Alfred Wegener

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë

Alfred Lothar Wegener (1 nëntor 1880 - nëntor 1930) ishte një studiues polar Gjerman, gjeofizikant dhe meteorolog. Gjatë jetës së tij ai ishte i njohur kryesisht për arritjet e tij në meteorologji dhe si një pionier i kërkimeve polare. Hipoteza e tij ishte e diskutueshme dhe nuk pranohej gjerësisht deri në vitet 1950, kur zbulimet e shumta të tilla të ofruara mbështetje të fuqishme për domethënie kontinentale, dhe në këtë mënyrë një bazë të konsiderueshme për modelin e sotëm të pllakave tektonike. Wegener ishte i përfshirë në disa ekspedita në Grenlandë për të studiuar qarkullimin e ajrit polar. Më 1912 , kur Alfref Wegeneri hodhi idenë e tij për prejardhjen e kontineteve të sotme , shumica e shkencëtarëve e kritikuan haptazi edhe në opinion publik nuk ishte edhe aq pozitiv. Wegeneri thoshte së Kontinentet notojnë mbi një pjesë të ngurtë të Mbështjellësit të sipërm , që u mundëson atyre të lëvizin

Bazuar në dëshmitë paleontologjike dhe përputhjes së materialit gjeologjik të kontinenteve të veçanta ( psh:Afrika dhe Amerika Jugore) , ai pohonte se kontinentet e tanishme janë pjesë e një kontinenti të hershëm , i cili u nda dhe pjesët e të cilit lëvizin njëri ndaj tjetrit.

Kur Wegeneri e shfaqi teorinë e tij , fundi i oqeaneve akoma nuk ishte studiuar dhe ndonëse kishte të drejtë kur thoshte se kontinentet lëvizin , ai nuk mund të shpjegonte shkakun e kësaj. Nga mesi i viteve '60 u paraqit një teori e njohur si Tektonika e pllakave , e cila jep sqarime përreth kësaj lëvzije. Sipas saj , korja e tokës është e përbërë nga një varg pllakash të ngurta , të cilat lëvizin kah shtresa e sipërme e mbështjellësit. Gjithashtu , të gjitha pllakat përputhen , ashtu që midis tyre nuk mbeten zbrasëtira që do të mundësonin kontakt të drejtëpërdrejtë me mbështjellësin.Këto lëvizje janë shkaktarë të tërmeteve që ne i vërejmë në sipërfaqe.

Publikime[Redakto | Redakto nëpërmjet kodit]

  • Wegener, Alfred (1911). Thermodynamik der Atmosphäre [Thermodynamics of the Atmosphere] (në gjermanisht). Leipzig: Verlag Von Johann Ambrosius Barth.
  • Wegener, Alfred (1912). "Die Herausbildung der Grossformen der Erdrinde (Kontinente und Ozeane), auf geophysikalischer Grundlage". Petermanns Geographische Mitteilungen (në gjermanisht). 63: 185–195, 253–256, 305–309. (Presented at the annual meeting of the German Geological Society, Frankfurt am Main, 6 January 1912).
  • Wegener, Alfred (korrik 1912). "Die Entstehung der Kontinente". Geologische Rundschau (në gjermanisht). 3 (4): 276–292. Bibcode:1912GeoRu...3..276W. doi:10.1007/BF02202896. S2CID 129316588.
  • Wegener, Alfred (1922). Die Entstehung der Kontinente und Ozeane [The Origin of Continents and Oceans] (në gjermanisht). ISBN 3-443-01056-3. LCCN unk83068007.
  • Wegener, Alfred (1929). Die Entstehung der Kontinente und Ozeane [The Origin of Continents and Oceans] (në gjermanisht) (bot. 4th). Braunschweig: Friedrich Vieweg & Sohn Akt. Ges. ISBN 3-443-01056-3.
  • Köppen, W. & Wegener, A. (1924): Die Klimate der geologischen Vorzeit, Borntraeger Science Publishers. English language edition: The Climates of the Geological Past 2015.
  • Wegener, Elsie; Loewe, Fritz, red. (1939). Greenland Journey, The Story of Wegener's German Expedition to Greenland in 1930–31 as told by Members of the Expedition and the Leader's Diary. Përkthyer nga Winifred M. Deans, from the seventh German edition. London: Blackie & Son Ltd. {{cite book}}: Mungon ose është bosh parametri |language= (Ndihmë!)