Jump to content

Anëtarësimi i Malit të Zi në Bashkimin Evropian

Nga Wikipedia, enciklopedia e lirë
Bashkimi Evropian dhe Mali i Zi

Aderimi i MalitZiBashkimin Evropian (BE) është në agjendën aktuale për zgjerimin e ardhshëm të BE-së .

Unioni Shtetëror i Serbisë dhe Malit të Zi filloi procesin e pranimit në Bashkimin Evropian në nëntor 2005, kur filluan negociatat për një Marrëveshje të Stabilizim Asociimit . Në maj 2006, Mali i Zi votoi për pavarësi në një referendum dhe Unioni Shtetëror i Serbisë dhe Malit të Zi u shpërbë. Serbia vazhdoi me negociatat ekzistuese dhe negociatat e ndara u nisën me Malin e Zi në Shtator 2006. [1] [2] Marrëveshja u inicua më 15 Mars 2007 dhe u nënshkrua zyrtarisht më 15 Tetor 2007. Në vitin 2010, Komisioni lëshoi një mendim të favorshëm për aplikimin e Malit të Zi, duke identifikuar shtatë përparësitë kryesore që duhen adresuar për të filluar negociatat, dhe Këshilli i dha asaj statusin e kandidatit. Në dhjetor 2011, Këshilli filloi procesin e pranimit me qëllim të hapjes së negociatave në qershor 2012. Bisedimet e anëtarësimit me Malin e Zi filluan më 29 qershor 2012. Me 32 kapituj të hapur, vendi gëzon një mbështetje të gjerë midis zyrtarëve të anëtarëve të BE-së, dhe pranimi i vendit në BE konsiderohet i mundur deri në vitin 2025. Në vlerësimin e përparimi të anëtarësimit të saj për vitin 2016, Komisioni Evropian ka identifikuar Malin e Zi si nivelin më të lartë të përgatitjes për anëtarësim midis shteteve negociuese. [3]

Mali i Zi aktualisht po merr 507 milion euro ndihmë zhvillimore deri në vitin 2020 nga Instrumenti i Ndihmës Para-Anëtarësimit, një mekanizëm financimi për vendet kandidate të BE.

  1. ^ Enlargement Process – Montenegro Key Events , European Commission, accessed on 10 January 2007
  2. ^ Germany prepares to take over EU presidency, Southeast European Times, 19 December 2006, accessed on 10 January 2007
  3. ^ "Strategy for the Western Balkans". European Commission (në anglisht). 6 shkurt 2018. Marrë më 18 maj 2018.