh
Shkronjat e vogla të shtypit a b c ç d dh e ë f g gj h i j k l ll m
n nj o p q r rr s sh t th u v x xh y z zh
Shkronjat e vogla të shkrimit a b c ç d dh e ë f g gj h i j k l ll m
n nj o p q r rr s sh t th u v x xh y z zh

Bashkëtingëlloret[redakto | redakto tekstin burimor]

Bashkëtingëlloret e gjuhës shqipe
B C Ç D Dh F G Gj H J K L Ll M N
Nj P Q R Rr S Sh T Th V X Xh Z Zh
Bashtingëlloret klasifikohen
  • a) Sipas vendit të formimit:
– buzore: p, b, m, f, v
– dhëmbore: t, d, th, dh, ll
– alveolare: c, x, n, s, z, l, rr, r
– paraqiellzore: ç, xh, sh, zh
– qiellzore: q, gj, nj, j
– prapaqiellzore: k, g, h
  • b) Sipas pjesëmarrjes ose jo të zërit dhe zhurmave, ndahen në:
– të zëshme: d, z, zh, x, xh, g, gj, dh, v, b, m, n, nj, j, l, ll, r, rr
– të pazëshme: t, s, sh, c, ç, q, k, th, f, p, h

Zanoret[redakto | redakto tekstin burimor]

Zanoret
A E Ë I O U Y
Zanoret klasifikohen
  • a) Sipas vendit të ngritjes së gjuhës drejt qiellzës, ndahen në:
– të përparme: i, y, e
– qendrore: ë, a
– të prapme: u, o
  • b) Sipas shkallës së ngritjes së gjuhës drejt qiellzës, ndahen në:
– të hapura: a
– gjysmë të mbyllura: ë, e, o
– të mbyllura: i, y, u
  • c) Sipas pjesëmarrjes ose jo të buzëve në formimin e tyre, ndahen në:
– të buzërzuara: y, u, o
– jo të buzërzuara: i, ë, a, e

Shih dhe[redakto | redakto tekstin burimor]